Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deloitte: Birleşme ve satın almaların hacmi 20,6 milyar dolara ulaştı (07.01.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2008
Türkiye'de 2007 yılında birleşme ve satın almaların hacmi toplam 162 işlemle 20,6 milyar dolara ulaştı.

Deloitte Türkiye tarafından açıklanan raporda, 2007 yılının büyük bölümünün iç politika meseleleri ile geçirilmesine ve büyüme ile enflasyon gibi temel makro ekonomik göstergelerdeki "olumsuz" sinyallere rağmen, birleşme ve satın almaların hacminin, 20 milyar doların altına düşmediği kaydedilerek, bunun Türkiye'nin yatırımcılar için bir cazibe merkezi olma özelliğinin bir kanıtı olduğu ifade edildi.

2007 yılında Türkiye'de birleşme ve satın almaların hacminin toplam 162 işlem ile 20,6 milyar dolara ulaştığı bildirilen raporda, 2006 yılında ise bu rakamın 19 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtildi.

Özelleştirmeler ve TMSF satışlarının, son 5 yıldaki işlem hacminin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğu, bu süre boyunca 650'den fazla işlem ile toplam 75 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştiği ve son 3 yılda girişim sermayesi fonlarının Türkiye'ye 6,5 milyar dolarlık yatırım yaptığı, en fazla işlemin ise finansal hizmetler, enerji ve gıda sektörlerinde görüldüğü belirtildi.

Raporda, 20 milyar dolarlık işlem hacminin yüzde 77'sinin (yaklaşık 15 milyar dolar) yabancı yatırımcılar, yüzde 12'sinin ise girişim sermayesi fonları tarafından gerçekleştirildiği belirtilirken, Körfez bölgesi yatırımcılarının ise 2007'de 2,1 milyar dolar ile toplam hacmin yüzde 10'unu yakaladığı aktarıldı.

2007'nin en büyük işlemi, 2,7 milyar dolarlık değeriyle ING'nin Oyak Bank'ı satın alması olurken, 2007'de en büyük 5 işlemin, toplam hacmin yüzde 40'ını oluşturduğu ve bunun geçmiş yıllara göre Türkiye pazarında artık orta ölçekli işlemlerin oranının artmaya başladığını gösterdiği belirtildi.

Finansal hizmetler, en çok ilgi gören sektör

Raporda, 2007 yılında finansal hizmetler sektörünün, 32 işlem ve 6,4 milyar dolar ile önceki senelerde olduğu gibi en çok ilgi gören sektör olduğu, ING'nin Oyak Bank'ı satın almasının başı çektiği işlemlerin çoğunun, bankacılık ve sigortada gerçekleştiği, enerji sektörünün de yatırımcıların gözdesi olduğu kaydedildi.

Gayrimenkul sektörünün beklenen çıkışını 2007'de yaptığı ifade edilerek, bu sektörün gelecek 3 yılda da artan sayıda satın almalara sahne olacağının öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, girişim sermayesi fonlarının 2007 yılında 24 işlem ile toplamda tahmini 2,5 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiği, bunların arasında KKR'nin U.N. Ro-Ro'yu 1,252 milyar dolar karşılığı satın alması işleminin bir girişim sermayesi fonunun Türkiye'de şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırım olduğu belirtildi.

Raporda, 2008 yılında elektrik sektörü, otoyol ve köprüler, Halkbank, Milli Piyango, EGO ve Tekel ile özelleştirmelerin tekrar hız kazanacağı ve önümüzdeki dönemde geçen yıllarda satılan şirketlerin tekrar el değiştireceğinin görüleceği belirtildi.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=340268