Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçıya 'KDV iadesi' müjdesi (02.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2008
Hükümet, 2007 yılı hedefinin altında kalan büyüme oranına çekidüzen vermek için kolları sıvadı. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı, ihracatçıya KDV iadesini otomatik ödeyerek jest yapmayı planlarken, diğer taraftan da iç üretimi teşvik etmek için dahilde işleme rejiminde düzenlemeye gidecek.

2007 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2 oranında gerçekleşen büyüme oranı hükümete soğuk duş etkisi yaparken, Maliye Bakanlığı büyüme rakamları ile yaşanan şoktan çıkmak için kolları sıvadı.

Bakanlık, ihracatçıya destek olmak amacı ile hazırladığı çalışmanın ilk aşamasında sicili temiz olan ihracatçının KDV'sinin 1 hafta içinde iade edilmesinin önünü açacak. 2008 yılında hayata geçmesi beklenen düzenleme ile ihracatçının KDV iadesini almak için 3 ay beklemesine gerek kalmayacak.

Bu düzenleme kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın büyük bir titizlikle yürüttüğü çalışma ile vergisini zamanında ödemekten kaçınmayan rüştünü ispatlamış ihracatçıların listesi çıkarılıyor. Bu hazırlanan liste doğrultusunda söz konusu ihracatçıların KDV iadeleri en kısa süre içinde verilecek. Diğer taraftan listeye giremeyen sorunlu mükellefler için ise mevcut sistem uygulanacak. Ayrıca ihracata yeni adım atmış mükelleflere de şu an mevcut olan sistem uygulanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gözetim altında tutulacak olan çiçeği burnundaki ihracatçılar rüştünü ispatladıklarında 'otomatik KDV iadesinden' yararlanabilecekler.

Maliye Bakanlığı ihracatçıya yönelik KDV iade sistemini yeniden düzenleyerek, çalışanların üzerindeki iş yükünü de hafifleterek, denetime daha fazla zaman ayrılmasını sağlayacak. Maliye Bakanlığı'ndan yetkili yeni sistemin Avrupa Birliği'ne uygun olacağını dile getirirken, "Sistemi onlara entegre etmek gerekiyor. Mal Ankara'dan satılmış gitmiş Berlin'deki firmaya. Berlin'de alan firma faturasındaki KDV'yi indirim konusu yapabilecek. KDV ve ÖTV'de düzenleme yaparken Avrupa Birliği önem kazanıyor. Hareket alanı orada sınırlanmış oluyor. Özellikle ihracatçı açısından yüzde 18'lik KDV yüksek bir yük. İhracatçı, 'Ben bu vergiyi veriyorum 3 aydan önce iadeyi alamıyorum. Beni maliyet dezavantajından kurtarın' diyor. Bu serzenişler doğrultusunda düzenlemeye gidilecek" dedi.

İç üretime destek ithalata fren

Bakanlığın, milli gelirin artışına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı ikinci düzenleme ise ithal edilen ürünlerin iç üretimini teşvik ederek gerçekleştirecek. Böylece ara malı ithalatının biraz da olsa önüne geçerek hem iç üretim teşvik edilerek büyümeye destek verilecek hem de her geçen gün artış gösteren cari işlemler açığının önüne geçilecek.

Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Bunun içinde dahilde işleme rejiminde düzenleme yapıp dışardan getireceği malzemeyi içerden almasını daha avantajlı hale getirecek bir uygulamayı düşünüyoruz. Yakın zamanda gündeme gelebiliriz. İhracatçının dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat edeceği ürün eğer içerde üretiliyorsa, onu içerden alsın. Bu zorunlu olmayacak" dedi.

Frenlenen büyümeye önlem paketi

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren geçtiğimiz günlerde, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) büyüme hızının hedeflerin altında kalması durumunda önlem paketi hazırlayacaklarını dile getirmişti. Ancak, hükümetin 2007 yılı sonunda sanayicinin doğalgaz ve elektrik faturalarına zam yapmasının ardından özel sektörün girdi maliyetleri de arttı. Hükümet, bu kapsamda sanayicinin büyümeye olan katkısını frenlememek için gerek ihracatçıya KDV iadesinde gerekse dahilde işleme rejiminde yapacağı yeni düzenlemeler ile iç üretimin önünü açacak. Bu arada yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.8, ikinci çeyrekte yüzde 4.1 olan GSMH büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 2'ye kadar geriledi. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyüme hızı ise yüzde 1.5'e kadar düştü. Bu gerçekleşmede tarımda yaşanan rekor küçülmenin yanı sıra inşaatta uzun süredir yüksek düzeylerde seyreden büyümenin yavaşlaması da etkili oldu.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=339559