Otomotivci ara malı ithalatını azaltmak için Maliye kapısında (14.01.08) |
14 Ocak 2008 | |
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan' la görüşmeye hazırlanan otomotivciler, 'Türkiye'de ara malı ithalatı 100 birimde 40–45 ise biz bunu 25'e düşürmek istiyoruz. Teşviklere ihtiyacımız var' diyor.
Otomotiv firmaları, sektördeki ithalatı körükleyen ara malların oranını düşürecek yeni yöntemler bulunması için Maliye Bakanlığı'nın kapısını çalacak. Gelecek hafta Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) yetkililileri ile birlikte konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ileteceklerini belirten Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Türkiye'de ara malı ithalatı 100 birimde 40-45 ise biz bunu 25'e düşürmek istiyoruz. Biz bir süredir bunu sağlayacak bazı yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Bakan ile yapacağımız görüşmenin ardından bazı şeyler netlik kazanacak" açıklamasını yaptı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer de istediklerinin doğrudan doğruya yatırımları destekleyecek yeni mekanizmaların kurulması olduğunu söyledi. Tezer, Türkiye'ye yeni yatırımların gelmesi ve mevcut yatırımların gelişmesi için yeni destek mekanizmalarına ihtiyacı olduğunu kaydetti. Özellikle motor ve aktarma organlarının kritik önem taşıdığının altını çizen Tezer, elektronik sistemle ilgili yeni bir takım ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin de diğer önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Tezer, konuyla ilgili ayrıntıları henüz proje halinde olmasından dolayı da paylaşamadıklarını sözlerine ekledi.
İthal girdi oranı artıyor Türkiye ekonomisinde özellikle ihracatçı sektörlerin başında gelen taşıt araçları ve yan sanayi sektörü, 2007 yılında 21.2 milyar dolarlık ihracata imza attı. Sektörün ihracatı bir önceki yıla göre de yüzde 35 oranında bir artış gösterdi. Ancak sektörde ihracat yapmak için yapılan ithalatın artıyor olması rahatsızlık yaratıyor. Son 10 yıllık dış ticaret verileri ortalamasına göre otomotiv yan sanayiinde döviz kullanım oranı yüzde 39,3, otomotiv ana sanayinde yüzde 46,1 ve toplam otomotiv sanayinde ise yüzde 43,5 değerine ulaştı. Yani ihraç edilen her 100 dolar tutarındaki üründe net olarak 43,5 dolar ithal girdi kullanılıyor.
Magna'ya koşullu teşvik Kullanılan ithal girdiyi azaltacak yeni yöntemler üzerinde çalışan otomotivciler, ara malındaki KDV indiriminin yeterli olmadığını savunuyor. OSD ve TAYSAD yetkilileri Maliye Bakanı ile yapacakları görüşmede ağırlıklı olarak Ar-Ge teşvikleri üzerinde durmayı planlıyor. "Ancak bizim derdimiz sadece Ar-Ge teşvikleri değil. Otomotivdeki ithalatı düşürecek başka teşviklere ihtiyacımız var" diyen TAYSAD yetkilileri, Türkiye'deki mevcut firmaların mal alabilecekleri seviyede hizmet vermelerini istediklerini söylüyor. Yetkililer şu açıklamayı yapıyor: "Bazı projelerde küresel kararlar verilebiliyor. Bir firma 100 bin adet üretiyorken farklı değerlendirilir, 300–400 bin adet üretiyorken farklı değerlendirilebilir. Örneğin şimdilerde Magna yatırımından bahsediliyor. Bu yatırıma koşullu bir yaptırım uygulanabilir. Yani koşullu bir teşvik. Bizim teşvik önerimiz büyük yatırımlar ve bundan sonra yapılacak yeni yatırımlar için geçerli olacak. Bu teşvik önerileri de istihdam, kurumlar vergisi oranı ve yatırım tutarını kapsıyor. Ancak bu olgunlaşmadan ve bir yere oturmadan net bir şey söyleyemeyiz."
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=88103
|