Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermayedeki Azalmayı Gider Yazma İmkanı Getiriliyor! PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2011

Image

Vergi konseyi tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu taslağının 232 nci maddesi ile tacirler gibi defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine (imtiyazlı şirketler ile münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım satımı ve imali ile uğraşan mükellefler hariç) bilançolarında yer alan ödenmiş sermayelerini (sermaye avansları hariç), her hesap dönemi sonu itibariyle yeniden değerleyip, değerleme sonucu bulunan yeniden değerleme farkının yeniden değerleme katsayısı ile çarpılması suretiyle bulunacak tutarı, gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirme imkanı sağlanmaktadır.

Adı geçen madde hükmü gereği, sermayenin değerlemesi ve gider yazılacak tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
 
1-Gider yazılacak tutarın tespiti için gerekli olan yeniden değerleme katsayısı; bilanço aktif toplamından amortismana tabi olmayan iştirak ve arsa, arazi gibi kıymetlerin değerleme günündeki bilanço değerleri toplamı düşülmek suretiyle bulunacak tutarın bilanço aktif toplamına bölünmesi suretiyle hesaplanacaktır.
 
2-Bilançonun pasifinde yer alan aynen ve nakden ödenmiş sermaye tutarı, (Hesap dönemi içinde ödenmiş sermayedeki değişiklikler için yeniden değerleme yapılmaz) yeniden değerlemenin yapılacağı yıla ait yeniden değerleme oranı ile çarpılmak suretiyle yeniden değerlenecektir. (Kendilerine özel hesap dönemi tayin olunan mükellefler için, özel hesap döneminin başladığı takvim yılına ait yeniden değerleme oran esas alınır. )
 
3- Değer artışı, önceki yılların değer artışları eklenmeksizin, bilançoda yer alan ödenmiş sermaye tutarına yeniden değerleme oranının uygulanması yoluyla bulunacaktır. (Yeniden değerleme neticesinde doğacak değer artışı bilançoda gösterilmeyecektir.)
 
4-Geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacak değerlemede esas alınacak yeniden değerleme oranı, bir önceki yılın Kasım ayından başlamak üzere; 3, 6, 9 ve 12 nci aylarda bir önceki 3, 6, 9 ve 12 aylık dönemlere göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Üretici Fiyatları Genel İndeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı esas alınmak suretiyle belirlenir.
 
5- Yeniden Değerleme oranları Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete ile ilan edilecektir.
 
6-Enflasyon düzeltmesi yapılan hesap dönemlerinde bu madde uyarınca yeniden değerleme yapılamayacaktır.
 
7- Mükellefler, yeniden değerlemeye tabi tutulan ödenmiş sermaye için hesaplanan değer artışları ile gelir veya kurumlar vergisinden düşülecek tutarın hesaplanma şekillerini ve tutarlarını gösteren hesap cetvellerini, saklama ve gerektiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
 
Yeniden değerlemeye ilişkin diğer hususları tespit etmeye, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için yukarıdaki esaslar dışına çıkan uygulamalar ile devir ve nevi değiştirmeleri önleyici düzenlemeler getirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
 
İmtiyazlı işletmelerde; tesisatın imtiyaz süresinden sonra bedelsiz olarak devlete veya Devletçe uygun görülen bir kuruluşa veya belediyeye devredilmesinin imtiyaz sözleşmesi gereği söz konusu olması ve sözleşmede sermayenin amortismanı için yıllık belli bir oran veya tutar ayrılması gösterilmiş olması durumunda, bu oran veya tutar üzerinden sermaye amortismana tabi tutulur.

 

Hüseyin Yalçın
E.Gelirler Kontrolörü/YMM  

Muhasebe Vergi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.