Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi denetmenleri maaş yüzünden belediyelere geçiyor (02.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2008
Maliye, sahada denetim yapan 300 elemanını başta belediye ve üniversite olmak üzere çeşitli kurumlara kaptırdı.

 

Bu durumun kayıt dışı ile mücadelede önemli zafiyet meydana getireceği belirtilirken, vergi denetmenlerinin başka kurumlara geçmeyi tercih etmesinin altında, 'düşük maaş' ve meslektaşlarına göre daha kısıtlı 'özlük' haklarına sahip olmalarının yattığı ifade ediliyor. Denetmenler, diğer meslektaşlarından görevdeyken bin, emeklilikte de 700 YTL daha az maaş almaktan şikâyetçi. Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç, "Vergi incelemelerinin yüzde 90'ından fazlasını denetmenler yapıyor. Özlük hakları, maaş, rotasyon ve mesleki kariyerdeki adaletsizlik vergi denetmenlerini kaçırıyor. Ne kadar mükemmel yasalar çıkarırsanız çıkarın bunları hayata geçirecek kaliteli personeli bulamazsanız, kayıt dışılıkla mücadelede başarılı olamazsınız." dedi. Vergi denetmenlerine sınavsız iç denetçiliğe geçiş hakkı 31 Aralık itibarıyla sona ererken, söz konusu sebeplerden ötürü son bir yıl içinde 300'den fazla denetmen Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan ayrıldı. Sadece Ankara'dan 54, İstanbul'dan da 34 denetmen iç denetçiliğe geçiş yaptı.

Ayrılanlar arasında, derneğin genel başkanlarından Nuh Irmak, İstanbul Kayıtdışı ile Mücadele Birimi Koordinatörü Levent Küçük, Ankara Vergi Denetmenleri Bürosu Başkanı Hayrettin Uysal, Mersin Büro Başkanı Ümit Öktem, İstanbul İstatistik Büro sorumlusu Özer Korkmaz gibi teşkilatta önemli görevler yürüten isimler de bulunuyor. Yılbaşı gecelerinde gece kulüplerinin kasasına oturup hasılat tespiti yaptırarak "İstanbul'un gece hayatını sallayan" denetimlere imza atan Levent Küçük, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne iç denetçi oldu. Nuh Irmak, Adana Seyhan ilçe belediyesine geçti. Kaçışın ilk nedeni olarak özlük hakları gösteriliyor. 1. dereceye yükselmiş vergi denetmeni 2 bin 200 ek gösterge sahibi olabilirken, iç denetçilikte 3 bin 600 ek göstergeye yükselebiliyor. Vergi denetmeni en fazla bin 800 YTL alırken, denetçilikte bu rakam 2 bin 500 YTL'ye yükseliyor.

Denetmenlikte makam tazminatı yok, denetçilikte maaşa ek olarak 400 YTL makam tazminatı mevcut. Denetmen 900 YTL, denetçi bin 600 YTL emekli maaşı alıyor. Ayrıca İstanbul'da 15 yıl çalışan bir vergi denetmeni yerinde dururken, 7 yıl çalışmış bir başkası rotasyon nedeniyle başka şehre gönderilebiliyor. Denetmenler görev değil sıra tahsisli lojman imkanından faydalanabiliyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=631814