Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira gelirleri ile ilgili son gelişmeler PDF Yazdır e-Posta
12 Ekim 2011

Image

TÜRKİYE’ de Eylül 2011itibariyle kira gelirlerinden dolayı vergi mükellefi olanların sayısı 1 milyon 42 bin 837’ye ulaşmış durumda.

Bunlardan bir kısmı, birden fazla gayrimenkulden kira geliri elde ediyor. Bu arada, işyeri kira geliri elde eden ve yıllık tutarı 23 bin lirayı aşmadığı için beyan etmeyen, milyonun üzerinde kişinin bulunduğunu da göz önüne aldığımızda, olayın önemi ve kira geliri elde edenlerin boyutu ortaya çıkıyor.

Bu yazımızda, kira gelirleri konusunda Maliye Bakanlığı özelgeleriyle netleşen son gelişmelere yer vereceğiz.

KADIN ALIYOR KOCA ÖDÜYOR

Kadının sahibi olduğu evden, ayda 1.200 TL kira geliri var.

Kirada oturuyorlar ve sözleşme kocasının adına. Kocası her ay 1.500 TL kira ödüyor.

Kadın kira gelirini beyan ederken, “gerçek gider” yöntemini seçerse, oturdukları konut için kocasının ödediği kirayı, evlilik birliğinde müşterek bir gider olması nedeniyle (2.800 TL’lik istisnaya isabet eden kısım hariç), kendi kira gelirinden indirip, 5 kuruş vergi ödemeyecek.

Bunu ben demiyorum, Maliye diyor (MB. Özelgesi, 13.7.2011 tarih ve GVK. 74-962 sayılı).

GERÇEK GİDERİ BİLMEYENLER

Vatandaş “vergi uzmanı” değil. Yazılarımızı da okumuyorsa, bazı avantajlarını bilmeyebilir.  

Örneğin, evini kiraya verenler;

— Evi alırken kredi kullanmışlarsa ödedikleri faizleri,

— Beş yıl süre ile evin satın alma bedelinin yüzde 5’ini,

— Kirada oturuyorlarsa, ödedikleri kirayı vs.

kira gelirlerinden düşüp hiç vergi ödemeyebiliyorlar ya da çok az vergi ödüyorlar.

Bunun için kira gelirinin beyanı aşamasında “gerçek gider yöntemi” nin seçilmesi gerekiyor. “Götürü gider” yöntemini seçenler ise, iki yıl geçmeden gerçek gider yöntemini uygulayamıyorlar.

Maliye, iki  yıl geçtiği halde gerçek gider yöntemini uygulamayan ve daha fazla vergi ödeyenlere diyor ki;

“Beyanname verilen takvim yılında olmak koşuluyla, düzeltme beyannamesi vermek suretiyle ‘gerçek gider’ yöntemini uygulayabilirsin (MB. Özelgesi 16.6.2011 tarih ve GVK.74-763 sayılı ve 22.02.2011 Tarih ve GVK.74-126 sayılı)”.

Buna göre, 2011 yılı sonuna kadar 2010 yılı kira beyannamesini gerçek gider yöntemine göre düzelttirip, fazla ödenen vergiler geri alınabilir. www.ozdogrular.com

DİĞER İNCE NOKTALAR

— Serbest meslek erbabı (avukat, doktor, mimar vb.) kira gelirlerini beyan ettiğinde, gerçek giderleri toplamı kira gelirinden fazlaysa, gider fazlalığını serbest meslek kazancından indirebiliyor (MB.  Özelgesi, 16.6.2011 tarih ve GVK. 10-51-110 sayılı).

— Maliye’nin yorumuna göre; otel, huzurevi ve yaşlılar bakım evi gibi yerler “kira ile oturulan konut” olarak kabul edilmediği için giderleri kira gelirinden indirilemeyecek (MB. Özelgesi, 18.10.2010 tarih ve GVK. 74-435 sayılı)

— Kiradaki gayrimenkulün “kombi kalorifer kazanı değişimi” ile ilgili harcama, kira gelirinden doğrudan indirilemez. Amortisman yolu ile indirilebilir (MB Özelgesi, 22.04.2010 tarih ve GVK 176200-10 sayılı).

Şükrü Kızılot

Hürriyet

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.