Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ernst & Young: Yerli yatırımcının gözü açıldı (15.01.08) PDF Yazdır e-Posta
15 Ocak 2008

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young’ın “Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2007 Raporu”na göre, geçen yıl Türkiye’de toplam 25.5 milyar dolara ulaşan 182 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Yönetici Ortağı Demet Özdemir, toplam işlem hacminin yüzde 34’ünü gerçekleştiren yerli yatırımcıların 2006’da yüzde 9 olan paylarını yaklaşık dört kat artırdığına dikkat çekerek, “Artık yerli yatırımcı da Türkiye’ye çok güveniyor. Bu büyüme potansiyelini yabancılara bırakmak istemiyor” dedi.

Ernst & Young’ın Türkiye’deki şirket birleşmeleri ve satın almalarıyla ilgili olarak hazırladığı “Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2007 Raporu”, Hyatt Regency Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

“SEÇİMLER VE MORTGAGE KRİZİNE RAĞMEN HAREKETLİ BİR YIL OLDU”

Rapora göre, 2007’de Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri; yoğun siyasi gündem, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, Irak sınırında yaşanan problemler, yurtdışı finansal piyasalarında yaşanan mortgage kökenli kriz ve artan enerji maliyetlerine rağmen yine de çok hareketli bir yıl olarak gerçekleşti. Raporda, 2007 yılında toplam işlem hacminin yüzde 34’ünü gerçekleştiren yerli yatırımcıların 2006’da yüzde 9 olan paylarını yaklaşık dört kat artırarak 8.6 milyar dolar tutarında işlem gerçekleştirdiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleşen toplam 182 adet birleşme ve satın alma işleminin 135’inin işlem değerinin açıklandığı belirtildi. Tamamlanmış ve işlem değeri açıklanmış olan birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değerinin 25.5 milyar dolara ulaştığına vurgu yapılan raporda, değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte 2007 yılında Türkiye’deki “şirket evliliklerinin” 26.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği tahmin edildi.

Ernst & Young’ın raporunda dikkat çeken bazı noktalar şöyle:

YILIN GÖZDESİ HAVAALANI İŞLETMECİLİĞİ VE FİNANS

"-2007 yılında satın alma işlemlerinin 2006 yılındakine benzer bir şekilde tüm sektörlere yayılmaya devam ettiği göze çarptı. Bu gelişme de makro ekonomik dengeler açısından olumlu olarak değerlendirildi.

-Rapora göre, havaalanı işletmeciliği sektörü toplam 6.7 milyar dolar işlem hacmi ile şirket birleşme ve satın almaları açısından 2007 yılının lideri oldu. Bu sektörde öne çıkan iki işlem Sabiha Gökçen ve Antalya havalimanlarının toplamda 6.3 milyar dolara ulaşan işletme hakkı devrine ilişkin ihaleleri oldu.

-Geçen yıl da olduğu gibi finansal hizmetler sektörü 2007 yılında toplam 6.3 milyar dolar tutarında işlem ile çok hareketli bir dönem geçirdi. En yüksek tutarlı işlem 2.7 milyar dolar ile ING ? Oyakbank satın alması oldu. Diğer bir kayda değer satın alma da 1.08 milyar dolar tutarındaki NCB ? Türkiye Katılım Bankası işlemiydi.

ÖZEL SERMAYE FONU İŞLEMLERİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ

-Sektördeki 31 işlemin sadece 6 tanesi bankacılık sektöründe gerçekleşti. Bankacılık dışında sigorta, finansal kiralama, aracı kurum ve faktoring alanlarındaki işlemler dikkat çekti.

-Sigortacılık sektörü 2007’de işlemlerin yoğunlaştığı bir alan oldu. 488 milyon dolar işlem tutarı ile Garanti Sigorta ? Eureko ve 375 milyon dolar işlem tutarı ile Genel Sigorta ? Mapfre dikkat çeken yatırımlar olarak kayda geçti.

-Geçen yıldan farklı olarak bu yıl özel sermaye fonlarının yer aldığı işlem sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. 2006 yılında finansal yatırımcıların gerçekleştirdiği toplam işlem adedi 26 iken 2007 yılında bu sayı 13’e geriledi.

2007’NİN İŞLEMİ PETKİM, 2008’DE OLUMLU HAVA SÜRECEK

-Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin hissedar ve üst düzey yöneticilerinin Türkiye’deki birleşme ve satın alma ortamı ile ilgili değerlendirme ve beklentilerini de ortaya koyan rapora göre, iş dünyası 2007’de “yılın işlemi” olarak Pektim özelleştirmesini seçerken, 2008’yılında da olumlu havanın devam edeceği öngörüsünde bulundu.

-İş dünyasının gelecek yıl birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından hareketlilik beklediği sektörler arasında da bankacılık, enerji, gayrimenkul, perakende ve ulaşım öne çıktı.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8030935