Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV indi, tüketicinin gözü fiyatlarda (01.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2008

Gıda ürünlerindeki KDV indiriminin ikinci adımı, hazır yemek sektöründe fiyatları düşürürken, turizmciler bunu 'rekabet' avantajı olarak kullanacak

 

Marketlerde özellikle çikolata ve gazlı içeceklerin fiyatı inerken, otellerde oda ücretleri değişmeyecek. Kola, çikolata, çay, yemek ve konaklama ücretlerinden alınan yüzde 18'lik KDV'yi yüzde 8'e indiren kanun düzenlemesinin ikinci kısmı bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Tüketiciler artık lokantada yedikleri çorbaya, marketten aldıkları çikolataya ve kafeteryada içtiği kolaya yüzde 10 daha az para ödeyecek. Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, ikinci KDV indirimi dalgasıyla ambalajlı gıda tüketimindeki artışın devam edeceğini söyledi. Kopuz, "Bu sayede halkımızın güvenli gıda bilincinin yükselmesini hedefliyoruz." dedi.

30 Mayıs 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren KDV indiriminin ikinci adımı bugünden itibaren hayata geçti. Daha önceki indirimde (KDV oranı yüzde 18'den 8'e düşmüştü) çok sayıda gıda kalemi ve hazır giyimde ücretler yüzde 10 ucuzlamıştı. İndirim sayesinde halkın daha çok ambalajlı ürün tüketmeye başladığını aktaran Şemsi Kopuz, "Bu sayede tarım sektörüne ciddi bir ivme kazandırıldı ve sanayi ile entegrasyonuna büyük katkı sağlandı." ifadesini kullandı. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozdağ, indirimin iki açıdan faydalı olacağını belirtti: "Birincisi tüketici açısından; yemeği yüzde 10 daha ucuz yiyecek. İkincisi üretici açısından, kayıt dışının önlenmesine katkı sağlayacak. Bu işi hakkaniyetiyle yapan firmaların pazarı yüzde 10-20 büyüyecek. Kötü oyuncular elenecek." Aynı zamanda Emin Grup'un başkanı olan Bozdağ, bu sayede lokantada faturaların düşeceğini söyledi. Esnaf ve tüccar bakımından ülkenin en çok ikinci üye sayısına sahip şehri Ankara'nın ticaret odası başkanı Sinan Aygün, üyelerini KDV indirimine uyma konusunda uyardı. Aygün, "Esnafın bu indirimden dolayı bir kuruş bile zararı olmayacak. Kimse indirim öncesi bindirim yaparak tüketiciyi kandırmasın. Hazırlıklı değiliz mazeretine sığınmasın. Çünkü karar 7 ay önce alındı." dedi. Turizm sektöründe yapılan indirimin devlete maliyetinin yaklaşık 900 milyon YTL olduğunu kaydeden ATO Başkanı, KDV'deki bu düşüşün daha fazla turist ve müşteri memnuniyeti olarak yansıyacağına inandığını ifade etti. Bu arada en yaygın perakende zincirlerinden BİM, gazetelere verdiği ilanla KDV indirimli ücretlerini duyurdu. Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz ise, "Yeni bir fiyasko yaşamaktan endişeliyiz." diyerek, yetkilileri KDV indirimini yakından takip etmeye davet etti.

'Rekabet avantajı yakaladık'

KDV indiriminden memun olan turizmciler, bu sayede önemli rekabet avantajına kavuşacak. Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı Osman Ayık, "Rekabet ettiğimiz ülkelere karşı elimiz güçlendi. Ama bu indirim konaklama fiyatlarını ucuzlatmaz. Otelciler uzun süredir kurdaki düşüş ve rekabet gücümüzün azalması yüzünden vergilerde indirim talep ediyordu. O bakımdan yüzde 10'a tekabül eden indirim bize nefes aldıracak. Bir odada 60 Euro'ya kalınıyorsa bugünden itibaren yine aynı fiyat geçerlidir." açıklamasında bulundu. Konuya kayıt dışılık açısından yaklaşan Turistik Otelciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Sevda Yılgaz "İndirim vergi kaçaklarına çare olur. Tesisler arasındaki haksızlığın önüne geçer." dedi. Söz konusu indirimin piyasayı rahatlattığını vurgulayan Yılgaz, "Turizmde en önemli rakiplerimizden İspanya'da KDV oranı yüzde 7, Yunanistan'da yüzde 6, bazı ülkelerde ise 3'ler seviyesinde. Turizmciler olarak istediğimizi aldığımızı düşünüyorum. Bu indirimin de etkisiyle 2008'de turizmin gelişmesi daha hızlı olacak." öngörüsünde bulundu.

Yüzde 8'lik KDV dilimine giren yeni yerler

Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler. Ancak alkollü içeceklere isabet eden kısımlarda yüzde 18 oranı devam edecek. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri. Geceleme hizmetinin dışında faturalandırılan yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi sunulan diğer hizmetler.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=631502