Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, önce çayları ikram etti, sonra vergi cezası kesti (29.12.07) PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2007
Vergide kayıp ve kaçağı önlemek için denetimleri sıklaştıran Maliye, bu arada mükellefi incitmemek için her türlü taktiği uguluyor.

Özellikle az vergi verdikleri için eleştirilen doktor ve avukatları 'çay içmeye' davet eden Maliye, bu arada mükelleflerine defterlerinde eksik tutulan kayıtları da gösteriyor. Gelir kontrolörleri doktor ve avukatların yanı sıra müteahhitlerden evli çiftlere, semt pazarlarına kadar pek çok alanı denetledi. 11 aylık çalışma sonucunda 284 bin mükellefin defteri incelendi. 5 bin 129 kayıtsız mükellef tespit edildi. 39 bin 365 ceza tutanağı düzenlendi. Toplam 7 milyon 897 bin yeni lira da ceza kesildi. Düzeltilen hesaplar sayesinde 24 milyon YTL'lik tahsilat da kayıt altına alındı.

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görev yapan gelirler kontrolörleri, vergi denetimine çıktığı her sektörde kaçakla karşılaştı. Doktorlardan avukatlara, evli çiftlerden özel inşaat yapanlara, semt pazarlardan turizm tesislerine kadar denetlenen her 10 mükelleften yaklaşık dokuzunda kaçak tespit edildi. Bazı sektörlerde kaçak yüzde 100'e yaklaşıyor. İzmir'de geçen yıl düşük gelir ya da zarar beyan eden 3 bin 950 doktoru çay içmeye, 697 avukatı da inceleme gerektiren ya da gerektirmeyen sepet seçmeye davet eden İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, 2007 yılında denetlediği sektörlerde büyük oranda kayıp veya kaçak tespit etti. Denetlenenlerin başında döner sermaye gelirinden vazgeçerek muayenehane açan doktorlar yer aldı. Maliye, bunun için öncelikle hastanelerden bir uzmanın aldığı ortalama döner sermaye ve performans geliri bilgilerini topladı. Hastanede tam gün görev yapan bir uzman doktorun Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 30, İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 36 bin YTL performans geliri elde ettiğini öğrenen vergi denetmenleri, gelir beyanlarının da buna göre olmasına dikkat etti. "Daha fazla kazanma gerçeği olmazsa, kimse döner sermayeden vazgeçip muayenehane açmaz." gerçeği göz önünde bulundurularak, muayenehanesi olan bin civarında hekimin beyanları incelendi. Yapılan karşılaştırmada 30 bin YTL'nin altında beyanda bulunan doktorlara bunu artırma çağrısı gönderildi. İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürlüğü, özel inşaat sektörünü denetlemek için 770 kişinin bilgisine başvurdu. Bu kişilere çeşitli sorularla projeyi kimin çizdiğinden çimento, kum, demir, çivi, cam ve çerçeveye varıncaya kadar yapıda kullandığı malzemeleri nereden aldığının bilgisini edindi. Bu bilgilerden yola çıkarak inşaat malzemesi satan işyerlerine gidilip, "Şu tarihte bu isme malzeme satmışsınız, faturasını görebilir miyiz?" diye soruldu. 342 firmada yapılan denetimlerde, 30'u haricinde kaçak tespit edildi. Bu işyerlerindeki kaçak miktarı 5 milyon 150 bin yeni liraydı.

'Servet düşmanı değiliz'

Denetimde eksik bulmaktan kendilerinin de mutlu olmadığını belirten İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürü Özcan Tuna, "Biz servet düşmanı değiliz. Mükelleflerin beyanları gerçeğe yakın olursa biz de rahat etmiş oluruz." dedi. Tuna, et ürünleri satan işyerlerine yönelik deretimlerde ise 162 mükellefe 79 bin YTL ceza kestiklerini, 1 milyon 850 bin YTL kaçağı da kayda aldıklarını anlattı. Bazı sektörlerde denetlenen mükelleflerin neredeyse tamamında kaçak tespit edildi. Bunların başında emlakçılar, inşaat malzemesi satan işyerleri ve özel inşaat yapanlar geliyor. Denetlenen 643 emlakçıdan 636'sında ve 342 inşaat malzemesi satıcısından da 312'sinde kaçak tespit edildi. Tuna, "Kaçak tespit ettiğimiz mükelleflerin bütün işlemleri kaçak değil. Kimisinde bir işlem kimisindeyse tamamına yakını kaçak." bilgisini verdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=630544