Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı kalıpların ithalatında gözetim uygulanmasına karar verilmiştir. PDF Yazdır e-Posta
13 Eylül 2011

Image

11.09.2011 Tarihli Resmi Gazete ile 2011/9 sayılı tebliğ yayımlanmış ve tebliğde belirtilen eşyaların ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre, ithalata konu aşağıda belirtilen eşyanın birim CIF kıymet tutarının 6,5 ABD dolarının altında olması halinde, Ekonomi Bakanlığı'nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi gümrük idaresince aranacaktır.

GTİP

EŞYANIN TANIMI

BİRİM  CIF Kıymet(ABD Doları/kg*)

7326.90.91.00.00

Açık kalıpta dövülmüş (Yalnız motor gergi rayları)

6,5

7326.90.93.00.00

Kapalı kalıpta dövülmüş (Yalnız motor gergi rayları)

6,5

7326.90.95.00.00

Sinterlenmiş (Yalnız motor gergi rayları)

6,5

7326.90.98.00.00

Diğerleri (Yalnız motor gergi rayları)

6,5

8503.00.99.90.19

Diğerleri (Yalnız motor gergi rayları)

6,5

Gözetim belgesi almak isteyen ithalatçıların "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nu usulüne uygun bir şekilde doldurarak gerekli belgelerle birlikte İthalat Genel Müdürlüğü'ne başvurması gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler de isteyebilmektedir.

Tebliğ'de, ayrıca gözetim belgesi ile ilgili aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir:

      —Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

      —Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecek ve bu Tebliğ'in 1 inci maddesinde belirtilen kıymet Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmeyecektir.

      —Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecektir.

      —Gözetim belgesi üçüncü kişilere devredilememektedir. Gözetim belgesi kapsamı maddenin ithalatı ile ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden sonra belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir.

Tebliğ yayımı tarihinden itibaren 30 uncu gün (11 Ekim 2011) yürürlüğe girecektir.E&Y