Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eşin ilk evliliğinden olan çocuğun giderleri PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2012

Image

Erkeğin yaşamında bazen, sevdiği kadının daha önce evlenmiş olması ve o evliliğinden çocuğunun bulunması da söz konusu olabiliyor.

Erkek o kadını gerçekten sevmişse, bunlar önemsiz ayrıntılar oluyor ve sevdiği kadınla, çocuğunu da çocuğu gibi kabullenerek, gözünü kırpmadan evlenebiliyor.


ÇOCUĞUN SİGORTASI VE EĞİTİMİ
Avukatlık yapan bir okurumuz, eşinin ilk evliliğinden olan ve velayeti eşinde bulunan 12 yaşındaki çocuğun “özel sağlık sigortası” ve “eğitim giderleri” konusunda tereddüde düşmüş. Bu giderleri, avukatlık kazancından indirip indiremeyeceğini ve bununla ilgili ayrıntıları soruyor.


Benzer durumda çok sayıda okuyucumuz olabileceğini düşünerek, konuyu ve buradaki “vergi avantajını” açıklayalım.


YASA HÜKÜMLERİ
Gelir Vergisi Kanunu’nun, konu ile ilgili maddeleri araştırdığımızda, “Diğer indirimler” başlıklı 89. maddesi göze çarpıyor.


Bu maddeye göre; gelir vergisi matrahının (yani verginin üzerinden hesaplanacağı tutarın) tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabiliyor.


1- Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için beyan edilen matrahın yüzde 5’ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını (yani 10 milyon 962 bin TL’yi) aşmamak koşuluyla; mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ve bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları,


2- Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek ya da tüzel kişilerden alınacak belgelerle kanıtlanması koşuluyla; mükellefin kendisi, eşi ve çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları,


indirim konusu yapılabiliyor.


İNDİRİM MÜMKÜN
Yukarıda yer verilen yasa hükümlerine göre, bir mükellefin (örneğimizde avukatın), birlikte oturduğu eşinin ilk evliliğinden olan ve velayeti eşinde bulunan küçük çocuk için; özel sağlık sigortası ve eğitim giderlerini kendisinin yapması durumunda, bu giderleri gelir vergisi matrahından indirmesi mümkün olabiliyor (Maliye Bakanlığı’nın görüş ve uygulamaları da bu yönde. Bkz. MB. Özelgesi, 17.06.2011 tarih ve GV.11-3-115 sayılı).


Mükellef, eşinin ilk evliliğinden olan çocuk ile ilgili giderleri indirebildiğine göre, kendi çocuğuna ait bu tür giderleri de indirebileceği kuşkusuzdur. Şükrü Kızılot/Yaklaşım

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.