Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira gelirinden indirilemeyen kira ödemeleri PDF Yazdır e-Posta
23 Ekim 2011

Image

Kira gelirlerini beyan edenlerin, vergi matrahına ulaşırken 'gerçek gider' ve 'götürü gider' yöntemi olmak üzere iki seçimlik hakkı bulunuyor.

Dileyenler, hasılatlarından yüzde 25'ini belgelendirmeksizin götürü gider olarak; dileyenler ise gerçek gider yöntemini seçerek Gelir Vergisi Kanununun 74. maddesinde sayılan giderleri belgelendirmek suretiyle kira gelirlerinden indirebiliyorlar.

Gerçek gider yöntemini tercih edenlerin kira gelirlerinden indirebilecekleri giderlerden biri de kira ile oturulan konut için ödenen kira bedeli.

GVK'nın 74. maddesinin birinci fıkrasının 10 numaralı bendine göre, sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli, konut kira geliri istisna tutarına isabet eden kısmı hariç olmak üzere, kira gelirinden indirilebiliyor.

Bu bağlamda eşe ve çocuğa ait kira ödemelerinin, kira gelirinden indirilip indirilemeyeceği konusu uygulamada duraksamaya neden oluyordu. Gelir İdaresi vermiş olduğu özelgeler ile bu konudaki görüşünü ortaya koydu. 

Gelir İdaresine göre, eşe ait kira ödemesinin, kira gelirini beyan eden diğer eş tarafından indirim konusu yapılması mümkün. Ancak çocuğun ikamet ettiği ev için ödenen kira bedelinin indirim konusu yapılması mümkün değil.

EŞE AİT KİRA ÖDEMELERİ
Gelir İdaresi'nin görüşüne göre; eşle birlikte oturulan konut için ödenen kira bedelinin evlilik birliğinde müşterek bir gider olması nedeniyle, eşlerden birinin konut kira geliri dolayısıyla gerçek gider usulünde vereceği beyannamede, söz konusu giderlerin istisnaya isabet eden kısmı hariç olmak üzere gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün (13.07.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 74-962 sayılı Özelge).

ÇOCUK İÇİN ÖDENEN KİRA
Kira geliri elde eden mükellefin, çocuğunun oturduğu konutun kira sözleşmesinin mükellef adına olması ve kira ödemelerinin de mükellef tarafından yapılması halinde, ödemiş olduğu kira bedelini kira gelirinden indirip indiremeyeceği konusunda ise Gelir İdaresi farklı görüşte.

Gelir İdaresi'nin görüşüne göre; çocuğun kiracı olarak oturduğu konutun kira sözleşmesi kira geliri elde eden mükellef (ana veya baba) tarafından yapılmış ve/veya kirası mükellef tarafından ödeniyor olsa bile, söz konusu kira ödemelerinin kira gelirinin beyanında indirim konusu yapılması mümkün değil (15.07.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 74-984 sayılı Özelge).

BAKIMEVİNE ÖDENEN KONAKLAMA BEDELİ
Sahip olduğu konut veya konutları kiraya verip, kendisi bakımevinde kalan mükellefin, bakımevine yaptığı ödemelerin kira gelirinden indirilmesi konusunda da Gelir İdaresinin görüşü olumsuz.

Gelir İdaresi'nin görüşüne göre; 'Otel, huzurevi ve yaşlılar bakımevi vb. yerlerin kira ile oturulan konut olarak değerlendirilmesi ve buralara ödenen bedellerin de gayrimenkul sermaye iradından gider olarak indirilmesi mümkün değil (18.10.2010 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 74-435 sayılı Özelge).   

Yukarıda özetlerine yer verilen Gelir İdaresi görüşlerine göre; eşle birlikte oturulan konut için ödenen kira bedelinin, eşlerden birinin konut kira geliri dolayısıyla gerçek gider usulünde vereceği beyannamede indirim konusu yapılması mümkün iken; çocuğun kiracı olarak oturduğu konutun kira ödemeleri ile otel, huzur evi ve yaşlılar bakım evi vb. yerlere ödenen bedellerin, kira gelirinin beyanında indirim konusu yapılması mümkün değil.

http://www.aksam.com.tr/kira-gelirinden-indirilemeyen-kira-odemeleri-4256y.html

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.