Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni TTK AŞ yönetim kurulunda yüksek öğrenimli üye bulundurma şartı getiriyor! PDF Yazdır e-Posta
06 Ağustos 2011

Image

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, yeni TTK'da "Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulu bulunur" hükmüne yer verilerek, bir üyeli yönetim kuruluna imkan sağlamıştır.

Bu imkana karşılık, yeni TTK yönetim kurulu üyeliği için bazı şartlar öngörmüştür. Yeni TTK ile anonim şirket yönetim kurulu üyeliği için getirilen bu şartlardan birisi, yönetim kurulu üyelerinin ve tüzel kişi üyelerde tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olmasıdır.

YTTK, tam ehliyetli olma şartı yanında, yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olmasını zorunlu hale getirmiştir. Tek üyeli yönetim kurulunda ise "yüksek öğrenim görmüş olma" şartını aramamıştır.

Yeni TTK, yönetim kurulu üye sayısı konusunda asgari bir sayı belirlemediğinden dolayı, anılan yükseköğrenimli üye sayısı yönetim kurulu üye tamsayısına göre farklı şekilde hesaplanacaktır. Bu çerçevede, yükseköğrenimli üye sayısının, yönetim kurulu üye tamsayısına göre aşağıda belirtilen şekilde olacağını söyleyebiliriz:

Yönetim kurulu üye tam sayısı  Yönetim kurulunda bulunması gereken asgari yüksek öğrenimli üye sayısı;

1                                                Şart değil

2-3-4                                           1

5-6-7-8                                        2

9-10-11-12                                   3

13-14-15-16                                 4

Ancak, yeni TTK 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, yönetim kurulunda yüksek öğrenim görmüş üye bulundurma zorunluluğu, bu tarihten itibaren hüküm ifade edecektir.

Soner ALTAŞ / Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başmüfettişi

http://www.dunya.com/yeni-ttk-a%C5%9F-y%C3%B6netim-kurulunda-y%C3%BCksek-%C3%B6%C4%9Frenimli-%C3%BCye-bulundurma-%C5%9Fart%C4%B1-getiriyor!_129491_haber.html?