Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing'de KDV arttı, MAN Finans yatırımı askıya aldı (06.01.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2008
Maliye Bakanlığı'nın leasing işlemlerindeki yüzde 1'lik katma değer vergisi'ni (KDV) yüzde 18'e çıkarması nedeniyle, Man Finans bu yıl yapacağı yatırımı askıya almak zorunda kaldı. Man Finans Genel Müdürü Semih Pala, "Tüketim değil; yatırım teşvik edilmek isteniyorsa vergi oranlarışürülmeli" dedi.

MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala yaptığııklamada, leasing (finansal kiralama) işlemlerinde KDV oranlarının KDV'de eşitleme amacıyla artırılmasının yatırımları engelleyeceğini kaydetti. MAN Leasing'in kurulması için bir süredir yürütülen proje ve fizibilite çalışmasının sonuçlandığını ve 2008 yılı içinde hayata geçirilmesine karar verdiklerini belirten Pala, bu kararı KDV oranının arttırılması nedeniyle askıya almak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Yeni bir şirket kurmanın değişen koşullarda güç olduğunu ifade eden Pala, son değişikle Türkiye'de finansal kiralama alanının cazibesini kaybettiğini ifade etti. Pala, şunları kaydetti:

"Bir finansal kiralama şirketi kurmayı, yapılan KDV ayarlamasından sonra tekrar analiz ediyoruz ve değerlendiriyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz ürün yelpazesini geliştirmek istiyoruz. Şu anda kredi ürünümüz var, MAN Finans A.Ş. üzerinden sadece kredi ürünü sunabiliyoruz. Leasing şirketi kurduğumuzda, leasing ürünü de sunabileceğiz. Ancak şu anki durumda, kararlarımızı tekrar gözden geçirmek zorundayız."

Pala, Almanya'da ve bir çok Avrupa ülkesinde finansal kiralama alanında faaliyet göstermek için çeşitli kolaylıklar tanındığını belirtti. Türkiye'de finans şirketi kurmak için anonim şirket olma şartı arandığını belirten Pala, buna karşın Avrupa ülkelerinde limited şirket olmanın yeterli olduğunu ve bunun işleri kolaylaştırdığını ifade etti. Pala, "Türkiye'de bu alanlarda yatırımın artması için Avrupa örnek alınmalı. Lisans almak için Türkiye'de yatırımcılardan talep edilen teknik ayrıntılar oldukça fazla. Avrupa'da limited şirketler aynı zamanda finansal kiralama, operasyonel kiralama, factoring yapabiliyor. Türkiye'de her bir iştigal alanı için ayrı bir A.Ş. ve ayrı ayrı lisanslar gerekiyor" dedi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87514