Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyük ve Küçükbaş Hayvanların Etlerinin Teslimlerinde Tevkifata İlişkin KDV İadesi Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
06 Kasım 2011

Image

108 Seri No.lu KDV Genel Tebliği[1] ile büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin tesliminde büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) teslimlerinde, Tebliğ’in yayımını izleyen günden başlamak üzere 1/2 oranında tevkifat uygulanması uygun görülmüştür.

I- GİRİŞ

Bu kapsamdaki tevkifat uygulamasından doğan iade taleplerini de 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde yer alan iade uygulamasına ilişkin açıklamalar çerçevesinde yerine getirileceği belirtilmiştir.

II- TEVKİF EDİLEN VERGİNİN İADESİ

Tevkifat kapsamında satış yapan mükelleflerin tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının iadesinde, mal ihracında iade uygulamasına ilişkin usul ve esaslar geçerlidir. Bu kapsamda mükelleflerin 4.000,00 TL’ye kadar olan nakit iade talepleri teminat mektubu ve YMM raporu olmaksızın yapılacaktır. 4.000,00 TL’yi geçen nakit iade talepleri ise YMM raporu ya da teminat mektubu olması halinde yerine getirilecektir. Teminat uygulaması kapsamında verilen teminat mektupları inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna istinaden iade edilir. İlgili vergi dairesince teminat mektuplarının iadesi sırasında teminat mektubu, uygun bir yerine: “KDV iadesi dolayısıyla alınan bu teminat mektubunun vergi dairemizde olan işlemi sona ermiştir.” şerhi düşülerek, tarih yazılmak ve mühür tatbiki suretiyle imzalanır. Bu şerhi gören bankaların, vergi dairesinden ayrıca bir teyit almaksızın gerekli işlemi yapmaları mümkün bulunmaktadır.

Katma değer vergisi iade alacağının hak sahibi mükellefin kendisinin, adi, kolektif ve komandit şirketlerde ortaklık payı ile orantılı olmak üzere ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) vergi borçlarına, ithalat sırasında uygulanan vergilere, SSK prim borçlarına mahsubu talepleri miktarına bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir. İade alacağı öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki vergi borçlarına mahsup edilir. Artan bir miktar olursa mükellefin isteğine bağlı olarak; kendisinin ve yukarıda belirtilen ortakların ithalde alınanlar dahil vergi borçlarına veya SSK prim borçlarına mahsup yapılır.

III- MAHSUP TALEBİNDE ARANILAN BELGELER

Satıcıların tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının iade talebi bir dilekçe ile yapılacak ve dilekçeye tevkifata tabi ürünlerin satış faturalarının dökümünü gösteren liste, iade talebinin yapıldığı döneme ilişkin indirilecek KDV listesi eklenecektir. İade yapılabilmesi için alıcının bu tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur.

Ocak/2010 vergilendirme döneminden itibaren 53 Seri No.lu KDV Sirküleri gereği KDV iadesine ilişkin indirilecek KDV listesi elektronik ortamda alınmaya başlanmıştır. Tevkifata tabi ürünlerin satış faturalarının dökümünü gösteren liste ise dilekçe ekinde verilmeye devam etmektedir. Ancak tevkifata tabi işlemlere ait satış faturası listesi de Temmuz/2011 ve daha sonraki dönemlere ait KDV iade talepleri için geçerli olmak üzere İnternet vergi dairesinden göndereceklerdir.

Mükellefler indirilecek KDV listesi ve tevkifatlı satış faturası listesini Excel dosyası aracılığıyla gönderebilirler. KDV iade listelerinin sisteme aktarılması işleminin en pratik yolu İndirilecek KDV Listesi ve Tevkifatlı Satış Faturası Listesi doldurulup gönderilirken İnternet Vergi Dairesindeki Örnek Excel dosyasının kullanılmasıdır.

A- İNDİRİLECEK KDV LİSTESİNİN DÜZENLENMESİ

Excel ortamında mükelleflerin indirilecek KDV listesini her satıra bir belge gelecek şekilde girilmesi esastır. Her bir belgenin had sınırı olmaksızın girilmesi gerekmektedir. Listenin 1 No.lu Sütununa alış faturasının tarihi GG/AA/YY (gün/ay/yıl) formatında yazılması gerekmektedir. 2 No.lu Sütununa alış faturasının seri numarası, 3 No.lu Sütununa alış faturasının sıra numarası, 4 No.lu Sütununa alış faturasını düzenleyen satıcının adı-soyadı/unvanı, 5 No.lu Sütununa da satıcının vergi ya da T.C. Kimlik Numarası girilmelidir.

