Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye ihracatçınının cevabına göre KDV'de indirime gidecek (04.01.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2008
Maliye, cari açığı azaltmak ve yerli üreticiyi desteklemek için iç piyasada KDV'si yüksek olan ürünleri belirlemeye başladı. Dahilde işleme rejimini (DİR) değiştirmek için başlatılan çalışmalarda Gelir İdaresi Başkanlığı'nca, "Yerli üretici ithalatı kolay ve ucuz diye hangi ürüne yöneliyor?" sorusunun yanıtı aranıyor. Bu çalışmada yurtiçinde yüksek KDV'li ürünlerin listesi çıkarılacak ve üreticilerin neden yurtdışına yöneldiği sorgulanacak. Çalışma sonrasında "KDV'si azaltılırsa yerli üretici yurtiçinden ürün alır mı?" sorusuna yanıt aranacak. Çalışma sonucunda örneğin yerli üretici ara malı olarak kullandığı demir-çeliği yurtiçinden alırsa yüzde 18 yerine yüzde 8'den KDV ödeyecek. Yetkililer çalışmanın çok uzamayacağını, yakın zamanda tamamlanmasının planlandığı söylediler.

Hükümet bir süredir 30 milyar dolara yaklaşan cari açığı azaltmanın yollarını arıyor. DİR'in gözden geçirilmesi ve ara malının yurtiçinden alınması çözümler arasında yer alıyor. Ara malı ithalatının cari açığı körüklediğinden hareket eden yetkililer, DİR'in ithalatı teşvik ettiğini belirtiyor. Maliye Bakanlığı'nda başlatılan çalışmayla yerli üreticiyi ara malı ithal etmeye götüren nedenler ve yurtiçinde KDV'si yüksek olan ürünlerin etkisi incelenmeye başlandı. Öncelikle yurtiçinde KDV'si yüksek ara malı ürünlerin listesi çıkarılacak. Daha sonra da yerli üreticinin ara malını yurtiçinden alması teşvik edilecek.

Demir-çelik ithalatı yüzde 45 oranında arttı

Yetkililer, çalışmanın bir envanter olacağını belirterek, "Çalışmada yurtiçi üretim, yurtdışından ne kadar geliyor, içerde üretiliyorsa kaça mal oluyor" gibi unsurların da dikkate alınacağını söylüyor. Çalışma sonrasında teşviğin büyük ihtimalle KDV oranında indirim yoluyla yapılabileceği düşünülüyor. Yurtıdışından demir alan bir üreticinin yurtiçinden ara malını temin etmesi halinde yüzde 18 olan KDV'nin daha düşük orandan yerli üreticiye verilebileceği üzerinde duruluyor. Yetkililer, teşviğe yönelik modelleri henüz ele almaya başlamadıklarını çalışmanın sonucuna göre modeller üreteceklerini belirtirken, ara malında KDV indirimi modelinin ilk düşünülen model olduğunu belirtiyor. Dahilde işleme rejiminde bir ürün ithal edilirken belgenin üzerine KDV istisnası yazılıyor. Vergi tahakkuk ediyor ama erteleniyor, o ürün ihraç edilirken de gelen ara malın KDV'si siliniyor. Yani demir çelik cevheri ithal ediliyor, gümrükte yüzde 18 KDV'si belgeye yazılıyor ama erteleniyor. Sonra otomobil üretiminde kullanılıyor ve otomobil ihraç edilirken de KDV siliniyor. Böylece ihracatçı KDV ödememiş oluyor.

Maliye'nin ara malı üzerinden yaptığı çalışmada bu ürünlerin ne kadar ithal edildiği önemli olacak. Devlet Planlama Teşkilatı'nın aralık ayı Ekonomik Gelişmeler Raporu'na göre, 2007 ocak-ekim döneminde ithalat yüzde 20,6 oranında arttı. 137 milyar dolarlık ithalatın 100 milyar doları ara malları ithalatından oluştu. Seçilmiş fasıllara göre ithalata bakıldığında ise 2007 yılının ocak-ekim döneminde en fazla artış yüzde 45 ile demir-çelik ürünlerinde oldu.

Dahilde işleme rejimi nedir

Dahilde işleme rejimi (DİR) ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve dışarıdan ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemi. İhracat yapmayı düşünen işletmeler DİR kapsamında ithal ettikleri hammadde vb. malzemelerde başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Bunun için de izin belgesi almaları zorunlu.

DİR belgesinin avantajları

* İhracat taahhüdünü üçüncü ülkelere yapılan ihracatla yerine getirmek şartı ile ithalatta kota ve gözetim önlemlerinden muafiyet.

* 3. ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergileri, KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet.

* İhracat sayılan satış ve teslimler ile ilgili olarak gümrük vergisi muafiyetli ithalat.

* Avrupa Birliği ülkelerinden ithalde KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet.

* Dış Ticarette Standardizasyon ve Teknik Düzenlemeler mevzuatına tabi olmama.

* Ödenmiş vergilerin geri alınması olanağı. 

Seçilmiş fasıllara göre ithalat

 

 

(milyon dolar, ocak-ekim)

 

 

 

 

2006

2007

Artış (%)

Toplam ithalat

113.632

137.036

20,6

Mineral yakıt, yağlar

23.516

26.621

13,2

Kazan.makine.mek. cihaz

15.237

17.949

17,8

Kara taşıtları

9.350

9.433

0,9

Elek. makine ve cihazlar

8.731

10.614

21,6

Demir ve çelik

9.259

13.443

45,2

Plastik ve mamulleri

5.708

7.207

26,3

İnci, kıymetli taş ve metal mamul.

3.741

5.106

36,5

Organik kimyasal ürünler

2.975

3.263

9,7

Eczacılık ürünleri

2.485

2.834

14

Optik alet ve cihazlar

2.173

2.372

9,2

Pamuk, pamuk ipliği

1.747

2.362

35,2

Maliye Bakanlığı, dahilde işleme rejimini değiştirmek için çalışma başlattı. İthalatın önünü açtığı ve yerli ara malı kullanımını engellediği belirtil.....

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87412