Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deloittenin, Türkiyenin 2007 Ekonomik Görünümü ile ilgili Raporu (28.12.07) PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2007

Yeni bir dengeye doğru?

Son raporumuzdan bu yana, ekonomi politikaları alanında iki önemli değişiklik yaşadık. Birincisi, Merkez Bankası Para Kurulu faiz indirimlerine tahmin ettiğimizden daha önce ve daha hızlı başladı. İkinci olarak son yıllarda sembolik önem kazanmış milli gelirin %6,5’ine denk gelen kamu sektörü faiz dışı fazla hedefi %5,5’e indirildi. Hedef tutturulursa 2007’deki mali bozulma dikkate alındığında mali tarafta tekrar bir sıkılaştırma yaşanmış olacak. Ancak para politikası tarafında, Para Kurulu’nun faiz indirimlerine erken başlayarak ciddi risk aldığını düşünüyoruz.

Bizim görüşümüze göre Türkiye halen global çalkantılardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunuyor. Bu bir “finansal kriz” söylemi olarak algılanmamalı. Tam tersine bugün Türkiye’de 2001 benzeri bir finansal kriz olasılığının oldukça azaldığını düşünüyoruz. Bizim kastettiğimiz, Türkiye’nin düşük büyüme ortamına mahkum olması ve kırılganlık göstergelerinin iyileşmek yerine daha da kötüleşerek Türkiye’nin “normal” bir ekonomi olmasını daha da geciktirmesi.

Ekler

Ekonomik Görünüm 2007 - Aralık: Yeni bir dengeye doğru? (1599 KB)

Aralık 2007, 36 sayfa.