Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Ticaret Kanunu'nun Getireceği Yeni Uygulamalar "Cari Hesap ve Avans Kar Dağıtımı" PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2012

Image

Yeni Ticaret Kanunu ile ortakların sahip oldukları şirkete borçlanmaları, şirketin kasasını kendi cebi gibi kullanma uygulamasını yasaklıyor.

Kanun gelecek yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdikten sonra şirket ortaklarının bu yöntemle işletmeden çektikleri paralar şirkete iade edilmek zorunda. Aksi halde bazı yaptırımlar öngörülüyor.

Bildiğiniz gibi çok eskiden beri ve yaygın şekilde uygulama alanı bulan bu anlayış artık terkedilecek ve şirketlerin kasası ile patronun cebi birbirinden ayrılacak. Tabii bunu hazmedilmesi zaman alacak, burası muhakkak.

Daha önce vergi düzenlemeleri içerisinde getirilip bir süre sonra uygulamasından vazgeçilen avans kar dağıtımı uygulaması yeni kanunda yer alıyor ve şirketlere yıl içinde avans kar dağıtımı imkânı getiriyor. Bu uygulama ile ilgili esaslar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir tebliğ ile düzenlenecek. Tebliğde getirilecek uygulama esasları ne kadar esnek olursa şirket ortaklarına nakit aktarımı da o kadar kolay olabilecek. Bu çerçevede nasıl ki 3 ayda bir geçici vergi beyannamesi verilmekte, yine aynı takvime paralel bir avans kar dağıtımı öngörülebilir.

Avans kar dağıtımı şirket ortaklarının nakit ihtiyaçlarını karşılamak yanında çok önemli bir fonksiyonu da yerine getirecek. O da yatırımcılara etkili bir şekilde kar dağıtma olanağıdır. Mevcut durumda kar dağıtımı için bir yıldan daha fazla bir süre beklemek gerekirken yeni yöntemle 3 ayda bir kar dağıtımı yapılabilecektir. Böylelikle hisse senetlerine olan ilgi artacak, hisse senetleri yatırımları toplam yatırımlar içinde daha prestijli bir yatırım aracı olarak yerini alacaktır.

Dediğimiz gibi avans kar dağıtımı çok önceden düzenlenmesi ve yerleştirilmesi gereken bir kurum iken, maalesef yıllar boyu bu başarılamamıştır. Bu düzenlemenin tek başına hisse senetleri lehine çok radikal bir değişiklik olduğunu kabul etmek lazım. Bizim beklentimiz yeni uygulama ile yatırım araçları arasında hisse senetlerinin öneminin artacağı, bazı rakip yatırım araçlarının spekülatif değerlerinin azalacağı, iş dünyasının sermaye ihtiyacına olumlu katkı yapılacağı yönündedir.

Vergileme açısından ise avans kar dağıtımının kesin kar dağıtımı ile aynı esaslara tabi olması makul bir beklentidir. Yani her dağıtımda izleyen ayda gerekli stopaj vergisi hesaplanıp ödenmelidir.

Ödeme Sürelerine İlişkin Yeni Düzenlemeler

Yeni Ticaret Kanunu ödeme süreleri ile ilgili de önemli düzenlemeler getirmektedir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yapılacak ödemelerde bu işletmeleri koruyan 60 günlük bir süre kısıtlaması getirilmektedir. Düzenleme şöyledir. “Sözleşmelerde öngörülen ödeme süresi, faturanın veya eşdeğer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirilme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla 60 gün olabilir. Şu kadar ki, alacaklı aleyhine ağır bir haksız durum yaratmamak koşuluyla ve açıkça anlaşmak suretiyle taraflar daha uzun bir süre öngörebilirler. Ancak alacaklının küçük yahut orta ölçekli işletme (KOBİ) veya tarımsal ya da hayvansal üretici olduğu veya borçlunun büyük ölçekli işletme sıfatını taşıdığı hallerde, ödeme süresi altmış günü aşamaz.”

Görüldüğü gibi yeni düzenleme hem ödeyenin hem de alacaklının statüsünü dikkate alarak çift taraflı bir düzenleme getirmektedir. Bu uygulamanın sonucunda cari hesap finansmanından bankacılık finansmanına kayılacağı çok açıktır. Yani yeni düzenleme finans sektörünü büyütücü bir etki yapacaktır.

Zeki Kurtçu | Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortağı

INFOMAG - Aralık 2011

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.