Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasingde KDV krizine Başbakan el koydu, Maliye formül arıyor (08.01.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2008
Finansal kiralamadaki (leasing) yüzde 1'lik KDV oranının yüzde 18'e çıkarılması Bakanlar Kurulu'nda da gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabinedeki ekonomi kurmaylarına, "Uygulama KOBİ'leri olumsuz etkilemesin, orta bir yol bulun." talimatı verdi. Dört buçuk saat süren toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan mini bir zirve yaptı. Görüşme sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı'na gelen Unakıtan, Başkan Akif Ulusoy ile konuyu yeniden değerlendirdi. Başbakan'ın devreye girmesiyle, sektöre geçiş süresi tanınması, oranın yüzde 8'e çekilmesi gibi öneriler üzerinde duruluyor. Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy'un, 'ekonomik bir gereklilik' diye savunduğu düzenlemeye iş dünyası büyük tepki göstermişti. Finansal Kiralama Derneği İdari Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, KOBİ'lerin söz konusu KDV artışından olumsuz etkileneceğini belirterek, maliyetlerinin artacağını vurgulamıştı. Leasing yöntemiyle girişimci, yatırım amacıyla aldığı mala yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor. Örneğin bin dolarlık bir tıbbi cihazın KDV'si 180 dolar tutuyor. Toplam maliyet böylece bin 180 dolara çıkıyor. Leasing yönteminde ise aynı ürün bin 10 dolara mâl oluyor. Geçen yıl her 100 YTL'lik özel sermaye yatırımının 8 YTL'si leasingle yapıldı. Gelişmiş ülkelerde leasing yöntemine büyük önem veriliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD, leasinge KDV indirimi uyguluyor. ABD'de leasing yöntemiyle özel sermaye yatırımlarının yüzde 35'i finanse ediliyor. Avrupa'da ise bu oran yüzde 20'ler seviyesinde.

Leasingdeki KDV yükselişine Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tepki gösterdi. Alınan kararın büyüme ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım." dedi. Söz konusu değişikliğin sanayiyi de olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, KDV artışının özel sektör yatırımlarına darbe vuracağını kaydetti. Özellikle son dönemde belirginleşen büyüme hızındaki yavaşlama ve sanayi sektöründe artan ithalat bağımlılığı karşısında, şirketlerin büyümesine ve özel sektör yatırımlarının artmasına yönelik önlemlerin alınmasına duyulan ihtiyacın daha da arttığının altını çizdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=634732