Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (BKK 2011/1854) PDF Yazdır e-Posta
29 Haziran 2011

29 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/1854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. ve geçici 67. maddesi, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15 ve 30. maddelerinde yer alan tevkifat oranları belirleyen;

- 2006/10731 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda (GVK geçici 67. madde)

- 2009/14592 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda (GVK 94. madde)

- 2009/14593 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda (KVK 30. madde)

- 2009/14594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda (KVK 15. madde)

değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ilevarlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere uygulanacak olan stopaj oranları belirlenmektedir. 2011/1854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda ayrıca kira sertifikaları ile ilgili bazı işlemlerden lehe kalan paralar üzerinden hesaplanması gereken BSMV oranları hakkında da belirlemeler yer almaktadır.

I. Stopaj oranları

A. Kira sertifikaları

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15 ve 30. maddelerinde yer alan "Her nevi tahvil (ipotek finansmanı kuruluşları ve konut finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen ipotekli sermaye piyasası araçları, varlık teminatlı menkul kıymetler dahil) ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirlerden (Döviz cinsinden yahut dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları kesintiye tabi tutulmaz)" hükmüne varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler de eklenmiştir. Buna göre varlık kiralama şirketleri tarafından Türkiye'de ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler üzerinden % 10 oranında stopaj yapılacaktır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15 ve 30. maddeleri ile Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesine göre yapılacak stopaj oranlarının belirlendiği Kararnamelerde yapılan bir diğer değişiklik de, tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen gelirlere uygulanan ve vadeye göre değişen stopaj oranı uygulamasına kira sertifikalarının da dahil edilmesidir.

Buna göre tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurt dışında ihraç edilen kira sertifikalarının;

- Vadesi 1 yıla kadar olanlara sağlanan gelirlerden % 10,

- Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olanlara sağlanan gelirlerden % 7,

- Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlara sağlanan gelirlerden % 3,

- Vadesi 5 yıl ve daha uzun olanlara sağlanan gelirlerden %0,

oranlarda stopaj yapılacaktır.

B. Varantlar

Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinin (11) numaralı fıkrası kapsamında yapılacak olan stopaj oranı 3 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/14580 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Buna göre hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil olmak üzere hisse senetlerinden (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) elde edilen kazançlar % 0, diğer kazançlar % 10 oranında stopaja tabidir.

2011/1854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bu fıkra kapsamında % 0 oranında stopaj yapılacak olan kazançlara İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören aracı kuruluş varantlarından elde edilen kazançlar da eklenmiştir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı yayım tarihi olan 29 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

II. BSMV oranları

Gider Vergileri Kanunu'nun 33. maddesinde yer alan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranları 1 Eylül 1998 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Söz konusu kararnamenin 1. maddesinin (f) ve (g) bentleri uyarınca; yurtiçinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen tahvillerin geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe alınan paralar ile bu menkul kıymetlerin vadesi beklenmeksizin satışı nedeniyle lehe alınan paralar üzerinden % 1 oranında BSMV hesaplanması gerekmektedir.

2011/1854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirtilen bentlere varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları da dahil edilmiştir. Buna göre kararnamenin 1. maddesinin (f) ve (g) bentleri;

"f) Yurt içinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen tahviller ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe alınan paralar üzerinden %1,

g) Yurt içinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen tahviller ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının vadesi beklenmeksizin satışı nedeniyle lehe alınan paralar üzerinden %1,"

şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik uyarınca varlık kiralama şirketleri tarafından yurt içinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen kira sertifikalarının geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe alınan paralar ile bu menkul kıymetlerin vadesi beklenmeksizin satışı nedeniyle lehe alınan paralar % 1 oranında BSMV'ye tabi olacaktır.

Bu düzenleme de Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayım tarihi olan 29 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararını görmek için tıklayınız