Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Çalışan eşlerde geçim indirimi nasıl uygulanacak? (12.01.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2008

Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar eşlerin her ikisinden de vergi indirimi alacak mı? Yoksa sadece çocuklar sosyal güvenlik yönünden kimin üzerinde ise vergi indirimini sadece o eş mi alacak? Ali Osman Şengül


Asgari geçim indirimi uygulaması sadece gerçek usulde vergilendirilen (net ücret sözleşmesi ile çalışanlar dahil) gerçek kişilerin ücret gelirleri için yapılabilecektir. Ücretlinin medeni durumuna göre kullanılacak oranları, mükellefin kendisi için % 50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5 olarak belirlenmiştir.

Asgari Geçim indirimi uygulamas
ında ‘çocuk’ tabirinin, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dáhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, ‘eş’ tabirinin ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade etmiştir.

Asgari geçim indirimi uygulamas
ında ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanacaktır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacaktır. Boşanmış ancak nafaka ödediği bir çocuğu bulunmayan bir ücretli, bu durumda, sadece, asgari ücretin yıllık tutarının % 50’i üzerinden % 15 oranına göre hesaplanan tutarı indirim konusu yapabilecektir. Dolayısıyla, çocuklar sadece bir eşin bordrosunda geçim indiriminden yararlandırılacak, yine her ikisi de ücretli çalışan eşlerin her biri sadece kendi asgari geçim indiriminden yararlanacaktır.

Ev hanımları emekli olabilir mi?

Annem 1956 do
ğumlu ve bugüne kadar hiç bir SSK’lı işte çalışmadı. Şu an ev hanımıdır. İsteğe bağlı SSK yaptırabilir miyiz? Ne kadar prim ödemek gerekecek? Filiz Bektaş

Maalesef ev hanımlarının SSK’da isteğe bağlı sigortaya devam edebilmesi için en azından 1.080 gün SSK primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle okurumuzun annesi SSK isteğe bağlı sigortasına devam edemez. Ancak, ev hanımları Bağ-Kur isteğe bağlı sigortasına devam ederek Bağ-Kur’dan emeklilik hakkını kazanabilir. En düşük Bağ-Kur basamağı olan Primlerini birinci gelir basamağı üzerinden prim yatırdığında her ay bu tutarın yüzde yirmisi olan 80,98 YTL yatıracaktır.

Özürlü emeklili
ğinde yüzde 40 şart

Okurumuz Ahmet Taylan diyor ki, özürlüyüm ve %30 raporum var. Özürlülere tan
ına erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim? Yoksa emekli olmak için 25 yıl çalışmam mı gerekiyor?

Özürlülere tan
ınan erken emeklilik hakkından yararlanmak için en az yüzde kırk oranında sakatlık raporu alınıp, sakatlık vergi indiriminden yararlanılması gerekiyor. Dolayısıyla okurumuzun yüzde 30 sakatlık raporu ile erken emekliliği mümkün olmayıp, normal sigortalılarla aynı koşullarda emekli olabilecektir.

Emeklilik için 45 ya
şını bekleyecek

23.01.1965 do
ğumluyum. 15.06.1980 SSK girişim var ve toplam 5780 gün prim ödenmiş. Ne zaman emekli olurum? Ömer Korkmaz Okurumuz 25 yıl sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5000 gün sayısı ile emekli olabilecek. Emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresini doldurmuş olmakla birlikte 45 yaşını tamamlamayacağı 23.01.2010 tarihini bekleyecek.

 

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=137827