Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiklerinden haberdar mısınız? (Durum ne kadar Ciddi farkındamısınız?)‏ PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2012

Image

“Hazırlığını iyi yapan şirket, kazanır”

1. Mevcut şirket esas sözleşmelerinin Yeni TTK hükümlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini biliyor musunuz?

2. Yeni TTK uyarınca Anonim ve Limited şirketlerin tek ortaklı Olabileceklerini biliyormusunuz?

3. Şirketin amacı ve işletme konusu dışında yapılan işlemlerin de şirketi bağlayacağından ve bu işlemler nedeniyle şirketin üçüncü kişilere karşı sorumlu olacağından haberdar mısınız?

4. Yeni TTK’da sermaye şirketleri için internet sitesi kurma zorunluluğu olduğunu biliyormusunuz?

5 Şirketinizin mevcut bir internet sitesi var mı?

6. Varsa internet sitenizin büyük bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerinize ayırmanız gerektiğini ve bu sitede zorunlu olarak şirkete ilişkin bazı bilgi ve belgeleri yayımlamanız gerektiğini biliyor musunuz?

7. Şirketinizin internet sitesinde bulundurmakla yükümlü olduğu bilgi ve belgelerin neler olduğunu biliyormusunuz.

8. Yabancı bir şirketin Türkiye şubesi olarak, şubeye özgü finansal tabloları, şubesi oldukları şirketin dahil olduğu topluluğun yıl sonu finansal tablo özet ve yıllık raporlarını tabi olduğu hukuka göre gerekli onayların alınmasından itibaren altı ay içinde Türkiye’de yayımlanması gerektiğini biliyor musunuz

9. Şirketinizin Yönetim Kurulu üyeleri nitelikleri açısından TTK’nın gerekliliklerini karşılıyor mu?

10. Şirketiniz Yönetim Kurulu üyelerinin en az birinin Türkiye’de ikamet etme ve Türk vatandaşı olması gerektiğini biliyor musunuz?

11. Şirketiniz Yönetim Kurulu üyelerinin en az dörtte biri üniversite mezunu olma koşulunu sağlıyor mu?

12. Yeni düzenleme ile birlikte tüzel kişilere Yönetim Kurulu üyesi olma yolunun açıldığını biliyor musunuz?

13. Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluk sınırlarını belirleyen sigorta imkanından haberdar mısınız?

14. Şirketinizin kurumsal yönetim yapısı TTK’nın gerekliliklerine ne kadar uyum sağlıyor?

15. Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluğunu da ilgilendiren “Tehlikelerin erken teşhisi Komitesi’ nden haberdar mısınız?

16. Şirketinizde risklerinizi önceden öngörebiliyor ve bu risklere karşı önlem alıyor musunuz?

17. Riski yönetecek fonksiyonlarınız mevcut mu?

18. İş süreçlerinizdeki riskleri biliyor musunuz?

19 Şirketiniz Yönetim Kurulu üyelerinin hukuki ve cezai sorumlulukları konusunda getirilen yeni düzenlemelerden ve imza sirkülerinizin bu düzenlemeler uyarınca yeniden düzenlenmesi gerektiğinden haberdar mısınız?

20. Şirketinizin esas sözleşme değişiklikleri konusunda Genel Kurul toplantısında aranan toplantı ve karar nisaplarındaki değişikliklerden haberdar mısınız?

21. Şirketiniz Genel Kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılması, öneri sunma, oy kullanma gibi yönetimsel hakların elektronik ortamda kullanılması için yeterli teknik altyapıyı oluşturdu mu?

22. Şirketinizin gerektiğinde kendi hisselerini devralabilmesi için yetkilendirme yapıldı mı?

23. Şirketinize ait hamiline yazılı senetler varsa bunların hangi hallerde bastırılma zorunluluğu olduğundan haberdar mısınız?

24. Pay sahibinin hangi hallerde şirketten çıkarılabileceğini (squeeze out) biliyor musunuz?

25. Şirketinizin belli hallerde ve oranlarda kendi hisselerini satın alabileceğini biliyor musunuz?

26. Bazı hallerde şirket ortaklık paylarının belirli bir oranın altına düşmesi ya da belirli oranı aşması hallerinde söz konusu durumun şirket tarafından Sermaye Piyasası, Rekabet Kurumu gibi ilgili kurumlara bildirilmesi ve ilgili kurumlar nezdinde tescil edilmesi zorunluluğundan haberdar mısınız?

27. Şirket Yönetim Kurulu üyelerine hukuki sorumluluk atfedildiği durumda ispat yükü açısından belirli dokümantasyon politikaları var mı?

28. 1 Ocak 2013 de kayıtlarınızı UFRS ile tam uyumlu TFRS/TMS'ye uygun tutabilmek için muhasebe ve vergi raporlaması açısından yapılması gerekenleri biliyor musunuz?

29. Muhasebe ve vergi bölümü çalışanlarınız TFRS/TMS hakkında bilgi sahibi mi?

30. Uyguladığınız muhasebe politikaları TFRS/TMS ile uyumlu mu?

31. TFRS/TMS’ nin uygulanması ile birlikte şirketinizin mali tablolarında ortaya çıkacak değişiklikleri analiz ettiniz mi?

