Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasingde orta yolda ısrarlı: Yatırım mallarında KDV oranı yüzde 8'e inecek (12.01.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2008

Bakan Unakıtan'ın leasing sektöründe KDV'yi yüzde 1'den yüzde 18'e çıkaran kararı tepki çekmişti. Maliye Bakanlığı, yatırım malı niteliğindeki makine ve ekipmanda Katma Değer Vergisi oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi konusunda çalışma yapacak.

 

'Leasingdeki KDV düzenlemesinden geri dönüş yok.' diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekirse, herkese eşit oranda uygulanmak kaydıyla KDV indirimine gidilebileceğini ifade etti. Leasingdeki KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesine yönelik tepkiler, Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde tek tek ele alınarak tartışıldı. Bu çalışmalar sırasında Bakan Unakıtan'ın "Daha önce Kurumlar Vergisi'nden muaf olan birçok alanda yeniden vergi uygulamasına geçtik. Leasingde de vergi ayrıcalığına son verdik. A kişisi, leasing ile yatırım yapıyor yüzde 1 katma değer vergisi ödüyor. B şahsı, aynı işi leasingsiz yapıyor yüzde 18 vergi veriyor. Vergide adalet diyorsak, o zaman herkese eşit uygulama yapmak durumundayız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekiyorsa ve şartlar da elveriyorsa, ileride ayrıcalıklı vergi yerine, yatırım amaçlı bütün makine ve ekipmana yüzde 18 yerine yüzde 8 katma değer uygulayalım. Bu konuda bir çalışma yapalım." dediği öğrenildi. Bu arada Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, leasingdeki KDV indirimine son verilmesi kararının sadece içeride değil, AB'yle üyelik müzakereleri için de gerekli olduğunu savundu.

Öte yandan leasing sektörü, Bakan Unakıtan'ın uygulamada geri dönüş olmayacağınııklamasına rağmen, KDV oranlarının tekrar yüzde 1'e çekileceğine ilişkin umudunu koruyor. Finansal Kiralama Derneği Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, "Görüşmelerimiz sürüyor. Dosyalar hazırlayıp yetkili mercilere iletiyoruz. Umutluyuz. Biz her zaman olduğu gibi yüzde 1'lik KDV uygulamasının devam etmesinde ısrarlıyız." dedi. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli ise leasingde katma değer vergisi artırımı kararının hükümetin eylem planı ile örtüşmediğini öne sürdü. Sesli, "2007, seçim nedeniyle verimsiz bir yıl oldu. 2008 ise, artık bu beklentilerin umuda dönüşğü bir yıl olmalıdır. Yeni eylem planının da bu sürece destek olacağı konusunda şüphemiz bulunmamaktadır. Ancak, bir yandan iyi niyetli yaklaşımlarla vergideki adaletsizliği düzeltmek isterken, diğer yandan tutunacak tek dalı kalmış KOBİ'lerimizin leasing imkânını elinden almak haksızlığa yol açacak." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=636666