Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing'de çözüm: Anaparaya yüzde 1, kazanca % 18 vergi (10.01.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2008

Eskiye dönüş yok
1-
Maliye leasing'de eskisi gibi verginin yüzde 1 olmasına kesin olarak karşı çıkıyor.

Liste haz
ırlanacak
2-
Ancak ekonomiye zarar vermemek için yatırım mallarına vergi avantajı getirilebilecek.

İki farklı vergi
3-
Bu malların anaparası için % 1, kira parası için % 8 veya 18 olan normal tarife uygulanacak.

Maliye Bakanl
ığı bürokratları finansal kiralama (leasing) işlemlerinde KDV'nin yüzde 1'den normal orana çıkarılmasının ardından gelen tepkiler üzerine eskiye dönüş olmayacak yeni çözümler üzerinde tartışıyor. Edinilen bilgilere göre, KDV avantajının kaldırılması ile zor durumda kalan leasing şirketleri ve bu işlemlerden etkilenecek olan küçük ve orta boy işletmelerin sorunlarının çözümü konusunda anlaşan bürokratlar şimdi farklı bir çözüm arayışına girdi. Eski düzenlemeye kesinlikle geri dönülmeyeceğini belirten bürokratlar, ortada bir taslak olmamasına rağmen şimdi leasing'de, öncelikle yatırım malları listesinin çıkarılıp bu mallar için vergi avantajı sağlanmasının yan sıra yatarım malı olan bu mekine ve techizat için de ikili vergi sistemi kurma görüşü üzerinde tartışıyor.

ÖNCE ÜRÜNLER BEL
İRLENECEK
Eğer bu tartışma genel kabul görürse, öncelikle vergi avantajından yararlanacak olan yatırım malları belirlenecek. Ancak bu ürünlerin tam maliyeti vergi avantajından yararlanmayacak. Ürünün anaparası vergi avantajından yararlandırılacak. Ancak geri kalan kira tutarı vergi avantaşından yararlandırılmayacak. Örneğin fiyatı 100 YTL olan bir makine, leasing işlemi ile şirkete 200 YTL'ye mal oluyorsa 100 YTL için vergi yüzde 1 geri kalan yüzde 1 içinse yüzde 8 veya 18 olacak.

HABERL
İ DENETİM BAŞLADI
Öte yandan Maliye, işletmelerin sattığı ancak stoktaymış gibi gösterdiği ve böylece KDV ödememekten kurtulması ile oluşan vergi kaybını önlemek için bir süre önce duyurusunu yaptığı stok denetimlerine de başladı. Ancak Maliye bu denetimler sonucunda herhangi bir ceza kesmeyecek. Yalnızca, satılmamış gibi gösterilen ürünlerin kayıtlara geçip KDV'sinin ödenmesini sağlayacak. Böylece tahsilatını artıracak. 29 ilde başlayan stok sayımdan önce Maliye şirketlere bir mektup göndererek stoklarının sayılacağını ve kayıtlarla karşılaştırılacağını bildirdi. Eğer kayıtlar ve stok uyumlu değilse uyumlu hale getirilmesini istedi. Şimdi ise stoklar sayılacak ve uyumsuzlukların giderilmesi istenecek. Ancak bunun için ceza kesilmeyecek. Eğer işletme buna rağmen yine kayıtlarını düzeltmezse hakkında inceleme başlatılacak.

 

KİRALIK OTONUN VERGİSİ YÜZDE 18...

 

Yapılan değişiklik ile kiralık araçların kira süresi sonucunda satılması halinde yüzde 1 olan vergi yüzde 18'e çıkarılmıştı. Maliye bu avantajın suiistimal edildiğini düşünüyordu.

13 bin araç etkilenecek faturası bize çıkacak

Maliye Bakanlığı'nın leasing (finansal kiralama) sektöründe yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18'e çıkarması 270 üyeli İstanbul Toplu Taşımacılar Derneği'nin de tepkisini çekti. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, İstanbul'da 2.5 milyon kişiyi taşıdıklarına dikkat çekerek, vergi artışının kendilerini zor durumda bırakacağını ve zam talebi doğuracağını dile getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, operasyonel kiralama yaptıkları binek araçların da KDV artışı kapsamına girdiğini anlatan Birant, üyelerinin yaklaşık yarısının bu şekilde işlerinin bulunduğunu kaydetti. "Üyelerimizin bu kapsama giren yaklaşık 12-13 binlik araçları bulunuyor" diye konuşan Birant, bu araçların en az 2-3 yıllık sözleşmeleri bulunduğunu, bu sözleşmelerde belirlenen ücretlerin KDV artışı öncesi şartlarda yapıldığı için KDV artışının olması halinde ihtilaf yaşanacağını söyledi. Birant, istediklerinin sözleşmesi devam eden durumlarda KDV oranının değiştirilmemesi olduğunu belirterek, bu konuda temasları olduğunu kaydetti.

BAKAN
İLE GÖRÜŞECEĞİZ
Birant, kendisinin İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesinde Taşımacılık Komitesi'nde de yer aldığını anlatarak, bugün saat 12.30'da İTO'yu ziyaret edecek olan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ile bu konuda görüşeceklerini söyledi. Birant, Bakan'dan sözleşme süresince muafiyet isteyeceklerini belirterek, bu konuda umutlu olduklarını ifade etti. Birant, "KDV artışının uygulamaya geçmesi halinde mevcut sözleşmelerle ilgili ücret artışı talep edeceğiz, ama bu ihtilaf konusu olacak tabi ki. Bu durumun oluşmasını istemiyoruz. Yoksa bu durumda fatura bize çıkacak gibi gözüküyor" dedi.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,F9C6ED3407F2488A94B4A2EDCA6DBAAC.html