Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing'te KDV düzenlemesi amacını aştı (09.01.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Ocak 2008
Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, leasing işlemlerinde KDV'nin artırılmasının KOBİ'lere büyük zarar vereceğini belirtti. TÜSİAD da artışın geri alınmasını istedi.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, finansal kiralama (leasing) işlemlerinde alınan KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasını, "Kötüye kullanılan alanlar vardı. Ancak düzenleme amacını aştı" diye değerlendirdi. Bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Uysal, doğrudan yatırım sağlamayan, kötüye kullanılan alanların ayrılarak yüzde 18 KDV alınması, kalan alanların ise yüzde 1 KDV'ye tabi olması gerektiğini söyledi. Mustafa Uysal, yüzde 18'in 8'e çekilmesi tartışmaları ile ilgili olarak da, "Yüzde 18 alamadım, yüzde 8 alayım, gibi bir şey olmamalı. Yatırım sağlayan alanlarda oran yüzde 1'de kalmalı" diye konuştu.

KOBİ'ler zarar görüyor

Leasing'in özellikle KOBİ yatırımlarında orta vadeli finansman sağlayan bir model olarak önemli işlev gördüğünün altını çizen Uysal, "Ancak uygulamada bunu aşan ve bunu sadece KDV avantajı için kullanan işlemler olduğu da bir gerçek. Hatta bu konuyla ilgili olarak FİDER (Finansal Kiralama Derneği), dernek üyeleri içinde kurallar oluşturdu. Suistimal eden işlemlerden onlar da haberdarlar ve yapılmaması konusunda da kendi üyelerine tavsiyede bulunuyorlar. Ama buna rağmen istismar edilen alanlar olduğu da açık. Yatırım malı niteliğinde olmayan bazı harcamalar da leasing'den yararlanıyor" diye konuştu.

İstismarı önlemek amacıyla bu kararın alındığını ancak bu arada yatırım yapan KOBİ'lerin de zarar görür hale geldiğini vurgulayan Uysal, "Vergi sisteminin temel ilkeleri arasında öngörülebilir olması ve ekonomi ile uyumlu olması önem taşır" dedi.

Daha iyi yapılabilirdi

Maliye Bakanlığı'nın son beş yılda bu yönde önemli düzenlemeler yaptığını ifade eden Uysal, "Ancak finansal kiralamada kötüye kullanımı, istismarı önleme üzerinde durulurken amacını aşan bir düzenleme yapıldığınışünüyorum. Sektör temsilcileri ile görüşülseydi daha iyi bir düzenleme yapılabilirdi. Bu kararnamenin de hem kötüye kullanımları önleyecek hem de KOBİ'lerin finansman kaynağı ihtiyacını gözetecek biçimde sektör temsilcileri ile birlikte çalışılarak kısa sürede düzeltileceğini ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Finansal kiralamada KDV düzenlemesi için malların gruplar olarak ayrılmasını öneren Uysal, sektörün potansiyeli ve yatırım için öncelikli mallar konusunda belirleme yapılarak, ikili yapı oluşturulması gerektiğini anlattı.

18 alamadık, 8 alalım, olmaz

Yatırıma esas alanlarda yüzde 1 oranına devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, yüzde 18'in yüzde 8'e çekilmesi tartışmaları ile ilgili olarak, "Yüzde 1 olarak devam etmeli. Yüzde 8 yapmak gibi bir yaklaşıma gitmemek lazım. Yüzde 18 alamadım yüzde 8 alayım, gibi bir şey olmamalı. İki gruba ayrılmalı. Kötüye kullanılan alanlar belirlenmeli, oran yüzde 18 olmalı. KOBİ'lere yatırım sağlayan makineler, ekipmanlar ayrı tutulmalı, burada yüzde 1 KDV alınmalı. Böylece sistem bir zarar görmez. Kötüye kullananların da önü kapatılmış olur" diye konuştu.

KDV artışı güven zedeledi

Bu arada Türk Sanayici ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, finansal kiralama işlemlerinde uygulanan KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasının yatırımlara ciddi sekte vuracağını belirterek, KDV artışı kararının geri alınmasını istedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, dün yaptığııklamada şunları söyledi: "Türkiye'nin sürdürülebilir yüksek büyüme süreci açısından birçok sakınca taşıyan bu kararın, iş dünyası temsil örgütleri ile hiçbir şekilde müzakere edilmeden, ani bir kararla uygulamaya konulması, ekonomi yönetimine duyulan güveni de zedelemiştir. Son yıllarda, yatırım ortamının iyileştirilmesi doğrultusunda önemli bir mesafe kateden Türkiye'de alınmış olan bu karar, gerek ulusal, gerekse uluslararası yatırımcılar açısından bir güven sorununa yol açmıştır. Yatırımlara ciddi sekte vuracak olan finansal kiralama işlemlerine getirilmiş olan KDV artışı kararı geri alınmalıdır. Karar, son derece geri bir adımdır" dedi.

Leasing hisseleri uzlaşı umuduyla yükseldi

Maliye'nin finansal kiralamada (leasing) KDV oranlarını yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarmasıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hızla değer kaybeden leasing şirketi hisseleri "uzlaşma" veya "geri adım" beklentileriyle toparlanmaya çalıştı. Şok vergi kararının ardından yüzde 40'lara varan kayıpların yaşandığı leasing hisseleri dün ortalama yüzde 2,39 değer kazandı. Borsada işlem göre leasing hisseleri arasında dün en hızlı çıkış Vakıf Finansal Kiralama hisselerinde yaşandı. Şok vergi kararı sonrasında yüzde 40,23 değer kaybeden Vakıf Finansal Kiralama hisseleri dün uzlaşı ümidiyle yüzde 13,08 yükseldi. İMKB'nin yüzde 1,27 arttığı dün Yapı Kredi Finans hisseleri yüzde 2,61, İş Finansal Kiralama hisseleri yüzde yüzde 2,40, Finans Finansal Kiralama hisseleri ise yüzde 1,35 değer kazandı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87746