Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sponsorluk ödemelerinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2012

Image

Şirketlerin, sponsor sıfatıyla konferans, konser, festival, spor ve benzeri etkinliklere maddi destek vermeleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Bu destek genelde firma tanıtımının yapılması amacıyla verilirken, kimi zaman da salt sosyal sorumluluk gereği herhangi bir menfaat gözetmeksizin verilmektedir.

Farklı amaçlar doğrultusunda yapılan sponsorluk ödemelerinin vergi mevzuatı karşısındaki durumu izleyen bölümlerde açıklanmıştır. www.ozdogrular.com

Mevzuatta sponsorluk ödemeleri

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; sözü edilen kanunlar uyarınca tespit edilen amatör spor dalları için tamamının, profesyonel spor dalları için %50’sinin kurumlar vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen kurum kazancından indirilebileceği belirtilmektedir.

1 seri no’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde ise uygulamaya yönelik ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğde, sponsor olan kurumun adının anılması koşuluyla, resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon veya tesis kira bedelleri, sporcuların iaşe, seyahat ve ikamet giderleri, spor malzemesi bedeli, gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar, sporcuların transfer edilmesini sağlayacak bonservis bedelleri, spor müsabakaları sonucuna göre sporculara veya spor adamlarına prim mahiyetinde ayni ve nakdi ödemeler gibi harcamalar sponsorluk harcaması olarak değerlendirilmektedir.

Spor sahalarına, sporcuların veya diğer ilgililerin spor giysilerinin ya da spor araç ve gereçlerinin üzerine yazılı veya elektronik sinyaller yardımıyla sanal olarak kurumun tanıtımının yapılmasını sağlayacak amblem, marka, isim ve benzeri işaretler konulması gibi doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması olarak değerlendirilmektedir.

Sponsorluk faaliyetinin yanında reklam ve tanıtım amacını da içeren işlemler nedeniyle yapılan harcamaların, sözleşmede belirtilmek ve emsaline uygun olmak şartıyla, reklam ve sponsorluk harcamaları olarak ayrıştırılabilmesi mümkündür. Örneğin, bir kurumun, bir kulübe bonservis bedelini karşılayarak transfer ettiği bir sporcuyu aynı zamanda şirketin veya ürünlerinin tanıtımına yönelik reklamlarda kullanması halinde, reklam faaliyetine ilişkin harcamalar, bonservis bedelinden sözleşmede belirtilmek ve emsallerine uygun olmak şartıyla ayrıştırılabilecek ve reklam gideri olarak dikkate alınacaktır. www.ozdogrular.com

Sponsorluk yönetmeliği

Sponsorluk uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, 16/6/2004 tarih ve 25494 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Buna göre, gerçek ve tüzel kişiler, federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine veya sporculara, spor tesisleri ve faaliyetlerine ilişkin olarak anılan Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde sponsor olabileceklerdir.

Yönetmeliğin 8’inci maddesine göre sponsorluk hizmeti alan ile sponsor arasında her iki tarafın hak ve yükümlülüklerini içeren yazılı bir sözleşme yapılması gerekmekte olup sponsorlar ile sözleşme yapmaya sponsorluk hizmetini alan kişi, kurum veya kuruluş yetkilidir.

Gerçek ve tüzel kişiler, süresiz bir şekilde sponsor olamayacakları gibi; bunların herhangi bir şekilde vergi borçları da bulunmamalıdır. Bu nedenle kurumların sponsor olabilmeleri için bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederek, vergi borcu olmadığına dair bir yazı almaları ve yapılan sponsorluk sözleşmesinin bir örneğini ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. www.ozdogrular.com

Kavram kargaşası

Vergi kanunlarımızda sadece amatör ve profesyonel spor dalları için yapılan sponsorluk harcamalarının belli şartlar dahilinde kurum kazancından indirilebilmesi düzenlenmiştir. Vergi kanunlarımızda sosyal, kültürel amaçlı sponsorluklara ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Sosyal, kültürel amaçlı sponsorluklar, ancak karşılıksız olarak yapılması halinde KVK’nın 10’uncu maddesi kapsamında “bağış ve yardım” olarak dikkate alınarak kurum kazancından indirilebilmektedir.

Vergi Usul Kanunu’nun 3’üncü maddesi uyarınca, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Muamelenin gerçek mahiyeti şirket tanıtımının sağlanması karşılığında belli bir bedelin ödenmesi ise söz konusu harcama reklam ya da tanıtım harcaması olarak değerlendirilebilir.

