Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücreti ve primi ödenmeyen işçi kıdem tazminatını alabilecek PDF Yazdır e-Posta
11 Ocak 2012
Image

Türkiye’de yaklaşık 11 milyon işçi var. O nedenle ücreti ve sigorta priminin ödenmesi işçiler için önemli.

Bilmeyenler olabilir; ücreti veya sigorta primi ödenmeyen işçi, haklı nedenle işi bırakıp ‘’kıdem tazminatı’’ isteyebiliyor. Ayrıca, ödenmeyen ücretini de isteyebiliyor.

EN AZ 2 GÜN
İşçinin ücretini talep edebilmesi, ücret ödemesinin bir mücbir sebep olmadan en az 20 gün gecikmiş olması gerekiyor.

Ücreti 20 gün içinde ödenmeyen işi;

İş yapmaktan kaçınabilir. Bu durum yasa dışı bir grev sayılmıyor.
İşverene ücretinin 20 gün geçtiği halde ödenmediğini bir ‘’ihtarname’’ ile bildirip, geciken ücret, fazla çalışma, bayram, hafta tatili ücretleri ile birlikte ‘’kıdem tazminatını’’ talep edebiliyor. Ancak bu gibi durumlarda ‘’ ihbar tazminatı’’ ödenmiyor.
— İşverenin, ücreti kısmen ödemesi durumu değiştirmiyor. Ücretin tamamı 20 gün geçtiği halde ödenmemişse, kıdem tazminatı hakkı doğuyor.

— Ödenmeyen ücrete en yüksek mevduat faizi de uygulanıyor.

BORDRONUN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİ
Ücret bordrosunda, işçi ücretlerini gerçeğin altında gösteren işveren, ‘’muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge’’ düzenlemiş oluyor.

Bu da Vergi Usul Kanunu’nun 359. Maddesine göre 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

PRİMİ YATIRILAMAYAN İŞÇİ
İşçinin sigorta primlerinin; hiç yatırılmaması, eksik yatırılması ya da düşük ücretten yatırılması halinde de haklı fesih durumu ortaya çıkıyor ve işçi ‘’kıdem tazminatı’’ alabiliyor. Muhasebe Vergi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.