Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir İdaresi leasingteki KDV değişikliğini bizden gizledi(01.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2008
Maliye Bakanlığı'nın leasing sektöründeki yüzde 1'lik KDV oranını kaldırarak finansal kiralamaya (leasing) konu olan malların KDV'sini yüzde 18'e çıkarması sektöre bomba gibi düştü. Maliye Bakanlığı'nın bu kararı ile altın yumurtlayan tavuğu kestiğini belirten Finansal Kiralama Derneği (FİDER) İdari Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, 2008 yılında leasing söktörünün işlem hacminin yarı yarıya azalma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Gülelçe, 25 Aralık'ta Gelir İderesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile KDV konulu bir toplantı yaptıklarını ancak Ulusoy'un kendisine leasing sektörünün KDV oranlarındaki yeni düzenlemeye dair hiç birşey söylemediğini ifade etti.

Gülelçe, 19 Aralık'ta Maliye Bakanlığı'ndan Bakanlar Kurulu'na konuyla ilgili yazı gönderildiğini aynı ayın 24'ünde de leasing sektöründeki KDV değişikliği ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzalandığını hatırlattı. Gülelçe, Gelir İderesi Başkanı Ulusoy ile yaptıkları konuşmada kendisine leasing sektöründeki KDV değişikliği ile igili bilgi vermemesini şu sözlerle açıkladı: "Bence, Gelir İderesi'de bu kararın arkasında duramıyor ve doğru bir değişiklik olmadığını düşünüyor. Biraz daha fazla vergi tahsis etmet için alınan bu karar, sığ bir bakış açısıdır."  

 

KOBİ'lere darbe inecek

Maliye'nin bu kararından ilk başta Küçük ve Orta Boy İşletmeler'in (KOBİ) olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Gülelçe, "Bir iş makinasını bugüne kadar yüzde 1 ile alan KOBİ'nin tüm kira bedellerinin üstüne yüzde 17 daha eklenecek. Bundan sonari süreçte masrafları artacak olan KOBİ'ler fon temininde de sıkıntı çekmeye başlayacaklar çünkü bu tür şirketlerin büyük kısmı mali tablolarının elverişsizliği nedeniyle bankalardan kredi kullanamıyorlar" diye konuştu.

Leasing sayesinde KOBİ'lerin kayıt içine de dahil olduğunu belirten Gülelçe, "Bir KOBİ, leasing yapmadan önce göstermediği cirosunu leasing sistemine dahil olduktan sonra göstermek zorunda kalıyordu. Çünkü söz konusu şirketin kiralarıyla orantılı bir şekilde gelir beyan etmesi gerekiyor" dedi.

 

Leasing hisseleri çakıldı

Leasing sektörünün vergi tabanını da genişlettiğini de belirten Gülelçe, leasing işlemlerinin azalması sonucu iş makinaları, torna tezgahı, zirai araçlar satan firmaların da işlerinin azalacağına dikkat çekti. Leasing sektörüne mal satan firmalardan birbirini ardına telefonlar aldıklarını kaydeden Gülelçe, bu firmaların bundan sonra nasıl bir strateji oluşturacaklarını keni aralarında toplantılar düzenlemeye başladıkları bilgisini verdi.

Leasing sektöründeki yüzde 18 KDV oranı, leasing yoluyla kiralanan yatırım mallarında yüzde 1’e, ticari araç alımlarında yüzde 8’e düşüyordu. Resmi Gazete’de perşembe günü yayımlanan yeni karar sonucu bu oranlar yüzde 18’e çıktı. Bu arada Maliye Bakanlığı'nın leasing sektöründe yaptığı yeni düzenleme hisseleri borsada işlem gören leasing şirketlerini de olumsuz etkiledi. Halka açık leasing şirketlerinin hisseleri, cuma günü sektörün cazibesinin kaybolacağı korkusuyla düşüşe geçti.

 

Rakamlarla Türkiye'de leasing                                                                                               

 

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007/9

İşlem Hacmi*

1.630

732

1.328

2.166

2.921

4.236

5.271

5.645

Sözleşme Adedi

19.719

6.712

19.383

24.250

28.581

37.239

42.963

36.621

Ortalama Sözleşme Büyüklüğü ($)

82.661

109.058

68.513

89.319

102.200

113.751

122.686

154.146

*Milyon dolar


Leasing (Finansal Kiralama) Nedir?

Leasing temelde bir orta vadeli kredi işlemi olarak tanımlanıyor. Alışılmış kredi ilişkisinden farkı, kredinin kiracıya nakit olarak verilmemesinde yatıyor. Kiracı, kullanmak üzere almak istediği sabit kıymeti seçer ve leasing şirketinden bu işlem için kendisine kredi tahsis edilmesi talebinde bulunur. Leasing şirketi tahsis ettiği krediyi kiracının seçtiği malın alımında kullanır.

 

Leasing'in avantajları

* Türkiye'de oldukça kıt olan, orta ve uzun vadeli kaynak sağlar.

* Leasing yatırım maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.

* Orta ve uzun vadeli yatırımların finansmanında kullanılıyor olması nedeniyle finansal kiralama işlemleri devlet tarafından da desteklenmekte, yüzde 18 olan genel KDV oranı bazı istisnalar dışında finansal kiralama işlemlerinde yüzde 1 olarak uygulanmaktadır.

* Makine ve teçhizatla aynı ölçüde olmamakla birlikte çekici, kamyon, kamyonet, otobüs gibi ticari taşıtlar için uygulanan KDV oranı da normal oranlardan düşüktür.

* Leasing sözleşmesi prosedürleri banka kredi anlaşmalarındakilere nazaran çok daha basittir. Ayrıca, kiralanan mallar leasing sözleşmesi süresince leasing şirketinin mülkiyetinde olduğundan, müşteriden talep edilen teminatlar da banka kredilerine göre daha azdır.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87135&KTG_KOD=411