Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hisarcıklıoğlu'ndan leasing kararına sert tepki (07.01.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2008
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın finansal kiralamaya (lesaing) konu malların KDV’sinin yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılması kararını eleştirerek, “Gece yatarken, sabah nasıl bir sürprizle uyanacağımız endişesi taşımayalım” dedi.

Kamunun aldığı kararların şeffaf olmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, leasingde KDV artırımı kararla büyüme ve yatırımların olumsuz etkileneceğini belirtti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın finansal kiralamada KDV artırımı kararı üzerine yazılı bir açıklama yaparak, kararın içeriği ve alınma şeklini eleştirdi. Kararın asıl önemli yönünün alınma şekli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu ”Kamuda alınan kararların yerinde olması kadar şeffaf, öngörülür ve sürprizlerden uzak olması gerekmektedir. Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım ” dedi.

“BÜYÜME OLUMSUZ ETKİLENECEK”

KDV artışının leasing sektörü yanında sanayiyi de olumsuz etkileyeceğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

“Finansal Kiralama sektöründe KDV oranlarının bir gecede yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltilmesi özel sektör yatırımlarına darbe vuracaktır. Bu açıdan bakıldığında söz konusu karar, büyüme ve yatırım beklentilerini olumsuz yönde etkileyecektir.

2006’da 5,6 milyar dolarlık yatırıma imza atan sektörde 2007’de bu rakamın 8 milyar dolara ulaşması (2007 ilk 9 ay 5,7 milyar dolar) beklenmektedir.

Bu yatırımın yüzde 60’ı imalat sanayinde yapılmaktadır. Özellikle son dönemde belirginleşen büyüme hızındaki yavaşlama ve sanayi sektöründe artan ithalat bağımlılığı karşısında, şirketler kesiminin büyümesine ve özel sektör yatırımlarının artmasına yönelik önlemlerin alınmasına duyulan ihtiyaç daha da artmıştır. Bu çerçevede yapılması gerekenlerden biri de, reel sektörün finansmana erişim imkânlarının artırılmasıdır. Oysa alınan karar, bunun tam aksi yönde bir etkiye yol açacaktır.”

“ARTIK SÜRPRİZ İSTEMİYORUZ”

Hisarcıklıoğlu, birçok sektörü doğrudan etkileyecek nitelikteki bu kararın, ilgili kamu ve özel kuruluşlara haber bile verilmeden alındığına işaret etti.

Türkiye’nin milyonlarca lira harcayarak Yatırım Destek Ajansı kurduğunu ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını çekmeye çalıştığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Oysa yatırımcının kararını etkileyen tanıtım ve reklamdan önce, sunulan iş ortamıdır. Aynı ortamı sunmaya çalıştığımız rakip ülkelerde böylesine önemli vergi değişiklikleri, yürürlüğe girmeden çok önceden ve diyalog içinde alınmaktadır” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Türk iş camiası olarak bir talebimiz var; bizde de artık, kurallar olsun, kurallar herkese eşit uygulansın ve kuralların nasıl değişeceği de kurallara bağlı olsun. Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım” çağrısında bulundu.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7979922