Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing'teki KDV artışında BDDK görüşü alınmadı (03.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2008

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, leasing işlemlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının artırılmasının yatırım ve kalkınma bankaları ile leasing şirketlerini doğrudan etkileyeceğini belirterek, bu konuda görüşlerinin alınmadığını ve kararın kendileri için de sürpriz olduğunu söyledi. Bilgin, uygulamanın sektörde küçülmeye neden olacağını belirtti.

Maliye Bakanlığı'nın 1 Ocak 2008'ten geçerli olmak üzere finansal kiralama (leasing) yoluyla yapılan satın almalarda yüzde 1 olan KDV oranını ticari araçlar için yüzde 8'e, diğer makine ve teçhizatlar için yüzde 18'e çıkarması ile ilgili olarak BDDK görüşünün alınmadığına dikkat çeken Bilgin, "Sektörün düzenlemesini ve denetimini yapan ve sonuçlarından sorumlu olan BDDK'nın hiçbir görüşü alınmadı. Sürpriz bir karar" diye konuştu.

Karardan yatırım ve kalkınma bankaları ile leasing şirketlerinin doğrudan etkileneceğini belirten Bilgin, ancak işlem hacmi dikkate alındığında en derin etkinin leasing şirketlerine olacağını vurguladı. Bilgin, "Mevcut durumda aktif 71 leasing şirketi bulunuyor ve bu sektörde 1.500 kişi çalışıyor. Leasing şirketlerinin aktif büyüklüğü 10 milyar dolar düzeyinde" dedi.

Sektörde küçülme yaşanacak

Yeni düzenlemenin sektörde küçülmeye yol açacağına işaret eden Bilgin, bundan dolayı muhtemel elde edilecek vergi gelirlerinin eskiye göre daha düşük kalabileceğini kaydetti. Ekonomik dalgalanma döneminde firmalar için leasingin önemli araçlardan biri olduğunu vurgulayan Bilgin, "Leasing, dalgalanma döneminde kullanılan araçlardan biri. Böylece firma bilançolarına yansıması uzun vadeli oluyor. Leasing ayrıca kayıtdışı ile mücadelede de önemli araçlardan biri. Finansal enstrümanların çeşitlendirilmesine ve geliştirilmesinin istiyorsak leasing, faktoring ve tüketici finansman şirketleri gibi şeyleri göz ardı etmemiz gerekir" açıklamasında bulundu. Bilgin, bu arada, mevcut leasing kanunda değişlik çalışmalarının sürdüğünü ve kısa sürede yasa tasalığına son şeklini vermeyi öngördüklerini bildirdi.

Vergide eşitlik ilkesi

Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren leasing işlemlerindeki KDV'nin artırılmasında temel yaklaşımın vergide eşitlik ilkesi olduğunu belirtti. Üst düzey yetkili, herhangi bir üründe verginin satıcıya değil malın niteliğine göre belirlendiğini ifade ederek, yeni uygulamayla mal gruplarından alınan vergilerin teknik olarak eşitlendiğine dikkat çekti. "Bir malı siz aldığınızda vergisi yüzde 18 iken, leasing işlemlerinde yüzde 1 olması doğru bir yaklaşım değil" diyen yetkili, uzun yıllar öncesine dayanan bu hatanın en azından teknik gerekçelerle de olsa değiştirilmesinin bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87340&KTG_KOD=411