Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alınan avans için fatura kesilmesi gerekir mi? PDF Yazdır e-Posta
13 Ocak 2012
Image

Vergi Usul Kanunu’nun 229’uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiş, 231’inci maddesinin 5’inci fıkrasında ise, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1’inci maddesinde her türlü ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 10/b maddesinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi vergiyi doğuran olay olarak sayılmıştır.

Buna göre, fatura düzenlenmesi ödemeye bağlı olmayıp mal teslimine veya hizmet ifasına bağlı olduğundan, faturanın malın tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu teslimden önce ödenecek avans için tahsilat makbuzu, dekont vb. tanzim edilmesi mümkündür.

Diğer taraftan, malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, bu faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere katma değer vergisini doğuran olay gerçekleşecektir.

Yapılan açıklamaları özetleyecek olursak alınan avanslar için fatura düzenlenmesi gerekmeyip bu avanslar için tahsilat makbuzu veya dekont düzenlenebilir. Fatura düzenlenmesi mal teslimi veya hizmet ifasına bağlıdır. Mal tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde kdv açısından da vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur. Altuğ Özöğüt

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=293

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.