Alışların ithalat olması halinde ise 1, 2, 3 ve 4 No.lu sütunlara ithalata ilişkin fatura bilgileri girilmelidir. Bazı ithalat faturalarında faturanın seri numarası bulunmamaktadır. Bu durum da 2 No.lu Sütun boş bırakılacaktır. 5 No.lu sütuna ise vergi kimlik numarası olarak da “1111111111” yazılacaktır. Ayrıca mal/hizmetin mükellefiyeti olmayan gerçek kişiden alınarak hesaplanan KDV’si alım yapan mükellefçe sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmişse, satıcının veri/T.C. Kimlik numarası sütununa yine “1111111111” yazılmalıdır. Bu şekilde girişi yapan mükellefe ait 2 No.lu KDV beyannamesinin kontrolü yapılacaktır.

6 No.lu Sütununa alınan malın alınan mal/hizmetin cinsi yazılmalıdır. Girişi yapılacak alış faturası ile birden fazla mal/hizmet alındı ise bu sütuna -çok genel olmamak kaydıyla- ana başlıklar halinde virgülle ayırarak alınan malların/hizmetlerin cinsleri yazılır ve yine bu sütunda girilen sırada “Alınan Mal ve/veya Hizmetin Miktarı” sütunu (7 No.lu sütun) virgülle ayırarak girilir. 7 No.lu Sütununa ise alınan mal/hizmetin miktarı yazılmalıdır. Bu alan harf ve rakamlardan oluşabilir.

8 No.lu Sütuna alış faturasının KDV hariç tutarı TL cinsinden yazılmalıdır. Bu sütun rakamlardan oluşmalıdır. Alış faturası ile farklı KDV oranlarına tâbi mallar/hizmetler alındı ise farklı oranlara tâbi malların KDV hariç tutarlarının toplamı bu alana girilmelidir. Örneğin, (A) malı 100 TL ve teslimi % 8’lik KDV’ye tâbi, (B) malı 200 TL ve teslimi % 18’lik KDV’ye tâbi, bu iki mal tek fatura ile alındısı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV hariç tutar (100 + 200 =) 300 TL olup bu sütuna 300,00 tutarı girilmelidir.

9 No.lu Sütuna alış faturasının KDV’si TL cinsinden yazılmalıdır. Bu alan rakamlardan oluşmalıdır. Alış faturası ile farklı KDV oranlarına tâbi mallar/hizmetler alındı ise farklı oranlara göre hesaplanan KDV’ler toplanıp belgedeki toplam KDV tutarı bu sütuna girilmelidir. Örneğin, (A) malı 100 TL ve teslimi % 8’lik KDV’ye tâbi, (B) malı 200 TL ve teslimi % 18’lik KDV’ye tâbi, bu iki mal tek fatura ile alındısı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV tutarı (100 x % 8) + (200 x % 18) = 44 TL olup bu sütuna 44,00 tutarı girilmelidir. Satıcı yurt dışında veya serbest bölgede ise (yani alış ithalat ise) bu durumda 9 No.lu sütuna (faturada KDV olmayacağı için) alışa ilişkin gümrük makbuzunda gösterilen ve mükellefçe indirim konusu yapılan KDV tutarı kaydedilmelidir. Eğer gümrük giriş beyannamesinin bulunmadığı (dolayısıyla gümrük makbuzunun da olmadığı) bir hizmet ithali durumu söz konusu ise, bu takdirde 9 No.lu sütuna 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilen ve aynı dönemde indirim konusu yapılan KDV tutarı kaydedilmelidir.

10 No.lu Sütuna satıcı yurt dışında veya serbest bölgede ise (yani alış ithalat ise) alışa ilişkin gümrük giriş beyannamesinin (GGB) tescil numarası yazılmalıdır. Alış ithalat değilse (yurt dışından ya da serbest bölgeden alış değilse), yurt içinden alım yapıldı ise bu sütun boş bırakılır. Aynı şekilde yurt dışından bir hizmet alımı söz konusu ise (yani bir gümrük giriş beyannamesi yoksa) bu sütun yine boş bırakılır.

11 No.lu Sütuna KDV iadesi talep edilen iade hakkı doğuran işlem türü ayrımı yapılmaksızın indirilecek KDV listesine girişi yapılan faturanın indirim hakkının kullanıldığı (yasal deftere kaydedildiği) KDV dönemi yıl, ay şeklinde arada boşluk bırakılmaksızın yazılmalıdır. Örneğin, 2011 Ocak dönemi için “201101”; 2009 Şubat dönemi için “201102” şeklinde giriş yapılmalıdır.

