Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geri adım yok, borçlu esnaf için e-haciz sürüyor (03.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2008
Maliye Bakanlığı büyük tartışmalara sebep olan e-haciz uygulamasını sürdürmeye devam edecek. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da süreceğini belirterek, bu şekilde hem daha hatasız ve hem de daha hızlı haciz işlemi yapabildiklerini anlattı.

Mevcut sistemin uygulanması sırasında bazı zorlukların yaşandığını dile getiren Ulusoy, şöyle devam etti: "Şu anda bankaya yazılı bir haciz bildirisi gönderiyoruz. Banka bizim haciz bildirimimiz kadar olan tutarı haczedip, kalan kısmını serbest bırakıyor. Bu uygulamada bir adamın 10 ayrı bankada hesabı varsa hepsi bloke edilebiliyor ve borcun 10 katını tahsil ediyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bilgi işlem sistemleri vasıtasıyla bunu çözeceğiz. Yeni sistem ile hem hızlı hem de sağlıklı bir haciz uygulaması yürüteceğiz." Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, SMS mesajlarıyla mükellefin uyarılması projesinde, mahsupla ilgili teknik bir konu bulunduğunu da ifade etti. Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile mücadeleye de değinen Ulusoy, kayıt dışı ekonomi için "Kayıt dışı ile Mücadele Platformu" oluşturulacağına dikkati çekti. Bu şekilde siyasi iradenin de, devlet politikası gibi işin içine sokulmasının hedeflendiğini vurgulayan Ulusoy, bunun dışında, yılbaşından sonra "paralı denetim" ve "fahri müfettişlik" uygulamasını da hayata geçireceklerini kaydetti. Fahri müfettişlerin, fahri trafik müfettişi gibi olacaklarını belirten Ulusoy, "Ama uygulamada fahri trafik müfettişliğindeki aksaklıkları hesaba katarak, biraz daha güzel bir şey ortaya koymaya çalışıyoruz." dedi. Başkan Ulusoy, Vergi Konseyi ile yürütülen çalışmalarda yeni "Gelir Vergisi Kanunu"nu yazım çalışmalarının, ocak ayı sonuna kadar bitirilmesinin amaçlandığını da bildirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=632274