Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatına ilave gümrük vergisi getirilmiştir. PDF Yazdır e-Posta
15 Eylül 2011
Image

İthalat Rejimi Kararının Ek Kararına ekli II Sayılı Listede yer alan bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında, 22 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ilave gümrük vergisi hesaplanarak teminata bağlanmakta ve bu kapsamdaki eşya ithalatının yerli üreticiler üzerindeki etkisi Ekonomi Bakanlığı'nca ithalatta korunma önlemleri mevzuatı çerçevesinde soruşturulmaktaydı. 

15 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2011/10 sayılı İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile bu soruşturmanın tamamlandığı belirtilmiş ve aynı Resmi Gazete yayımlanan 2011/2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de bu kapsamdaki tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında ilave gümrük vergisinin teminata bağlanması yerine tahsil edilmesine karar verilmiştir.

Bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında alınacak ilave gümrük vergisinin hesaplanması ve tahsiline ilişkin hususlara aşağıda yer verilmiştir.

Kapsam

20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı'na ekli II sayılı listede yer alan ve 2011/2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli I ve II sayılı listelerinde belirtilen eşyaların ithalatında ilave gümrük vergisi tahsil edilmesine karar verilmiştir.  

İlave gümrük vergilerinin hesaplanması

Tahsil edilecek ilave gümrük vergisi hesaplanırken öncelikle İGV(ilave gümrük vergisi) sütununda belirtilen vergi oranı uygulanacaktır. Hesaplanan tutarın minimum İGV sütununda belirtilen tutardan düşük olması halinde, bu sütunda belirtilen maktu vergi tutarı; hesaplanan ilave gümrük vergisi tutarının maksimum İGV sütununda belirtilen tutardan yüksek olması durumunda ise maksimum İGV tutarı esas alınacaktır.

Ayrıca, Karar'a ekli tablolarda yer alan ve AB veya Türkiye menşeli olmayan ürünlerin A.TR eşliğinde ithal edilmesi halinde dahi,  "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen oran üzerinden ilave gümrük vergisi alınacaktır.  Dolayısıyla, 3 üncü ülkelerde üretilip AB ülkeleri üzerinden ATR Dolaşım Belgesi ile ithal edilen bu kapsamdaki eşyalar için "Diğer Ülkelere" uygulanan ilave gümrük vergisi tatbik edilecektir.  

Liste kapsamında yer alan eşyaların Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilip işlem görmüş ürün olarak ihraç edilmesi halinde,  varsa telafi edici vergisinin hesaplanmasında ilave gümrük vergisi dikkate alınmayacaktır.

Teminat bağlanarak tahsil edilen ilave gümrük vergilerinin durumu

 2011/1476 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında bulunan eşyaya ilişkin olarak teminata bağlanan tutarlar, bu Karar çerçevesinde Hazine'ye irat kaydedilecektir.

Ancak teminata bağlanan ilave gümrük vergisi tutarının, bu karar kapsamında hesaplanan ilave gümrük vergisi tutarından daha fazla olması durumunda fazla kısım yükümlüye iade edilecek; daha az olması durumunda ise aradaki fark tahsil edilmeyecektir.

 Yürürlük

2011/ 2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli (I) sayılı listede yer alan eşyalar için ilave gümrük vergisinin tahsiline 15 Eylül 2011 tarihinde; bu Kararın (II) sayılı listesinde yer alan eşyaların ithalatında alınacak ilave gümrük vergisinin tahsilâtına ise yayımını takip eden 90 ıncı gün (14 Aralık 2011) başlanacaktır.

Konuya ilişkin eşya listesine ve uygulanacak vergi oranlarına  2011/ 2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ‘ndan ulaşabilirsiniz. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. www.ozdogrular.com ve özdoğrular smmm ltd. şti, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.