Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasingde KDV artırımına çiftçiler de tepki gösterdi (10.01.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2008

Finansal kiralamada (leasing) KDV oranının ani bir kararla 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılmasına tüm sektörler gibi tarım kesimi de tepki gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, finansal kiralamada KDV artırımının tarımda yatırımların önünü kapatacağını belirterek, “Bu uygulama çiftçinin makine alımını durduracak” dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, söz konusu KDV artırımının, tarım sektörünün gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi. Artan nüfus ve ekilebilir alanların sınırlı olmasına işaret eden Bayraktar, gıda güvenliğinin sağlanması, tarımının dışa bağımlılığının azaltılması, uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için sektörün teknoloji ve ekipmana gereksinimi olduğunu vurguladı.

Bayraktar, leasingde KDV artırımının bu gereksinimin karşılanmasını güçleştireceğini ifade ederek şöyle dedi:

“Küresel rekabete karşı koyabilmek için makineleşme ve verimlilik çalışmalarına hız veren tarım sektöründe, leasing kuruluşları hasat dönemine denk gelen, uzun vadeli ödeme planları ve özel kampanyaları ile üreticilerimize pek çok avantajlar sağlamaktadır. Leasing sisteminde KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması leasingli satışları cazip hale getirmiştir. Bankacılık sistemine göre daha uzun vade, hasat dönemine denk gelen ödeme planları ve farklı leasing imkânları sunması, çiftçilerimizin leasing yolu ile özellikle traktör, biçerdöver, pamuk toplama ve balya makinesi gibi yüksek değerli makine ve teçhizat alımlarında bu yolu tercih etmelerine neden olmuştur.”

2007’DE 28 BİN TRAKTÖRÜN BÜYÜK BÖLÜMÜ LEASING’LE ALINDI

Şemsi Bayraktar, geçen yıl Türkiye’de satılan 28 bin traktörün büyük bir bölümünün leasing yoluyla satın alındığını, tarım makinelerinin yüzde 30'u ve özellikle de yüksek teknolojiye sahip biçerdöver, pamuk toplama makinesi gibi ürünleri bu şekilde satın alan çiftçilerin bulunduğunu anlattı.

Bayraktar, “Uygulamaya konulan yeni vergi oranı ile çiftçimiz bu makineler için 40-45 bin dolar daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak ve yüzde 18'lik KDV uygulaması bu iki makinenin çiftçilerimiz tarafından talebini durduracaktır” dedi.

Önceki yıllarda yeni traktör satışlarının artış göstermesinin çiftçinin ekonomik durumunun iyileştiğinin göstergesi olmadığını belirten Bayraktar, son yıllarda “borç içinde yüzen” üreticinin, biriken borçlarını ödeyebilmek ve tarımsal faaliyetini sürdürebilmek için leasing yöntemiyle traktör alımına gereksinimi olduğunu vurguladı.

TARIMDA MAKİNELEŞMENİN ÖNÜNE SET ÇEKİLDİ

Bayraktar, yapılan KDV artışının tarım sektörü açısından önemli bir sorun yarattığını ve makineleşmenin önüne set çektiğini kaydeden Bayraktar, “Tarım sektöründe yatırımlarının önünü büyük ölçüde tıkayacak ve tarımsal mekanizasyonun gelişmesini engelleyecek bu düzenleme en kısa süre içinde iptal edilmelidir” dedi.

Leasingde 2006 yılında tarımın payının yüzde 7 dolayında olduğunu belirten Bayraktar, “2006 yılında tarımda toplam finansal kiralama tutarı ise 530 milyon dolara ulaşmıştır. Eğer KDV yüzde 18 olarak uygulanırsa, çiftçilerimize yaklaşık 90 milyon dolar tutarında ek yük getirecektir” uyarısında bulundu.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8000521