Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yalçıntaş: TTK Taslağı'nda yer alan 'artılar' eksileren fazla; bir an önce hayata geçmeli (03.01.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2008
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 1957 yılından beri yürürlükte olan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nu yürürlükten kaldıran, AB'nin ticaret hukukuyla ilgili düzenlemeleri Türk hukukuna uyumlaştıran 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı'nın yürürlüğü ve uygulanmasına ilişkin esasları düzenleyen Kanun Tasarısı'nı değerlendirdi.

Mevzuattaki en önemli kanunlardan biri olan Ticaret Kanununun iş dünyası için ayrı bir önemi bulunduğuna işaret eden Başkan Yalçıntaş, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu genel olarak olumlu bulduklarını, ama bazı maddelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Yalçıntaş, "TTK Taslağı'nda yer alan 'artıların' eksilerinden fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de Yeni Ticaret Kanunu'nun bir an önce hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu. Şu an yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu'nun günümüz ticaret hayatının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen İTO Başkanı Yalçıntaş, "Bu kanun 1950'li yılların sonunda çok önemli yenilikler getirmiş olmasına rağmen değişen ticari yapı ve anlayışımıza artık uymuyor. 50 yıl öncesinin kuralları ve anlayışı ile yönlendirilen ticaretimizin uluslararası rekabette başarılı olma şansı ya bulunmayacak ya da az olacaktır. Yaşanan teknolojik gelişmeler alışveriş kültürünü, dünya ticaretini, şirketlerin çalışma düzenini ve denetim mekanizmalarını etkilemiştir" diye konuştu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlık çalışmalarına 1999 yılında başlandığını hatırlatan Başkan Murat Yalçıntaş, o tarihten bu yana, iş hayatını çağın gereklerine uyduracak, uluslararası muhasebe ve finansal raporlama sistemlerine uygun, şirketlerin denetimini iyileştirecek yeni bir taslak hazırlandığını hatırlattı.

Başkan Yalçıntaş, İTO olarak taslak hakkındaki görüş ve eleştirilerini son iki yıl içinde değişik tarihlerde TOBB'a, Adalet Bakanlığı'na ve TBMM'ye ilettiklerini kaydetti. Başkan Yalçıntaş, böylesine önemli ve geniş kapsamlı bir tasarının ilk etapta tüm kesimlerce olumlu bulunmasının doğal olarak mümkün olmadığını, yapılan eleştirilerin yıkıcı değil, yapıcı ve objektif bir bakış açısı ile dile getirilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Bu durumun bilincinde olan Odamız, ilk andan itibaren hem tasarının tanıtımı, hem de eleştiri ve önerilerin dile getirilmesi çabası içinde olmuştur. Nitekim, Odamızda son iki yılda düzenlenen çeşitli seminer ve toplantılar ile Tasarının hem tanıtımı, hem de eleştiri ve önerilerin dile getirilmesi amaçlanmıştır."

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=339817