Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otoda % 1 KDV'ye son (31.12.07) PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2007
Maliye 2008'e bir kala 4 verginin oranında ince ayar yaptı. Dilimlerle oynayarak gelir vergisine 12 ile 200 YTL arasında gizli zam yaptı. Leasing'deki tüm vergi avantajlarını kaldırdı..

Maliye Bakanlığı, gelir vergisi dilimleriyle oynayarak 2008'de çalışanların ve gelir vergisi ödeyenlerin vergisini artırdı. Bütün vergi ve cezalar devletin belirlediği yeniden değerleme oranına göre yüzde 7 artarken gelir vergisi dilimlerini yüzde 4 artıran Maliye, gelirlerin daha fazla vergilenmesini sağlayacak. Maliye Bakanlığı, geçen yıl 7 bin 500 YTL'den başlayıp 43 bin YTL'ye kadar 4 dilim halinde gelirleri vergilendiriyordu. Vergiler ise az kazanandan çok kazanana doğru artan vergi oranı ile yüzde 15 ile 35 arasında değişiyor. Bu yıl ise Maliye normalde bu dilimleri bütün vergi ve cezalarda olduğu gibi enflasyon farkını kapatmak için devletin belirlediği yeniden değerleme oranı olan yüzde 7.2 artırmalıydı. Ancak Maliye, 7.2 yerine dilimlere müdahale ederek yüzde 4 artırdı. Böylece 2008 yılında ücretler en az yeniden değerleme oranında artmışken vergi dilimleri daha az artmış olacak ve çalışanlar ve gelir vergisi ödeyenler daha kolay bir üst dilimden vergilenecek.

BİN YTL ALANDAN 12 YTL
Maliye'nin dilimlerle oynayarak yaptığı değişiklik asgari ücretliyi etkilemeyecek. Çünkü asgari ücretli 2008'de yıllık 5 bin 228 YTL alacak. Bu ise yüzde 15 vergi oranından vergilenecek. Çünkü hükümetin yeni yayınladığı gelir vergisi dilimlerine göre geçen yıl 7 bin 500 YTL olan ve bu yıl 7 bin 800 YTL'ye çıkan miktarda geliri olanlar yüzde 15 vergi ödeyecek. Ek gizli zam bin YTL ve üstü geliri olanlara yansıyacak. Yapılan hesaplamaya göre geçen yıl ayda bin YTL kazanan çalışan bu yıl devletin belirlediği orana göre zam alırsa maaşı bin 72 YTL olacak. Yıllık geliri ise 12 bin 864 YTL olacak. Maliye bu vatandaşın kazandığı 7 bin 800 YTL'den yüzde 15 vergi alacak. Geri kalan 5 bin 64 YTL'den ise yüzde 20 vergi kesecek. Çünkü 7 bin 800 YTL ile 19 bin 800 YTL arasındaki kazançlar için vergi yüzde 20. Oysa Maliye dilimi yüzde 4 yerine olması gereken şekilde yüzde 7.2 artırsaydı, bir üst dilime geçiş 8 bin 42 YTL'den itibaren başlayacak ve 5 bin 64 YTL yerine 4 bin 822 YTL kazanç üzerinden yüzde 20 vergi kesilecekti. Böylece 242 YTL'den yüzde 15 yerine yüzde 20 vergi kesilecek ve vatandaştan 12 YTL daha fazla vergi alınacak.

3 BİN KAZANAN 53 YTL
Gelir arttıkça veri oranı da artıp yüzde 35'e kadar çıktığı için daha fazla maaş alanlar veya daha fazla gelir beyan edenlerde yıllık vergi zammı daha hissedilir olacak. Yaptığımız hesaplamaya göre 2 bin YTL aylık alanlar, bu gizli zam ile 52 YTL, 3 bin YTL maaş alanlar 53 YTL, 4 bin ve 5 bin YTL maaş alanlar ise 164 YTL daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak.

Leasing'de avantaj kalmadı

BAKANLAR Kurulu yayınladığı başka bir kararname ile hem finansal kiralama (leasing) işlemlerinde vergi avantajını kaldırdı hem de otomobillerin kiralanmış gibi gösterilip ardından satışı ile yapılan vergi oyununu sona erdirdi. Kurul yeni KDV kararı ile birçok üründe yeni yılda uygulanacak olan KDV oranını belirlerken yüzde 1 olan finansal kiralama işlemlerindeki vergiyi malın KDV'si kadar artırdı. Kararnamede yüzde 18, 8 ve 1 olan ürünler sayıldıktan sonra "Finansal kiralama işlemlerinde, işleme konu olan malın tabi olduğu katma değer vergisi oranı uygulanır" maddesi getirilerek leasing'de yüzde 1 olan KDV avantajını kaldırdı.

 

Pamuğun vergisi arttı

AYNI kararname ile yılbaşında otel ve konaklama gibi yüzde 8'e düşecek olan bazı ürünlerdeki indirim sayılırken bazı ürünlerde ise vergi artışı sağlandı. Örneğin pamuğun vergisi % 1'den tüm tekstil ürünlerinde olduğu gibi % 8'e çıktı. Artışa tekstilcilerin tepki göstermesi bekleniyor.

 

Otoda % 1 KDV'ye son

KARARNAMENİN getirdiği en önemli değişikliklerden biri de otomobili kiralama şirketi üzerinden satılarak yüzde 18 yerine yüzde 1 vergi verilmesini sağlayan uygulamanın önünün kesilmiş olması oldu. Şimdiye kadar uygulamada oto galerileri kardeş şirket kurup otomobili oraya satmış gösterip, bu şirket ile alıcı arasında kiralama yapıyor. Kira sonunda otomobil o kişiyle satılıyordu. Böylece kiralama şirketi alışta yüzde 18 KDV indirdiği otomobili kullanılmış otoda vergi yüzde 1 olduğu için yüzde 1 vergi ile satıyordu. Kararnamede "Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır" denilerek bu uygulamanın önüne geçildi.

 

100 bin YTL gelir bekleniyor

Maliye Bakanlığı bu değişiklik nedeniyle 100 bin YTL vergi artışı bekliyor. Kararı Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle Bakanlar Kurulu aldı. Maliye Bakanlığı'nın bu kararı 2008 gelirlerinin tutturulamaması olasılığı karşılığında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde aldığı belirtiliyor.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,2FDE32DC27064D77BE368EA2C3DE1D9F.html