Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim Şirketlere usulen düşük meblağ veya normal işlem sonucu alınan payla Ortak olan ve Yönetim Kuruluna giren Ortakların Sigortalılık durumları PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2012

Image

Anonim Şirketlerde yönetim kuruluna girebilmek için usulen düşük miktar payla ortak olan ve yönetim kurul’una girenlerin sigortalılıkları hususunda gelen sorular üzerine aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

Anonim Şirketlere usulen düşük bir miktar payla ortak olan ve yönetime giren kişilerin;
a) Ortak olmadığı başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaları halinde bunların sigortalılıkları 4/(a) (Ücretle çalışanlar) kapsamında devam edecektir. 4/(b) (Bağımsız çalışanlar) kapsamında Kuruma bildirilmelerine gerek bulunmamaktadır.
www.ozdogrular.com

b) Kendilerinin ortak olmadığı bir işyerinde 4/(a) kapsamında sigortalılıkları sona eren yönetim kurulu üyelerinin, 4/(b) kapsamında sigortalılıkları devam edeceğinden Kuruma bildirimde bulunarak 4/(b)’ye tabi sigortalılıklarını başlatmalıdırlar.

c) Şirkete usulen düşük miktar payla ortak olan ve yönetime giren kişilerin başka bir şirkette 4/(a) (Ücretle çalışanlar) kapsamında sigortalılıkları olmadıkları takdirde 4/(b) (Bağımsız çalışanlar) kapsamında değerlendirilerek bu kişiler şirket yetkililerince dilekçe ekinde işe giriş bildirgesi ve ekleri (Yönetim Kuruluna giren kişinin tescil edildiği Ticaret Sicil Gazetesi, SGK prim tahakkukuna ilişkin taahhütname yazısı) ile 15 gün içerisinde Kuruma bildirilmelidirler.

d) Çalıştığı işyerinde 4/(a) (Ücretle çalışanlar) kapsamında sigortalı çalışırken ortak olan ve yönetime giren kişilerin, 4/(a) (Ücretle çalışanlar) kapsamında sigortalılıkları yönetime girdikleri tarihte iptal olmalı ve 4/(b) (Bağımsız çalışanlar) kapsamında sigortalılıkları © maddesindeki açıklamalar kapsamında Kuruma bildirimi yapılmalıdır.

e) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendine tabi sigortalılığın çakışması nedeniyle (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar yazılı talepte bulunmak ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, (b) bendi kapsamındaki çalışmasından dolayı talep tarihinden itibaren (b) bendi içinde prim ödeyebileceklerdir. Ancak, (a) ve (b) bendi için ödenecek primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırından fazla olmamalıdır.

f) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakların sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona erer, bu tarih, şirket yetkililerince ve sigortalılarca, 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Kuruma bildirilmelidir. www.ozdogrular.com

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 53. maddesine göre 4/b (Bağımsız çalışanlar) A.Ş. yönetim kurulu üyeleri, limited şirket ortakları, kendi işyerleri olanlar) KESİNLİKLE bu işyerlerinde 4/a kapsamında SİGORTALI OLAMAZLAR. Ancak 01.10.2008 tarihinden önce başlayan ve 4/a kapsamında sigortalılığı olanlar ara verilinceye kadar devam edebileceklerdi. Şirket ortaklarınızın durumlarını gözden geçirmenizi hatırlatırız.Ş.A.YMM

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.