32. TFRS/TMS’ ye göre hakim şirketin ve tüm topluluk şirketlerinin konsolide mali tablo hazırlamaları gerektiğini biliyor musunuz?

33. Kullanmakta olduğunuz muhasebe ve raporlama sistemleri Yeni TTK gerekliliklerini tam anlamıyla karşılıyor mu?

34. Yeni bir bilgi sistemine ihtiyacınız varsa, sistem değişikliği için en uygun stratejinin ne olduğuna karar verdiniz mi?

35. Değişen ihtiyaçlar çerçevesinde mevcut bilgi teknolojileri organizasyonunuzun ve aldığınız destek hizmetlerinin yeterli kalacağını düşünüyor musunuz?

36. Bilgi teknolojileri maliyetlerini etkin bir biçimde yönetebiliyor musunuz?

37. Bilgi güvenliği ve iş sürekliliği alanlarında yeterli hazırlığınız var mı?

38. Şirketiniz bağımsız denetimden geçiyor mu?

39. Şirketiniz bağımsız denetimden geçmiyor ise 1 Mart 2013 tarihine kadar bağımsız denetçi seçmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

40. Bağımsız denetim ilkeleri gereğince yılsonu stok sayımlarınızın bağımsız denetçi gözetiminde yapılması gerektiğini biliyor musunuz?

41. Şirketinizin yıllık faaliyet raporunun da bağımsız denetimden geçeceğini biliyor musunuz?

42. Denetim raporu tamamlandıktan sonra finansal tablolarda ve yıllık faaliyet raporunda meydana gelen değişikliklerin yeniden denetleneceğini biliyormusunuz?

43. Bağımsız denetçinin finansal tablolar hakkında olumsuz görüş vermesi veya görüş vermekten kaçınması durumunda Genel Kurul’un denetlenen yıla ait kâr veya zarar ile ilgili bir karar alamayacağını ve Yönetim Kurulu’nun dört iş günü içinde istifa edeceğini biliyor musunuz?

44. Şirketin kuruluşu, sermaye artırımı, sermaye azaltımı, menkul kıymet çıkarması gibi özellikli işlemlerde işlem denetçisi tarafından düzenlenecek bir rapor ile denetime tabi olacağınızı biliyor musunuz?

45. Bağımsız denetçi ve kendisiyle ilgili konularda işlem den netçisinin Genel Kurul’da bulunacağını biliyor musunuz?

46. TFRS/TMS’ye göre hazırlanan mali tablolarınız ile vergi hesaplamanız sonucunda ortaya çıkacak farkların etkile erini tespit ettiniz mi?

47. TFRS/TMS’ye göre hazırlanmış mali tablolarda hesaplanan ticari kar ile vergi hesaplaması için kullanılacak mali kar arasındaki farkları biliyor musunuz?

48. Ticari kardan mali kara geçişi sağlayacak düzeltmeler iç muhasebe ve raporlama sisteminiz uygun mu?

49. Ticari kar ile mali kar arasında ortaya çıkacak farkları ne şekilde takip etmeyi planlıyorsunuz?

50. Yeni TTK'nın yürürlüğe girmesi ile pay defteri, Yönetim karar defteri, Genel Kurul toplantı ve müzakere defteri gibi defterlerin ticari defter olacağını ve tasdike tabi olacağını biliyormusunuz?

51. Hali hazırda söz konusu defterlerinizde yer alan kayıtlar tam ve düzenli mi?

52. Kuruluş ve örgütlenme giderlerinin artık aktifleştirilemeyeceğini biliyor musunuz?

53. Gerçekleşmesi şüpheli yükümlülükler ve askıdaki işlemlerden doğabilecek muhtemel kayıplar için karşılık ayırıyor musunuz?

54. Bunlar için karşılık ayırmıyorsanız; işletmenizin mali tablolarına yansımamış bu tür yükümlülükleri var mı?

55. Bu tür karşılıklar ayrılmasının mali tablolarınız üzerinde yaratacağı etkileri biliyor musunuz?

56. Yeni TTK'da yapılan düzenlemelerle kayıtlara dayanak teşkil eden belgelerin elektronik olarak saklanabileceğini biliyor musunuz?

57. Grup şirketlerinin iş ve işlemlerine ilişkin olarak ne tür raporlama, tescil ve ilan yükümlülükleri olduğunu biliyor musunuz?

58. Bağlı şirket yönetim kurullarının hakim şirket ve diğer bağlı şirketlerle olan işlemleriyle ilgili olarak bir rapor düzenleyeceğini biliyor musunuz?

59. Hakim şirketin hakimiyetini hukuka aykırı kullanması durumunda zarara uğrayan yavru şirket lehine denkleştirme (zarar tazmini) yapması gerektiğini biliyor musunuz?

60. Bağlı şirket Yönetim Kurullarının, hakim şirket ve diğer topluluk şirketleriyle işlemlerde bağlı şirketin kayba uğratıldığını ve denkleştirme yapılmadığını açıklaması durumunda bağlı şirket hissedarlarının isteği ile özel denetçi atanabileceğini biliyormusunuz? E&Y