Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni TTK' nın Vergi ile İlişkisi Nedir? PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2011

Image

Yeni TTK ile ilgili gözlemlediğim en önemli sorunlarda biri Yeni TTK ile Vergi Kanunları arasındaki ilişkinin farklı yorumlanması. Bu konuda kısaca görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Yeni TTK' nın bahsettiği denetimin (yani bağımsız dış denetim) vergi denetimi ile hiç bir ilişkisi bulunmamaktadır. Yeni TTK' nın gereçlerinde kanun koyucu bu ilişkiyi şöyle açıklamıştır: "Vergi denetimi ve vergi menfaatinin korunması Yeni TTK' nın 398 inci maddesindeki denetim görevinin sadece dışında olmakla kalmaz, ayrıca ona yabancı ve ayrı bir konumdadır. Yeni TTK' ya göre sermaye şirketlerinin denetlenmesi vergi denetimini içermez". Görüldüğü gibi söylem hiç bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde açıktır.

Bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli farklılık vardır:

a) Mali Tabloların Hazırlanmasındaki Standartların Farklılığı:
Yeni TTK' da bağımsız denetime tabi tutulacak mali tablolar, UFRS' nin özdeşi olan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) çerçevesinde şirketin finansal pozisyonunu ve performansını "doğru ve dürüst" bir şekilde gösterecek şekilde hazırlanacaktır. Oysa vergi denetimine tabi tutulan mali tablolar ve vergiye tabi kazanç hesaplanırken, şirketin mali tablolarının doğruyu ve gerçeği göstermesi kaygısı yoktur, ana kaygı vergi rakamının Vergi Mevzuatı çerçevesinde doğru bir şekilde hazırlanmasıdır.

b) Uygulanan Denetim Standartlarının Farklılığı:
Yeni TTK uyarınca Uluslararası Denetim Standartları çerçevesinde yapılacak bağımsız dış denetim ile Yeminli Mali Müşavirlerin verdiği tam tasdik hizmeti kapsamındaki vergi denetiminin kapsam ve metodolojileri birbirinden tamamen farklıdır.

Yeni TTK ile mevcut durumundaki "vergi odaklı" muhasebe tutma dönemi son bulacaktır. Yeni dönemde bu konuda radikal bir değişim olmaktadır. Şirketler artık mevcut durumdaki tek raporlama adresi olan Vergi Otoritesine raporlama yapmayacak, ilk defa "bağımsız denetimden geçen finansal mali tablolarını" yeni bir adrese raporlayacaktır. Yeni adresin ismi "BİLGİ TOPLUMUDUR". Bu raporlama şirketin ölçeğine bakılmaksızın ve hiç bir sınırlama olmadan şirketin web sayfası üzerinden yapılacaktır.

Fikret Sebilcioğlu

http://www.linkedin.com/groupAnswers?trk=EML_anet_di_pst_ttle&gid=3817488&viewQuestionAndAnswers=&discussionID=57700241