12 No.lu Sütuna sadece başkaca firmaların ihracatına aracılık eden Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketlerince doldurulması gereken bir alandır. Başkaca firmaların ihracatına aracılık eden Dış Ticaret Sermaye Şirketi veya Sektörel Dış Ticaret Şirketi kendi indirilecek KDV listesinin girişini yaparken 12 No.lu sütuna kendi vergi kimlik numarasını; ihracatına aracılık ettikleri firmanın indirilecek KDV listesini girerken 12 No.lu sütuna ihracatına aracılık ettikleri firmanın vergi kimlik numarasını kaydetmelidirler. Eğer iade talep eden mükellef, başkaca firmaların ihracatına aracılık eden Dış Ticaret Sermaye Şirketi veya Sektörel Dış Ticaret Şirketi değilse bu alan boş bırakılacaktır.

B- TEVKİFATLI SATIŞ FATURASI LİSTESİNİN DÜZENLENMESİ

Tevkifatlı Satış Faturası Listesini her satıra bir belge gelecek şekilde düzenlemeleri esastır. Buna göre listenin 1 No.lu sütununa satış faturasının tarihi GG.AA.YYYY (gün/ay/yıl) formatında yazılmalıdır.

2 No.lu sütununa satış faturasının serisi girilmelidir. Bilindiği üzere fatura serileri “A5” gibi harf ve rakamlardan oluşabileceği gibi “B” gibi sadece harften oluşabilir. Faturaların serileri A-5, A 5, A/5 şeklinde olsa bile (harf ve rakamların arasında “-, /, boşluk…” gibi karakterler olmaksızın) bitişik olarak “A5” şeklinde girilmelidir. Satış faturasında herhangi bir seri numarası yoksa bu sütun boş bırakılmalıdır.

3 No.lu sütununa satış faturasının sıra no.su girilmelidir. Bu alan sadece rakamlardan oluşmalıdır. Eğer satış faturası, alınan mal/hizmetlerin çok sayıda olması nedeniyle izleyen faturalara nakil olmakta ise bu durumda bu alana faturanın toplam tutarının da bulunduğu en son belgenin sıra numarasının girilmesi gerekmektedir.

4 No.lu sütuna adına satış faturası düzenlenen alıcının adı-soyadı/unvanı girilmelidir.

5 No.lu sütuna alıcı tüzel kişi/ortaklık ise vergi kimlik numarası; alıcı gerçek kişi ise T.C. kimlik numarası girilmelidir. 

6 No.lu sütuna tevkifata tabi işlem kapsamında satışı yapılan mal/hizmetin cinsi yazılmalıdır. Girişi yapılacak satış faturası ile birden fazla mal/hizmet satıldı ise bu sütuna -çok genel olmamak kaydıyla- ana başlıklar halinde virgülle ayrılarak satılan malların/hizmetlerin cinsleri yazılır ve yine bu sütunda girilen sırada “Satılan Mal ve/veya Hizmetin Miktarı” sütunu virgülle ayrılarak girilir.

7 No.lu sütuna satılan mal/hizmetin miktarı yazılmalıdır. Bu alan harf ve rakamlardan oluşabilir.

8 No.lu sütuna satış faturasının KDV hariç tutarı TL cinsinden yazılmalıdır. Bu sütun rakamlardan oluşmalıdır. Satış faturası ile farklı KDV oranlarına tabi mallar/hizmetler satıldı ise farklı oranlara tabi malların KDV hariç tutarlarının toplamı bu alana girilmelidir. Örneğin, (A) malı 1.000 TL ve teslimi % 8’lik KDV’ye tabi, (B) malı 2.000 TL ve teslimi % 18’lik KDV’ye tabi olup, bu iki mal tek fatura ile satıldı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV hariç tutar (1.000 + 2.000 =) 3.000 TL olup bu sütuna 3.000,00 tutarı girilmelidir.

9 No.lu sütuna satış faturasının KDV’si TL cinsinden yazılmalıdır. Bu alan rakamlardan oluşmalıdır. Satış faturası ile farklı KDV oranlarına mallar/hizmetler satıldı ise farklı oranlara göre hesaplanan KDV’ler toplanıp belgedeki toplam KDV tutarı bu sütuna girilmelidir. Örneğin, (A) malı 1.000 TL ve teslimi % 8’lik KDV’ye tabi, (B) malı 2.000 TL ve teslimi % 18’lik KDV’ye tabi olup bu iki mal tek fatura ile satıldı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV tutarı (1.000 x % 8) + (2.000 x % 18) = 440 TL olup bu sütuna 440,00 tutarı girilmelidir.