Düzenlenen sözleşmede “tanıtım” yerine “sponsorluk” ibaresine yer verilmiş olması ilgili harcamanın tanıtım harcaması vasfını değiştirmemektedir. Ne var ki, olası incelemelerde salt bu sebeple eleştiriye maruz kalmamak için reklam, tanıtım amacıyla yapılan harcamalara ilişkin sözleşmelerde “reklam, tanıtım sözleşmesi” ibaresine yer verilmesi daha sağlıklı olacaktır.www.ozdogrular.com

Reklam, tanıtım harcamalarının ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisinin bulunması ve yapılan harcama ile elde edilen faydanın orantılı olması halinde, ilgili tutar GVK’nın 40’ıncı maddesi doğrultusunda “ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler” kapsamında kurum kazancından indirilebilmektedir.

Sponsorluk harcamaları adı altında izlenen harcamalardan, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal sorumluluk amacı öne çıkan harcamaların ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceği tabiidir. Bu tür harcamaların KKEG olarak kayıtlara alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal sorumluluk amacı öne çıkan sponsorluk harcamalarının, karşılıksız yapılması ve gerekli diğer şartları da taşıması halinde KVK’nın 10’uncu maddesinin 1-c, 1-ç ve 1-d hükümleri kapsamında “bağış ve yardım” olarak dikkate alınarak kurum kazancından indirilmesi mümkündür.www.ozdogrular.com

Nasıl hareket etmeli?

Vergi kanunları açısından bir giderin kurum kazancından indirilebilmesinde, o giderin isimlendirilmesinden çok gerçek mahiyeti önem arz etmektedir. Bununla birlikte, giderin gerçek mahiyetinin netlik arz etmediği ya da kısım kısım farklı mahiyete sahip harcamalardan oluştuğu durumlarda, yapılan sınıflandırmalar ve isimlendirilmeler de  göz önünde bulundurulmaktadır. Zira, olası vergi incelemelerinde mahiyeti itibariyle kurum kazancından indirilebilir giderlerin dahi salt isimlendirme dolayısıyla eleştiri konusu yapılabildiği vakidir.

Yapılan harcama karşılığında, katalog, broşür, afiş, dergi, kıyafet, web sitesi, pano vb. basılı ve dijital materyallerde şirketiniz logosunun yer alması, şirket ürünlerinin tanıtımının yapılması, stand açılması, toplu ortamlarda şirket ve verilen hizmetler hakkında açıklamalarda bulunulması, sunum yapma hakkı tanınması, gibi menfaatler elde edilmesi yapılan harcamanın reklam harcaması olarak değerlendirilebilmesine imkan tanımaktadır. www.ozdogrular.com

Sadece reklam boyutu varsa

Mahiyeti itibariyle tamamen reklam, tanıtım harcaması niteğindeki sözleşmelerde, sadece “reklam-tanıtım sözleşmesi” ibaresine yer verilmesi, sponsorluk tabirinin kullanımından kaçınılması olası riskleri bertaraf etmek için yeterli olacaktır. Bu nitelikteki sözleşmelere ilişkin harcamalar, tanıtım harcamasının ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili bulunması ve yapılan harcama ile elde edilen tanıtım hizmetinin orantılı olması halinde GVK’nın 40’ıncı maddesi kapsamında kurum kazancından indirilebilecektir. KDV tutarları indirilecek KDV olarak dikkate alınabilecektir.

Sosyal sorumluluk amaçlı olanlar

Ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal sorumluluk amacı öne çıkan harcamalarınıza ilişkin sözleşmelerin “sponsorluk sözleşmesi” adı altında düzenlenmesi uygundur. Bu tür harcamaların KKEG olarak kayıtlara alınması gerekmektedir. Diğer taraftan, bahsedilen harcamaların, karşılıksız yapılması ve gerekli diğer şartları da taşıması halinde KVK’nın 10’uncu maddesinin 1-c, 1-ç ve 1-d hükümleri kapsamında “bağış ve yardım” olarak dikkate alınarak kurum kazancından indirilmesi mümkündür. www.ozdogrular.com

Karma sözleşmelerde durum

Hem tanıtım harcaması olarak nitelendirilebilecek hem de sosyal sorumluluk boyutu bulunan karma sözleşmelerde ise sözleşmelerin “reklam, tanıtım ve sponsorluk sözleşmesi” adı altında düzenlenmesi ve sözleşmede reklam, tanıtım amacıyla yapılacak harcamaların emsaline uygun bedellerle yapılacak hesaplama doğrultusunda bulunan miktarının ayrı, sosyal sorumluluk kapsamında yapılacak harcama miktarının ayrı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Yapılacak ayrıştırmada; şirketin veya ürünlerinin tanıtımı amacının güdülmesi, yapılan harcama ile ticari kazancın elde edilmesi arasındaki doğrudan ilişkinin kurulabilmesi, şirketin tanıtımının yapıldığının açık olması ve yapılan harcama ile elde edilen tanıtım hizmetinin orantılı olması gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu takdirde, ilgili sözleşmenin reklam, tanıtım harcamalarına ilişkin kısmının kurum kazancından indirimi mümkün olacaktır. Onur Elele/E&Y/www.ozdogrular.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.