Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hapse girmeden iş yapma kılavuzu (1) PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2012

Image

Yeni Ticaret Kanunu, getirdiği diğer bütün düzenlemeler bir kenara bırakılıp getirdiği cezalarla anılmaya başladı.

Bunun nedeni ise bazı ceza düzenlemelerinde kantarın topuzunun gerçekten kaçmış olması.

Şu an en çok şirketten para çeken ya da internet sitesi zorunluluğuna uymayanlara verilecek cezalar konuşuluyor ama cezalar bunlardan ibaret değil.

Kanun yürürlüğe girince ceza almadan iş yapmak gerçekten başarı sayılacak.

Bazı fiiller için doğrudan hapis cezası, bazı fiillere hakimin takdirine göre hapis veya adli para cezası, bazı fiillere de adli para cezası öngörülmüş.

Adli para cezasını hakim takdir ediyor. Ceza, her bir gün için yirmi lira ile yüz lira arasında olabiliyor. Ceza Kanunumuza göre, hakim adli para cezasının ödenmesi için ek süre verebiliyor ya da taksitle ödetebiliyor. Ancak ödenmeyen adli para cezası da hapis cezasına çevriliyor. Örneğin 300 gün adli para cezası gerektiren bir fiil için 6.000 ile 30.000 lira arasında ceza verilebilecek. 100 günlük tutar ödenir kalanı ödenemezse kalan 200 gün için hapis cezası alınabilecek.

Başlıktaki ironi gerçek olmasın diye, sevgili tüccarlarımıza, şirket ortakları ve yöneticilerine ceza konusu fiillerle ilgili bilgi vermek istedik.

Konu biraz uzun olduğundan iki bölümde yayınlayacağız. Bu bölümde doğrudan hapis cezası gerektiren fiillerden, ikinci bölümde ise para cezası ya da hapis cezası gerektiren fiillerden bahsedeceğiz.

İşte doğrudan hapis cezası gerektiren fiiller: 

1- Belgelerin ve beyanların kanuna aykırı olması (bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor)

Bu ceza, şirketin kuruluşu, sermaye artırılması ve azaltılması, birleşme bölünme, tür değiştirme, menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin izahname ve taahhütlerin, beyanların ve garantilerin yanlış, hileli, sahte, gerçeğe aykırı olmasından, gerçeğin saklanmış bulunmasından doğan zararlardan belgeyi düzenleyenler veya beyanları yapanlar ile kusurlarının varlığı halinde bunları yapanlara verilecek.

2- Sermaye hakkında yanlış beyan (Üç Aydan İki Yıla Kadar Hapis)

Bu ceza ise şirketin sermayesi tamamen taahhüt olunmamış veya karşılığı kanun ve esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemiş olduğu halde ödenmiş gibi gösterenlere.

Ayni sermayenin veya devralınacak işletme ile ayınların değerlemesinde usulsüzlük yapanlara da aynı ceza öngörülmüş.

3-Defter belge ibraz etmemek (Üç Aydan İki Yıla Kadar Hapis)

Türk Ticaret Kanununa göre tutulmak ve muhafaza edilmekle yükümlü olunan defter kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin belgelerin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı elemanlarına istenilmesine rağmen vermeyenler veya eksik verenler ya da denetim elemanlarının bu görevlerini yapmalarını engelleyenlere üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

4-Şirket kurmak ya da sermaye artırmak için izinsiz para toplamak (altı aya kadar hapis)

Sermaye Piyasası Kurulundan izin almadan bu fiilleri işleyenlere altı aya kadar hapis cezası öngörülüyor. 

İşte bu fiiller doğrudan hapis cezası gerektiren fiiller.

Cezanın ne kadar verileceği hakimin takdirinde olacak.

Gelecek haftaki yazımızda da hem para cezası hem de hapis cezası gerektiren fiillere değineceğiz. Atilla Dölarslan

http://www.gozlemgazetesi.com/yazarlar/atilla-dolarslan/666-hapse-girmeden-is-yapma-kilavuzu-1.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.