Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Defteri Gizlemenin İlginç Avantajı PDF Yazdır e-Posta
26 Eylül 2011

Image

Vergi Usul Kanunu’na göre mükellefler, kendilerinden istenildiği taktirde defter ve belgelerini yetkililere ibraz etmekle yükümlüler. Yani, 15 günden az olmamak üzere mükelleften ibraz ödevini yerine getirmesinin istenmesi yasal bir durum.

Bir de tasdik mecburiyeti olan defterler var. Bunları da tasdik ettirmek ve istenildiğinde ibraz mecburiyetleri bulunuyor. İşte asıl olay burada.

SÜRESİNDE İBRAZ EDİLEMEZSE

Tasdik ettirilmiş defterleri, varlığı noter  tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde ibraz etmemişseniz, bu fiil ‘’gizleme’’ sayılıyor. Yaptırımı ‘’18 aydan 3 yıla kadar hapis.’’ Bir de takdir olunacak verginin ‘’üç katı vergi ziyaı cezası’’var.

Tasdik ettirilmemiş defterleri, inceleme elamanına da ibraz etmezseniz, bir gün bile’’hapis cezası yok.’’ Takdir olunacak verginin de üç katı yerine ‘’bir katı vergi ziyaı cezası’’ vardır.

Sonuç olarak defterlerini tasdik ettirmeyip gizleyene hapis cezası yok. Fakat defterlerini tasdik ettirmiş, ibraz etmemiş olana hapis cezası var. Hem de 18 aydan 3 yıla kadar !...
               
 Kaynak :SÖZCÜ