Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Miras kalanlar da takipte PDF Yazdır e-Posta
31 Temmuz 2011
Image

Orhan Veli Kanık'ın 'Kitabe-i Seng-i Mezar' isimli şiirini bilirsiniz. Şiirin son kıtası şu şekilde:

Tüfeğini depoya koydular,
Esvabını başkasına verdiler.
Artık ne torbasında ekmek kırıntısı,
Ne matarasında dudaklarının izi;
Öyle bir rüzigar ki,
Kendi gitti,
İsmi bile kalmadı yadigar.
Yalnız şu beyit kaldı,
Kahve ocağında, el yazısiyle:
'Ölüm Allahın emri,
Ayrılık olmasaydı.'

Şiirin sonunda da belirtildiği gibi, canlılar için ölüm kaçınılmaz bir son. Ancak yaşam devam ediyor. Ölen açısından yaşamın sona ermesiyle birlikte, mülkiyet hakkı da sona eriyor. Mülkiyet hakkı, ölenin mirasçılarına geçiyor.

VERGİYİ UNUTMAYIN
Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset veya bağış yoluyla el değiştirmesi, Veraset ve İntikal Vergisi'nin konusunu oluşturuyor.

Geçtiğimiz günlerde yazdığımız gibi, vergi yönetimi kendisine miras kalanların buna ilişkin beyannameyi verip vermediğini, vergiyi ödeyip ödemediklerini araştıracakmış. Biz de okurlarımıza bu konu hakkında kısa bilgiler vermek istedik.

Hemen belirtelim, veraset yoluyla el değiştiren mallar (para ve menkul mallar dahil) için beyanname verilmesi, her zaman için vergi ödenmesini gerektirmiyor.

İSTİSNALAR YÜKSEK
Özellikle veraset yoluyla malların el değiştirmesi halinde, vergi dışı tutulacak kısım oldukça yüksek belirlenmiş durumda.

Evlatlıklar da dahil olmak üzere, füru (çocuk, torun) ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinin 2010 yılında 109.971 TL'si, 2011 yılında ise 118.438 TL'si vergiden istisna edilmiş durumda. Füru bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinin 2010 yılında 220.073 TL'si 2011 yılında ise 237.018 TL'si üzerinden veraset vergisi alınmıyor.

Bağış yoluyla el değiştiren mallar için ise istisna 2010 yılında 2.535 TL, 2011 yılında 2.730 TL olarak uygulanıyor.

Yukarıda belirttiğimiz tutarları aşmayan veraset yoluyla el değiştirmeler için beyanname verilmesi gerekmekle birlikte, vergi ödenmesi gerekmiyor. El değiştiren malların değerinin daha fazla olması halinde ise vergi, istisna edilen tutarı aşan kısım üzerinden hesaplanıyor.

BEYANNAME NEREYE VERİLECEK?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi;
Veraset yoluyla vaki intikallerde ölen kimsenin, bağışlama yoluyla gerçekleşen intikallerde bağışlayan şahsın ikametgahının, tüzel kişilerde merkezlerinin bulunduğu,
Ölen veya bağışlayan kişinin ikametgahı yabancı bir ülkede ise Türkiye'de son ikametgahın bulunduğu,
Ölen veya bağışlayan Türkiye'de hiç ikamet etmemiş veya son ikametgahı tespit edilememişse Maliye Bakanlığının belirleyeceği vergi dairesine verilecek.

BEYANNAME VERME SÜRESİ
- Ölüm halinde, mirasçılar veraset ve intikal vergisi beyannamesini;
- Ölüm Türkiye'de gerçekleşmişse mirasçıların Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini izleyen dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir ülkede bulunmaları halinde ölüm tarihini izleyen altı ay içinde,
- Ölüm yabancı bir ülkede gerçekleşmişse mirasçıların Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini izleyen altı ay içinde, mükelleflerin ölenin bulunduğu ülkede olmaları halinde ölüm tarihini izleyen dört ay içinde, mükelleflerin ölenin bulunduğu ülkenin dışında başka bir ülkede bulunmaları halinde ölüm tarihini izleyen sekiz ay içinde,
- Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolduğu tarihi izleyen bir ay içinde, ilgili vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/miras-kalanlar-da-takipte-3241y.html