Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt Dışından Temin Edilen Hizmetlerde KDV Sorumluluğu PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2011

Image

KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin verginin konusuna girebilmesi için hizmetin  Türkiye' de ifa edilmesi gerekmektedir.

Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise hizmetin Türkiye’de ifa edilmesinden  ne anlaşılması gerektiği belirtilmiştir. Buna göre  Türkiye'de yapılan veya Türkiye’de faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması nedeniyle vergi, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine Kanunun 9 uncu maddesi gereğince sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Verginin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye'de faydalanan muhatabın gerçek usulde KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da yurt dışından temin ettikleri ve Türkiye'de faydalandıkları hizmetler nedeniyle vergi tevkifatı yapmak zorundadır.Hizmetten yararlananların KDV mükellefi olmaları halinde sorumlu sıfatıyla beyan ettikleri katma değer vergisini bir nolu katma değer vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilir.

Yurt dışından temin edilen ve tevkifata tabi tutulması gereken hizmetlere ilişkin örnekler aşağıdadır.

Örnek :

Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan firmalar tarafından;
- Bodrum’da  inşa edilecek bir villa için çizilen mimari proje,
-Türkiye'de faaliyette bulunan süt fabrikasının işletilmesine ilişkin olarak verilen danışmanlık hizmeti,
-Türkiye’de faaliyette bulunan bir firmaya verilen bilgisayar  yazılım hizmeti
- KDV mükellefiyeti olmayan bir sivil toplum kuruluşuna konusuyla ilgili olarak dünyadaki hukuki gelişmeler hakkında bilgi gönderilmesi.
-- Türkiye'deki otel, hastane, özel okul gibi  hizmet işletmeleri için yurt dışında müşteri bulunması/ Erkan Gürboğa/
E.Gelirler Kontrolörü/YMM/Muhasebe Vergi