"'Borsada rayici olmayan yabancı paraların 31.12.2011 tarihi itibarıyla değerlenmesinde kullanılacak kurlar açıklandı" Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 412) |
20 Ocak 2012 | |
Vergi Usul Kanunu'nun 280. maddesinde yabancı paraların borsa rayiciyle değerleneceği hükmü yer almaktadır. Maddenin 2. fıkrasında ise yabancı paraların borsada rayici yoksa değerlemede uygulanacak olan kurun Maliye Bakanlığınca tespit olunacağına hükmedilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde, borsada rayici olmayan yabancı paraların Vergi Usul Kanunu uyarınca 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla değerlenmesinde kullanılacak olan kurlar, 20 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 412 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile açıklanmıştır. Borsada rayici olmayan yabancı paraların yanında bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların da 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla değerlemesinde, sözü geçen tebliğ ile açıklanan ve sirkülerimiz ekinde yer verilen kurların kullanılması gerekmektedir. Yukarıda belirtildiği şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kuru kullanılacaktır. Ancak bankaların vergi uygulamaları açısından 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla yapacakları değerleme sırasında 412 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile belirlenen kurlar yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekmektedir.
20 Ocak 2012 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28179 Maliye Bakanlığından:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 412)Borsada rayici olmayan yabancı paraların, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince 2011 yılı için yapılacak değerlemelerine esas olmak üzere, aynı Kanunun 280 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan hükümlere dayanılarak tespit olunan kurlar aşağıda gösterilmiştir.Borsada rayici olmayan yabancı paraların ve bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçların değerlemesinde 2011 yılı sonu itibariyle bu kurlar uygulanacaktır. Öte yandan, 130 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği1 ile 217 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde2 belirtildiği üzere değerleme günü itibariyle Bakanlığımızca kur ilan edilmediği durumlarda T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir. Ancak, vergi uygulamaları açısından, bankaların 31/12/2011 tarihi itibariyle yapacakları değerleme sırasında bu Tebliğ ile belirlenen kurlar yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekmektedir.Tebliğ olunur. ‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑ 1 20/4/1976 tarih ve 15565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 2 27/12/1998 tarih ve 23566 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------- Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
|