Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mükelleflere, elektronik ortamda “Mükellef Bilgileri Bildirimi” verme zorunluluğu getirildi.( Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 413) PDF Yazdır e-Posta
20 Ocak 2012

Image

20 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 413 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflere ait verilerin güncellenmesi, eksikliklerin giderilmesi, doğruluklarının teyidi amacıyla elektronik ortamda "Mükellef Bilgileri Bildirimi" verme zorunluluğu getirilmiştir.

Bildirim vermek zorunda olan mükellefler

"Mükellef Bilgileri Bildirimi"ni, 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm;

a. Kurumlar vergisi,

b. Ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi,

mükellefleri vermek zorundadırlar. Söz konusu bildirimin merkez ve her bir şube için ayrı ayrı verilmesi gerekmektedir.

Faaliyet konuları itibariyle farklı muhasebe tekniğini kullanmak durumunda bulunan mükellefler, Mükellef Bilgileri Bildiriminin "Brüt Satışlar/Gayri Safi Hasılat" alanına, kendi muhasebe tekniklerine göre bu alana karşılık gelen gelir tablosu bilgilerini yazacaklardır.

Bildirimin şekli

Bildirim verme zorunluluğu getirilen mükellefler, https://intvd.gib.gov.tr/internetvd adresinde bulunan bildirim ekranlarındaki alanları, aynı adreste yer alan kılavuzda belirtilen açıklamaları göz önünde bulundurarak eksiksiz olarak dolduracaklardır.

Söz konusu bildirimin nasıl doldurulacağına ilişkin açıklamalara www.gib.gov.tr adresinden de ulaşılabilecektir.

Bildirimin dönemi ve verilme zamanı

Bildirim verme yükümlülüğü getirilen tüm mükellefler, bildirimlerini her yıl 1 Nisan–31 Mayıs tarih aralığında elektronik ortamda vereceklerdir.

Bildirimin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması zorunludur. Onaylama işleminin ise en geç, bildirimin verilmesi gereken son gün olan 31 Mayıs günü saat 24.00'e kadar tamamlanması gerekmektedir.

Bildirimin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi dairesi müdürlükleri / mal müdürlükleri, bildirimi kâğıt ortamında hiçbir şekilde kabul etmeyecektir. Elektronik ortam dışında gönderilen bildirim verilmemiş sayılacaktır.

Bildirimin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin esaslar

Mükellef Bilgileri Bildirimi;

— Kendi adına kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce gönderiliyorsa, mükellefe ilişkin bilgiler bildirimin hem diğer alanlarına hem de bildirimi düzenleyen kısmına,

— Serbest muhasebeci/serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gönderiliyorsa, bildirimi gönderene ilişkin bilgiler bildirimi düzenleyen kısmına,

— 3568 Sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) tarafından gönderiliyorsa, bildirimi gönderene ilişkin bilgiler bildirimi düzenleyen kısmına,

yazılacaktır.

Vergi dairesi değişen mükellefler

Bildirimin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirimlerini, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.

Cezai yaptırım

Bildirimini elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

2012 yılında söz konusu cezalar her bir bildirim için; birinci sınıf tüccarlar (kurumlar vergisi mükellefleri dahil) ile serbest meslek erbabı hakkında 1.170 TL, ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutan çiftçiler hakkında ise 580 TL olarak uygulanmaktadır.

Düzeltme işlemleri

Elektronik ortamda bildirimin onaylanmasından sonra, hatalı verildiği anlaşılan bildirim için düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

Tebliğde "Mükellef Bilgileri Bildirimi"nin verilme süresinden sonra elektronik ortamda düzeltme bildiriminin verilmesi durumunda, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesinin düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümlerinin dikkate alınarak işlem yapılacağı belirtilmektedir.

Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesi uyarınca söz konusu bildirimin süresinden sonra düzeltme amacıyla verilmesi durumunda;

— Sürenin sonundan itibaren 10 gün içinde (10 Haziran saat 24.00'e kadar) verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek,

— Takip eden 15 gün içinde (25 Haziran saat 24.00'e kadar) verilmesi halinde ise yukarıda belirtilen cezalar 1/5 oranında uygulanacaktır.

Bu süre de aşıldıktan sonra düzeltme amacıyla verilen bildirimler için ise mükellefiyet türüne göre "Cezai yaptırım" bölümünde yer verilen özel usulsüzlük cezaları kesilecektir.

413 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin ekinde excel formatında yer alan "Mükellef Bilgileri Bildirimi" örneği (PDF) ne ulaşmak için tıklayınız...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.