10 No.lu sütuna tevkifata tabi işlemlere ait satış faturasında belirtilen tevkif edilen KDV tutarı yazılmalıdır. Örneğin; toplam tutarı 1.000 TL olan tevkifata tabi satış yapılan ürünün % 18 KDV miktarı 180 TL’dir. Bu tutar üzerinden 9/10 oranında alıcı firma tarafından yapılan tevkifat miktarı olan 162,00 TL bu sütuna yazılacaktır. Satış faturası ile farklı tevkifat oranlarına tabi mallar/hizmetler satıldı ise farklı oranlara göre hesaplanan KDV’ler toplanıp belgedeki toplam tevkif edilen KDV tutarı bu sütuna girilmelidir. Örneğin, (A) malı 1.000 TL ve teslimi % 8’lik KDV’ye tabi olup yapılan tevkifat 1/2 oranında ve tevkifat tutarı 40 TL’dir. (B) malı 2.000 TL ve teslimi % 18’lik KDV’ye tabi olup yapılan tevkifat 2/3 oranında ve tevkifat tutarı 240 TL’dir. Bu iki mal tek fatura ile satıldı ise bu belgeye ilişkin toplam tevkif edilen KDV tutarı 280 TL olup bu sütuna 280,00 tutarı girilmelidir.

IV- İADE UYGULAMASINDA ÖNEMLİ NOKTALAR

Mükelleflerin iade talebinde bulunmak için KDV beyannamelerini verme ya da ödeme süreleri gibi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. KDV beyannamesi gönderildikten sonra her hangi bir zamanda iade talebinde bulunulabilir.

İade işlemine başlamadan önce, mükellefler tarafından İnternet Vergi Dairesinden sisteme girişi yapılacak listeler genel hatlarıyla kontrol edilerek hataların asgariye indirilmesi sağlanmalıdır.

Ocak 2010 dönemine kadar tüm listeler, Temmuz 2011 dönemine kadar tevkifata tabi ürünlerin satış faturalarının dökümünü gösteren liste KDV iadesi talep dilekçesiyle beraber vergi dairesine verilecektir. Temmuz 2011 döneminden itibaren tüm listeler elektronik ortamda verilecek olup iade/mahsup talebi ancak “KDV İade Talebine İlişkin İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” vergi dairesine verildiği tarihte geçerlilik kazanacaktır.

İnternet Vergi Dairesinden İndirilecek Katma Değer Vergisi Listesi gönderilirken bazı mükelleflerce belgenin tarihi olarak ilgili vesikanın kanuni defterlere kaydedildiği tarihi yazılmaktadır. Örneğin 30.01.2011 tarihli bir fatura, firmanın eline geç ulaşması nedeniyle 01.02.2011 tarihinde yevmiye kayıtlarına alınması nedeniyle indirim hakkı 2011/02 döneminde kullanılmıştır. Ancak belgenin tarihi olarak İndirilecek/Yüklenilen KDV Listesine 01.02.2011 tarihi değil 30.01.2011 tarihi yazılmalıdır. İndirilecek/Yüklenilen KDV Listelerinde belgenin tarihine dikkat edilmediği takdirde KDV İadesi Kontrol Raporlarında sorunlar yaşanmaktadır.

İthalat verileri girişinde Vergi Kimlik Numarası 10 haneli 1 olarak yazılmalı (1111111111) ve Gümrük Giriş Beyannamesi numarasına listelerde mutlaka yer verilmelidir.

Mükellefler tarafından sisteme girişi yapılan listelerde düzeltilmesi gereken durumların varlığı halinde mükellefin yazılı dilekçesi alınarak listeler pasife çekilerek gerekli düzeltmeler yapılacaktır. www.ozdogrular.com

V- SONUÇ

Tevkifat kapsamında satış yapan mükelleflerin tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının iadesinde, 2011 Temmuz dönemi ve sonrası tüm listeler elektronik ortamda verilecek olup iade dilekçesi ekindeki listelerinin ya da elektronik ortamda verilmesi gereken listelerinin en az hatayla verilmesi iade işlemlerinin daha kısa zamanda sonuçlanmasını sağlayacaktır. Fakat bununla birlikte vergi dairesinin iş yükünü de unutmamak gerekir. http://www.ozdogrular.com/content/view/17367/

 

Mehmet ÇELİK*

E-Yaklaşım


(*) Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü, Gelir Uzmanı

[1] 26.02.2008 tarih ve 26799 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.