Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ciro primi faturalarında KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2012
Image

19 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yılsonlarında, belli bir dönem sonunda veya belli bir ciro aşıldığında yapılan iskonto (genel tabiriyle sonradan yapılan iskonto) işleminde uygulanacak KDV oranı hakkında yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Bilindiği üzere, 26 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nin (L) bölümünde ciro primleri, alıcının satıcıya vermiş olduğu bir hizmet olarak değerlendirilmiş ve bağımsız olarak verilen bu hizmetin KDV'ye tabi olduğu ve işleme genel vergi oranının uygulanması gerektiği belirtilmişti.

116 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nde bu anlayışın tamamen terk edildiği görülmektedir. 26 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nin ilgili bölümünü (L bölümü) yürürlükten kaldıran bu yeni düzenlemeye göre, satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla sonradan yapılan iskontolar, daha önce gerçekleşen işlemlerin matrahında yapılan bir düzetme olarak kabul edilmiş ve düzeltmenin KDV Kanunu'nun 35. maddesine istinaden yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

KDV Kanunu'nun 35. maddesi ile KDV matrahında çeşitli sebeplerle değişiklik vuku bulduğu hallerde vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlar için borçlandığı vergiyi, bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde, değişikliğin mahiyetin uygun bir şekilde, düzeltebilmelerinin imkanı sağlanmıştır.

Bakanlık, Kanun'un 35. maddesinde yer alan bu düzenlemeden hareketle, sonradan yapılan iskontoların asıl işlemin matrahında yapılan bir düzeltme olduğunu kabul etmiş ve bu düzeltme işlemine uygulanacak vergi oranının, ilk teslim veya hizmetin gerçekleştiği tarihteki bu asıl işlem için geçerli olan KDV oranı olacağını belirlemiştir.

Buna göre; örneğin % 8 oranına tabi mal teslimleri nedeniyle sonradan iskontoya hak kazanan bir alıcı, iskontoya hak kazandığı dönemde satıcı adına düzenleyeceği faturada % 8 oranında KDV hesaplayacaktır.

116 seri numaralı KDV Genel Tebliği'ndeki düzenlemeler sonradan yapılan iskonto mahiyetindeki işlemlerle sınırlıdır. Bunun dışında, alıcıların belirli bir işi yapmaları belirli bir aktiviteyi gerçekleştirmeleri nedeniyle hak kazandıkları ödemeler nedeniyle düzenledikleri faturalara ilişkin KDV uygulaması, eskiden olduğu gibi devam edecektir.

Bu tebliğle, ilk teslim veya hizmetin yapıldığı sırada uygulanan ve faturada ayrıca gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontoların KDV matrahına dahil edilmeyeceği şeklindeki Kanun hükmüyle ilgili uygulama ve anlayışta da herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.