Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım Teşvik Belgesindeki Bedelden Daha Yüksek Bedelle Teslim Edilen Makine Teçhizat Teslimleri KDV den İstisna Olur mu? PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2011

Image

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesi hükmü gereği, Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri Katma Değer vergisinden istisnadır.

            Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.

            Yatırım teşvik belgeleri eki listelerde KDVden istisna olarak teslim edilecek makine ve teçhizat miktar olarak belirtilmekte ve bu makine ve teçhizat için ayrıca bedel de gösterilmektedir.

           Teslimi yapılan makine ve teçhizatın listede belirtilen miktarda olması, ancak bedelin listede belirtilen bedelden daha yüksek olması halinde KDV istisnası uygulanabilecek midir?

           İstanbul  Defterdarlığınca verilen 19 KASIM 2002 tarih ve KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.13/d.6271 sayılı özelgede;

·         Yatırım Teşvik Belgesi eki listede belirtilen Makine ve Teçhizatın yine bu listede her bir makine için belirtilen adetlerde teslimlerinin istisnadan yararlanacağı, listelerde belirtilen miktarlar aşılmayacağı.

·         Söz konusu makine ve teçhizat bedellerinin aşılmayacağı yönünde bir sınırlama söz konusu olmayıp bu konuda yatırım teşvik belgesinde ve ilgili mevzuatta öngürülen hususlara uyulması gerektiği.

          Yönünde görüş bildirilmiştir.

          Adı geçen özelge aşağıya aynen alınmıştır.

             İlgide kayıtlı yazınızda; daireniz ............. vergi numaralı mükellefi ............... ve Tic. Ltd.Şti.’nin ....../.................. dönemlerini ihtiva eden ...........tarih YMM/.............. sayılı YMM KDV iade raporunu YMM .............., ..............2002 tarihinde dairenize teslim ettiği.........../........ ve ..........dönem işlemlerinin yerine getirildiği......../........ döneminde ise mükellefinizin 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/d maddesi gereğince yatırım teşvik belgeli mükellefe KDV tahsil etmeden mal teslim ettiği, teslim edilen bu mala ait yüklendiği KDV’yi talep ettiğinin tespit edildiği,

            KDV iade raporu ve eklerinin tetkikinde Yatırım Teşvik Belgesine sahip ............Vergi Dairesinin ................. vergi numaralı mükellefinin yatırım teşvik belgesinin ekinde yerli Makine ve Teçhizat listesinde mükellefinizin teslim etmiş olduğu tam otomatik iki renk baskı pliyes ve kanal açma makinesinin KDV hariç tutarının .................. TL. olarak belirlenmesine rağmen kesilen .............tarih ............... sayılı faturada ise %50 artışla ................. TL. olarak kesildiğinin görüldüğü, konu ile ilgili olarak YMM .............. bilgi istendiği, YMM ............... cevaben, Yatırım Devlet Yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu Esasları Hakkında kararın uygulamasına ilişkin......./............. no.lu tebliğin 19. maddesinde “ Teşvik belgelerinin sabit yatırım tutarında %100’ün üzerinde meydana gelecek artışlarda teşvik belgesi revize edilebilir.” açıklamasını yaptığı belirtilerek bu tutar üzerinden teslimatın yapılıp yapılamayacağı ile bu tutarın KDV iadesine esas alınıp alınmayacağı konusunda tereddüt oluştuğundan 2001/12 dönem KDV iade talebinin yerine getirilmediği belirtilerek konu hakkında Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.

          3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesinde, Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak yayımlanan 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 1/1 Teşvik Belgeli Makine ve Teçhizat Teslimlerinde KDV istisnası başlıklı bölümünde; 4369 Sayılı Kanunun 59. maddesiyle 3065 sayılı kanunun 13. maddesine eklenen (d) bendinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri KDV’den istisna edilmektedir.

            Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde makine ve cihazlar üretimde kullanılan ve her türlü makine ve cihazlar ile bunların eklentileri ve bu amaçla kullanılan taşıma gereçleri şeklinde tanımlanmıştır.

            Buna göre makine ve teçhizat, amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan ve mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymetlerdir. Bir sabit kıymetin istisnadan yararlanabilmesi için öncelikle makine ve teçhizat niteliğinde olması, ayrıca mal ve hizmetin üretiminde kullanılması gerekmektedir. Sektörlerin yapısı itibariyle üretim faaliyetinin yanı sıra idare ve pazarlama gibi üretim dışı alanlarda kullanılan aynı cins sabit kıymetler ise bu kapsama girmeyecektir.

            Sarf malzemeleri ve yedek parçaları ile hizmet üretiminde doğrudan ve zorunlu olarak kullanılanlar dışındaki masa, sandalye, koltuk, dolap, mefruşat gibi demirbaşlar makine ve teçhizat kapsamına girmediğinden istisnadan yararlanamayacaktır.

           Yine aynı Tebliğde 01.08.1998 tarihinden sonra yatırım teşvik belgelerine ekli listelerde Makine ve Teçhizat tanımına giren sabit kıymetler, belgeyi veren idareler tarafından belirlenerek istisnadan yararlanacaklarının açıkça ifade edileceği, 01.08.1998 tarihinden önce düzenlenen yatırım teşvik belgesinde yer alan makine ve teçhizatın bu tarihten sonraki teslim ve ithalinde de istisna uygulanacağı, istisnadan faydalanmak isteyen alıcıların, makine ve teçhizat kapsamına giren malların belirlenmesi için teşvik belgesi ve eki listelerle birlikte yatırımın yapıldığı ildeki Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerine başvurarak listede yer alan mallardan makine ve teçhizat kapsamına girenlerinin belirlenip onaylatılması gerektiği belirtilmiştir.

            İstisnadan yararlanmak isteyen yatırımcılar teşvik belgesini ve eki listenin aslını satıcıya veya gümrük idaresine ibraz ederek istisna uygulanmasını talep edeceklerdir.

           Bu kapsamda işlem yapan satıcılar ve gümrük idareleri sabit kıymetin belge de istisna kapsamına giren mallar arasında yer aldığını belirledikten sonra katma değer vergisi uygulanmaksızın işlem yapacaklardır. Ayrıca listenin uygun bir yerine satılan veya ithal edilen mal miktarını belirten “Listenin............sırasındaki..............adet makine ve teçhizat .................tarih ve...................sayılı fatura / beyanname ile satılmıştır. / ithali yapılmıştır.” şerhini koyarak imza ve kaşe (gümrük idarelerinde mühür) tatbiki suretiyle onaylayacaklardır.

          Yatırımcıların yatırım teşvik belgesi eki listelerde her bir makine ve teçhizat için belirtilen miktarlardan fazla istisna kapsamında mal alamayacakları, satıcıların ibraz edilen listelerdeki şerhlere bakarak, bu miktarın aşılmamasına dikkat etmelerinin gerektiği açıklanmıştır. (www.ozdogrular.com)

            Buna göre, Yatırım Teşvik Belgesi eki listede belirtilen Makine ve Teçhizatın yine bu listede her bir makine için belirtilen adetlerde teslimleri istisnadan yararlanacak, listelerde belirtilen miktarlar aşılmayacaktır. Ancak söz konusu makine ve teçhizat bedellerinin aşılmayacağı yönünde bir sınırlama söz konusu olmayıp bu konuda yatırım teşvik belgesinde ve ilgili mevzuatta öngürülen hususlara uyulması gerektiği tabiidir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğini  rica ederim.”

http://www.muhasebevergi.com/content.aspx?id=627

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.