Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisinde Tevkifat Uygulamaları PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2011

Image

Tevkif kelimesi “durdurma, tutuklama”; tevkif etmek ise “tutuklamak” şeklindeki sözlük anlamlarına sahiptirler.

I- GİRİŞ

Vergi literatüründeki vergi tevkifatları ise; kendisine yapılan mal ve hizmet teslimleri dolayısıyla hesaplanan verginin bir bölümünün, borçlanılan/mal ve/veya hizmet alınan satıcıya ödenmeyerek, alıcı tarafından, sorumlu sıfatıyla, vergi dairesine beyan edilip ödenmesi şeklindeki genel bir prosedürle işlemektedir.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulaması, tevkifatı yapan vergi sorumlusu mükellef tarafından vergi dairesine verilen “2 Numaralı KDV Beyannamesi” ile beyan edilerek yapılmakta olup (genel bütçeli daireler hariç), bu sorumluluğun yüklendiği mükellef beyan edip ödediği vergiyi indirerek vergi yükünden kurtulmakta; verginin alacaklısı olan satıcı mükellef ise tevkif edilen KDV karşısında, bu işlemler nedeniyle indiremeyip yüklendiği KDV tutarından “İade talebi” yoluyla kurtulmaya çalışmaktadır.

Katma değer vergisinde tevkifat uygulamalarının yasal dayanağı; Kanun’un “Vergi Sorumlusu” başlıklı 9/1. maddesindeki, “Mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” şeklindeki düzenlemedir.

II- KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT YAPILACAK TESLİM VE HİZMETLER İLE TEVKİFAT ORANLARI      

2011/Haziran dönemi itibariyle, katma değer vergisinde toplam 115 adet “Genel Tebliğ” ile düzenlemeler yapılmış olması, vergi sorumluluğu ve tevkifat uygulamalarının bu tebliğlerin içindeki bölümlerde düzenlenmesi, tevkifat konuları ile oranlarının birçok kez değiştirilmesi nedenleriyle, hangi konuda, ne zamandan itibaren, ne oranda, kimler tarafından tevkifat yapılacağı bilgisine ulaşmanın zorluğu anlaşılmaktadır.

Bu konuda, toplu ve güncel bilgilerin sunumu amaçlı hazırlanmış bu yazımızda, işletme ile ilgili taraflara, özlü bilgilere kolay erişimlerinin sağlanması için, tevkifat konularının yer aldığı alt başlıklar ve bu konularda uygulanan tevkifat oranlarının koyulaştırılması yöntemi kullanılmıştır.

1- Turizm acentesi, rehber ve benzerlerince verilen hizmetlerden elde edilen komisyon gelirleri üzerinden, bu hizmeti alan işletmeler, hesaplanan KDV’nin 2/3’ü oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü).

2- Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsaklar dahil) gerçek usulde KDV mükellefleri ile 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara (bu kuruluşlar aşağıdaki 6 numaralı madde başlığı altında sayılmıştır.) teslimlerinde, bu malları alan gerçek usuldeki KDV mükellefleri ile sayılan kurum ve kuruluşlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 12.07.2008 tarihinden itibaren başlamıştır (110 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).

3- Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimlerinde, bu malları alanlar, hesaplanan KDV’nin %90’ına karşılık gelen tutarı 27.02.2008 tarihinden itibaren sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü).

2 ve 3 numaralı maddelerdeki teslimlerde, satıcı mükellefin KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan olması durumunda tevkifat uygulanmayacaktır. Diğer mükellefler tarafından yapılacak teslimlerde ise faturada belirtilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının (Bu sınır günümüzde, 01.01.2011 tarihinden itibaren 700,00 TL’dir.) altında olması halinde de tevkifat uygulanmayacaktır (108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/3 bölümü).

4- Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, bu hizmeti alanlar, hesaplanan KDV’nin 1/2’si oranına karşılık gelen tutarı sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir. Bu uygulama 05.01.2008 tarihinden itibaren geçerlidir (107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/1 bölümü).

5- Yapı denetim hizmetlerinde, yapı denetim kuruluşlarının 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verdikleri hizmetlerde, alıcılarca, 1/2 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5. bölümü) (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A-5/f bölümü kapsamındaki işler bu kategoride değerlendirilir.).

6- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik mimarlık ve etüt proje hizmetleri, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara (Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler; döner sermayeli kuruluşlar; kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları; üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç); kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları; bankalar ve özel finans kurumları; kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri); özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar; organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar; yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler; birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere) karşı ifa edilen ve aynı Tebliğ’in A/5-a bölümünde kapsamı belirtilen yapım işlerinde, alıcılarca, 1/6 oranına karşılık gelen tutarda, 14.07.2006 tarihinden itibaren tevkifat uygulanır (99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/2. bölümü).

