Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Panelvan sahiplerine vergi şoku PDF Yazdır e-Posta
17 Ocak 2008

Image

2004 yılında çıkarılan yasayla, kamyonetlerden ayrılarak motorlu taşıtlar vergi tarifesi artırılan Panelvan araçlar, tanımlamada tereddüt eden ve bu araçları kamyonet gibi vergilendiren bazı vergi daireleri tarafından, gecikme faiziyle birlikte geriye dönük vergilendiriliyor.

 


Düzenli olarak vergisini ödediği halde faiziyle birlikte yüklü bir vergi borcuyla karşılaşan araç sahipleri, mahkemeye başvuruyor.

Resmi Gazetede 2 Ocak 2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Yasası'nın bazı maddelerini değiştiren 5035 Sayılı Yasa gereğince, “Panelvan” tipi taşıtların 1 Ocak 2004 tarihinden geçerli olmak üzere, kamyonetlerden ayrılarak, yaşlarına ve silindir hacimlerine göre farklı bir Motorlu Taşıtlar Vergisi tarifesine tabi tutulacakları hüküm altına alınmıştı.

Ancak tanımlamada tereddüt eden ve Panelvan araçlara kamyonet vergisi uygulayan bazı vergi daireleri, Gelir İdaresi Başkanlığının 2007 yılında tereddütleri ortadan kaldırmak için yayımladığı genelgesi üzerine, ortaya çıkan vergi farkını, faiziyle birlikte istiyor.

2004 yılından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisini düzenle olarak ödemesine rağmen faiziyle birlikte yüklü vergi borcuyla karşılaşan Panelvan araç sahipleri, uygulamaya tepki gösteriyor.

Trabzon Umum Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Cemil Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılından bu yana çift kabin aracı bulunan esnafın vergi dairelerine giderek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni düzenli yatırdığını, aldıkları “borcu yoktur” yazısıyla taşıtlarının fenni muayenelerini yaptırdıklarını belirterek, “Şimdi ise vergi dairem diyor ki 'Kardeşim sen 2004 yılından beri eksik vergi vermişsin.' Oysa ki vergi dairesi bana beyan etti, ben de beyan edilen miktar neyse ödedim” diye konuştu.

Vergi dairesi ve defterdarlık yetkililerinin, vicdanen rahatsız olduklarını kendisine ilettiğini ifade eden Kalyoncu, şöyle devam etti:
“Biz burada kanun değişikliğine bir şey demiyoruz. Hatta geriye dönük işletilen vergi farkını da ödemeye razıyız. Ancak bu bizden kaynaklanmayan hatanın sonucunda, geçmişe dönük borcun yasal faizi bizden isteniyor, borç olarak görünüyor. Bu faiz ise ana paradan daha fazla bir rakam tutarında. Biz bunu ödemek istemiyoruz.”

Kalyoncu, “Mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bize başvuran esnafımızla mahkemeye başvurduk. Hatanın düzeltilerek faiz borcunun silinmesini talep ettik” dedi.

Panelvan araç sahibi İbrahim Selimoğlu da, 2004 yılında satın aldığı aracının vergisini düzenli ödediğini belirterek, “Aracımı satışa çıkardım ve temiz kağıdı almak istediğimde, gecikme faiziyle birlikte 18 bin 321 YTL vergi borcum olduğunu söylediler. Şok oldum. Ben buna anlam veremiyorum. Yasal olarak gereken neyse yapacağım” diye konuştu.

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANI KESKİNSOY

Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Necmi Keskinsoy ise yaşanan sorunun “idari yanılma”dan kaynaklandığını söyledi.
Keskinkoy, “Mesele aslında, kamyonet tipi araçların 'kabin' farkından ortaya çıktı. 2004 yılındaki yasal düzenlemeyle arka kısmında oturma yeri bulunan ve Motorlu Araç Tescil ile Motorlu Araç Trafik belgelerinin istiap haddi bölümlerinde 3 1, 4 1 veya 5 şeklinde kişi sayısı belirtilen çift sıra koltuklu, üç sıra koltuklu kapalı kasa kamyonetler 'Panelvan' olarak nitelendirildi. Vergisinin de arka kısmında oturma yeri bulunmayan ve 'kamyonet' olarak nitelendirilen taşıtlardan farklı alınmasına karar verildi” diye konuştu.

Bu yasaya kadar Trafik Sicil Tescilinde 'Panelvan' olarak isimlendirilmeyen, kamyonet olarak kayıtlı taşıtların varlığının, vergi tahakkukunda sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Keskinsoy, şunları söyledi:
“Yasanın çıktığı yıldan 2007 yılına kadar Türkiye genelinde bazı vergi daireleri, kayıtlardaki kamyonetleri 'Panelvan' olarak düzelterek vergiyi tahsil ettiler. Ancak diğer vergi daireleri ise 'Panelvan' vergisini, kayıtlarda bulunmasından dolayı 'kamyonet vergisi' olarak tahsil etti. Bu konuda yaşanan tereddüt, 2007 yılında Maliye Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle, her iki taşıt arasındaki fark, açıkça ortaya koyularak giderildi. Bu genelgeyle birlikte vergi dairelerimiz de tarama başlatarak kamyonet olarak görülen 'Panelvan' tipi taşıtlara geçmişe yönelik vergi farkı borcu çıkardı.”

Bu geriye dönük borca mecburen faiz işletildiğini de vurgulayan Keskinsoy, “Eğer mevzuat düzeltilirse faiz alınmaz. Ancak bunun için de bir yasal düzenleme gerekiyor” dedi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8045453.asp?gid=196&sz=87276