Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zayi olan defter yerine bastırılan deftere eski tarihli kayıtlar yazdırılabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2012

Image

Vergi Usul Kanunu’nun "Defter Tutacaklar" başlıklı 172'nci maddesi gereğince defter tutmak zorunda olanların;

Kanun'un 220'nci maddesinde sayılan defterleri, 223'üncü maddede belirtilen tasdik makamına, 224 ve 225'inci maddelerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

Yine aynı Kanun’un "Tasdik Zamanı" başlıklı 221'inci maddesinin 4’ncü bendinde. Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce tasdik ettirmek zorunda oldukları hükmü altına alınmıştır.

Türk Ticaret Kanunu'nun "Saklama Müddeti" başlıklı 68'inci maddesinde; "....Bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kağıtlar; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin salahiyetli mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini isteyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

VUK’ un "Mücbir Sebepler" başlıklı 13'üncü maddesinde; Mücbir sebepler düzenlenmiş olup bu maddenin 3’ncü bendinde Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması, gibi hallerin mücbir sebep sayılacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, sel baskını sonucunda kanuni defterlerinizin zayi olduğunu mahkeme kararıyla ispat ve tevsik edilmesi halinde bu durumun mücbir sebep kapsamında değerlendirilecektir.

Buna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 221'inci maddesinin 4'üncü fıkrasında, tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanların bunları kullanmaya başlamadan önce tasdik ettirmeye mecbur oldukları hükme bağlandığından, su basması sonucu zayi olduğu ilgili mahkeme kararı ile ispatlanan defterlerin yerine kullanılacak yeni defterlerin kullanılmaya başlanılmadan önce tasdik ettirilmesi halinde bu defterlerin Vergi Usul Kanunu'nun defter tutma hükümlerine uygun olarak tutulmuş defterler olarak kabul edilecektir.

Ayrıca, şirketlerin bilgisayar kayıtlarında yer alan defterlere ilişkin bilgilerin yeni tasdik edilen defterlere yazılması mümkün bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle zayi olan defter yerine bastırılan deftere eski tarihli kayıtlar yazdırılabilir.

Nitekim konuya ilişkin vergi idaresi tarafından verilen görüşlerde bu yöndedir. Hasan Yalçın/E.Hesap Uzmanı/YMM

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=296

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.