Yapım işleri 91 Seri No.lu Tebliğ’in A/5-a bölümünde açıklanmış olup; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamakta ve tevkifata tabi bulunmaktadır. Ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu tebliğin A/5-f bölümü kapsamında değerlendirilecektir.

01.03.2004 tarihinden itibaren; yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden 91 Seri No.lu Tebliğ’deki esaslar çerçevesinde tevkifat yapılması öngörülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

7- Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri: (Bina temizliği, sağlık kuruluşlarının hijyenik temizliği ve hastane atıklarının imhası, çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası, park ve bahçeler ile mezarlık alanlarının temizliği ve bakımı, haşere mücadelesi, demiryolu ve kara nakil vasıtalarının temizliği ve benzeri işler) hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde, bu kuruluşlarca tevkifat uygulanır.

Bina temizliğine; binaların müştemilat, ve eklentileri dahil iç ve dış cephesinin temizliği ve her türlü mefruşatın (halı, perde, koltuk, süs eşyası vb.) bina içinde veya dışında yaptırılan temizliği dahildir. Arıca, havlu, çarşaf, elbise, çamaşır gibi eşyaların kuru temizlettirilmesi veya yıkattırılması da temizlik hizmetleri kapsamında tevkifata tabidir. Ancak, temizlik işlerinde kullanılacak deterjan, süpürge vb. malzemelerin piyasadan satın alınması sırasında tevkifat uygulanmaz. Diğer taraftan 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların park ve bahçeler ile bulvar, refüj, göbek, rekreasyon alanları ve havuzların bakımı, bitkilendirilmesi, sulanması ve haşere mücadelesine ilişkin hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

8- Özel güvenlik hizmetleri: (Sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma tehditlerine karşı caydırıcı ön tedbirleri alma; giriş çıkış kontrolü, danışma hizmeti, santral, trafik hizmeti, yangınla mücadele, değerli evrak, nakit, maden gibi kıymetlerin bir yerden başka bir yere taşınması, ikaz-ihbar, ilk yardım, alarm izleme ve koruma izleme hizmetleri) Hesaplanan KDV’nin 4/5’i oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verilen özel güvenlik hizmetlerinde, hizmeti alanlarca tevkifat uygulanır (01.05.2007 tarihinden itibaren) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 2.3 bölümü).

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

9- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri (Hizmetin gereği olan mal, malzeme ve parça teslimleri de dahil): 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan hizmetlerde bu kuruluşlarca, hesaplanan KDV’nin 1/3’ü oranında tevkifat yapılır.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

10- Yemek servis hizmetleri: 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşların personel, öğrenci, hasta, müşteri, misafir, yolcu sıfatı taşıyan kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır. Ayrıca bu kuruluşların kokteyl, davet, toplu yemek vb. hizmet alımları da tevkifata tabidir.

Bu amaçla yapılan hizmet alımlarının tevkifat yapmakla sorumlu kurum veya kuruluşlara ait bir yerde hazırlanması (pişirilmesi) veya tüketilmeye hazır halde temin edilmesi tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Bazı şirketlerin üreterek pazarladıkları ve oluşturulan sisteme dahil işyerlerinde yeme içme hizmeti teminine imkan veren yemek (karne-bilet) çeklerinin bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan kuruluşun bünyesinde ve doğrudan yemek çekini satan firma tarafından verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır.

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşların kendi personeli marifetiyle hazırlanacak yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve bu işle ilgili çeşitli malzemeleri satın alması tevkifata tabi değildir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin 1/3’üdür.

11- Danışmanlık ve denetim hizmetleri: (Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık ve denetim hizmetleri)

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre tevkifat yapmak zorunda olan kuruluşlara sunulan piyasa etüt-araştırma ve ekspertiz hizmetleri ile bu kuruluşlara yapılan herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilen ve bedeli ayrıca belirlenen eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilecektir.

Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir. Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde yapılan toplam ödeme üzerinden tevkifat uygulanacaktır.

Uluslararası gözetim şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri denetim hizmeti olarak tevkifata tabidir.

Her bir işlem bedeli (KDV dahil toplam bedel) o yıl için belirlenen fatura düzenleme sınırını aşmadığı durumda hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılmayıp, toplam üzerinden tevkifat yapılması gerekir (91 Seri No.lu KDV genel Tebliği’nin 7. bölümü).

Tevkifat oranı, hesaplanan KDV’nin %50’si oranında, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan işlerde bu kuruluşlarca uygulanır (28.02.2004 tarihinden itibaren).

12- Yurt dışından sağlanan hizmetler: Türkiye’de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan firmaların ifa ettikleri her türlü hizmete ait KDV’nin tamamı 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (C) bölümündeki esaslar dahilinde hizmetten yararlanan kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla ödenecektir (91 Seri No.lu GT A/6 bölümü).

13- Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko ve alüminyum külçelerin tesliminde, (01.08.2005 tarihinden itibaren sadece bakır külçe teslimlerinde, 01.05.2007 tarihinden itibaren ise her üç malın tesliminde, 104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği gereği) alıcılarca, %90 oranında tevkifat uygulanır.

14- Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin tesliminde (ithalatçıları tarafından yurtiçi teslimleri dahil), %90 oranında alıcılarca tevkifat yapılacaktır (01.12.2005 tarihinden itibaren).

97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ndeki açıklamalar;

“KDVK’nın 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üreticilerinin (cevherden üretim yapan) bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır (96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 5/3. bölümü).

Bu mallarda, Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırının altındaki teslimlerde tevkifat yapılmaz. Aynı satıcıdan yapılan ve fatura düzenleme sınırını aşan alımlarda birden fazla fatura düzenlenen durumlarda bütünlük dikkate alınarak, vergi idaresince tevkifat aranır.

Bakır telin izolasyon malzemeleri ile kaplanarak elde edilen “izoleli iletken” teslimleri de tevkifata tabi tutulmaz.”

“Hurda metalden elde edilen bakır külçe teslimlerinde ise alıcı tarafından tevkifat yapılmaz (95 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 7. bölümü).”

“Alüminyum profil ve levha teslimlerinde, bunları doğrudan slab, billet, külçe gibi hammaddelerden imal edenler tarafından yapılacak ilk teslimleri ile bunları ithal edenler tarafından yapılacak ilk teslimlerinde tevkifat uygulanır (İlk üreticileri ve ithalatçılarından sonraki safhalardaki teslimleri KDV tevkifatına tabi tutulmayacaktır.), (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü).”

“Levha ve profil dışında kalan diğer alüminyum mamullerinin her safhasında tevkifat uygulanır. (105 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin D bölümü) (104 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin değişiklik yaptığı ve 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (5.3) numaralı bölümü kapsamına giren)”

15-İşgücü hizmetlerinde (eleman temini hizmeti ifaları), alıcılar, işgücü hizmeti alımlarında, KDV mükellefleri ile mükellef olmasalar dahi 91 Seri numaralı KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelerin faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücü temin hizmeti alımlarında, %90 oranında, (Katma Değer Vergisi Kanunu 97 Seri Numaralı Genel Tebliği)

16- Hurda metal, hurda plastik, hurda veya atık kağıt ve cam teslimlerine ilişkin hesaplanan KDV’nin %90’ı bu malların alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulur (86 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/2 bölümüne göre 01.08.2002 tarihinden itibaren).

Tevkifata tabi hurdaların kapsamı söz konusu Tebliğ’in B/1 bölümünde belirtilmiştir.  

Hurda olarak alışlarında tevkifat uygulanan demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke gibi metallerin külçe haline getirilerek satılması durumunda da tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B/1 bölümü, 01.04.2002 tarihinden itibaren).

İthal edilen hurda metallerin yurt içindeki ilk satış ve teslimleri tevkifat uygulaması kapsamından çıkarılmıştır (21.10.2003 tarihinden itibaren, 89 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin A/2 bölümü).

Hurda ve Atık Plastikten Elde Edilen Ürünlerde tevkifat uygulamasında alt sınır getirilmiş olup, uygulama tarihi 05.01.2006 tarihinden itibarendir. Bu alt sınır Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırıdır (97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 3. bölümü).

17- Akaryakıt teslimlerinde; KDV ödenmeksizin yurda getirilen petrol ürünlerinin gerçek usule tabi KDV mükellefleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan satışlar için (ithalinde KDV ödenmiş olan veya akaryakıt bayilerinden KDV ödenerek satın alınan akaryakıt ürünlerinin tesliminde tevkifat uygulanmaz.) alıcılarca, teslim bedeli üzerinden hesaplanacak KDV’nin %90 oranında, 19.03.2002 tarihinden itibaren, bu son düzenlemeye göre tevkifat uygulanır (85 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin B-2 bölümü ve 68 Seri No.lu KDV Genel Tebliği).

III- SONUÇ   

Günümüz itibariyle sayısı 115’e ulaşan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri içinde yer alan “Katma Değer Vergisi Tevkifatı” uygulamalarına erişim ile işletmelerin bu uygulamalara muhatap olup olmadığının tespiti güçlük arz eder bir durum almıştır.

Makalemizde, tüm KDV Genel Tebliğleri taranarak, işletme ile ilgili taraflara, en güncel uygulamaların, kolay bilgi erişimine ulaşma yöntemiyle sunumu amaçlanmıştır.

Bu tür uygulamalarda, Maliye Bakanlığı’nca, her yıl en güncel uygulamaların, bir genel tebliğde birleştirilerek yayımlanması, belirttiğimiz karmaşıklık ve bilgi erişimindeki zorlukları temelden ortadan kaldıracaktır.

 

Şeref EDİZBİLEK*

Yaklaşım 

_____________________________

(*)  Vergi Denetmeni