Yatırım ortaklıklarına vergi incelemesi resmen başladı (16.01.08) |
16 Ocak 2008 | |
Finansal kiralamanın ardından ikinci vergi şoku yatırım ortaklarında yaşandı. Gelir İdaresi Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kapsamına kapsamına aldığı yatırım ortaklıklarında vergi incelemesi başlattı.
Maliye'nin finansal kiralama (leasing) sektöründe Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarını yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltmesinin yankıları sürerken ikinci şok yatırım ortaklıklarında yaşandı. Gelir İdaresi Başkanlığı, ekim ayında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kapsamına alacağını açıkladığı yatırım ortaklıklarında vergi incelemesi başlattı. Dün hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören yatırım ortaklığı şirketlerinden yapılan açıklamalarda, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şirketler nezdinde 2003-2007 dönemlerine ilişkin BSMV açısından inceleme başlatıldığı ve konuya ilişkin tutanakların imzalandığı belirtildi. Vergi incelemesi haberlerinin ardından borsadaki yatırım ortaklıkları hisseleri hızla düşüşe geçti. Ekim ayında Referans'a açıklama yapan dönemin Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, bir süredir tartışılan konunun netleştiğini belirterek "Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının BSMV'ye dahil edilip edilmeyeceği konusunda hem İdare'deki görüş, hem de sektördekilerin kafası netleşti. Şu anda bununla ilgili işlem yapılıyor. Kanun ne gerektiriyorsa onu yapacağız" demişti. Arıoğlu, vergi cezasının yanında temerrüt faizinin gözönüne alınacağını belirterek menkul kıymet yatırım ortaklıkları ile diyalog halinde olduklarını ve ceza konusunda bir uzlaşma sağlanabileceğini ifade etti.
Maliye'ye ikna edilemedi Geçen süreçte Gelir İdaresi yetkilileri ile bir araya gelen sektör temsilcileri, alınan kararın uygulamaması konusunda başarılı olamadı. Bu ay içerisinde yeni Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy'la da bir araya gelen yatırım ortaklıklarının BSMV kapsamına alınmasının sektöre büyük bir darbe indireceği görüşlerini aktardıkları söyleniyor. Bu aşamadan sonra Maliye'nin yapacağı incelemelerin ardından şirketlerin Gelir İdaresi ile "uzlaşma"ya gitmeye çalışacağı belirliyor. Yatırım ortaklıklarının BSMV'ye dahil edileceği haberlerinin ardından bir çalışma yapan sektör yetkilileri hazırladıkları raporu Gelir İdaresi'ne gönderdi ve söz konusu kararın sektörün yüzde 27'sini eriteceği ifade edildi. Yatırım ortaklıkları, Sermaye Piyasası Kanunu gereği sadece menkul kıymet kazancı elde edebileceği "portföy işletmeciliği" faaliyetlerinde bulunduğu ve faaliyet alanlarının bankerlik tanımına girmediği için Kurumlar Vergisi'nden istisna edildikleri ve BSMV kapsamında olmamaları gerektiğini savunuyordu.
Karşılık ayırmadılar
Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının BSMV yükümlüğüne dahil edilmesi durumunda doğabilecek vergi yükümlüğünün cezası ve gecikme faizleri eklendiğinde 70-80 milyon dolara ulaşacağının ve bu rakamın da toplam büyüklüğü 290 milyon dolar olan sektörün yüzde 27'sinin vergi cezalarıyla eriyeceği vurgulanıyor. Öte yandan 33 menkul kıymet yatırım ortaklığı arasında sadece bir tanesinin olası bir vergi cezası için karşılık ayırdığı diğerlerinin ise bu karşılığı ayırmadıklarından oldukça zor duruma düşebileceği belirtiliyor. Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek üzere anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan sermaye piyasası kurumları olarak tanımlanıyor. Yatırım ortaklıklarının temel fonksiyonu küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini bir havuzda toplayarak değişik menkul kıymetlerden oluşacak bir portföye yatırmak ve bu yolla elde ettikleri kazancı ortaklarına payları oranında dağıtmak.
|